Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Bacamo kreditne, čekovi ponovo spas

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
[h=1]Bacamo kreditne, čekovi ponovo spas
[/h] Izvor: NovostiBeograd -- Čekovi su ponovo pobedili kreditne kartice. Opšta besparica i pad standarda okrenuli su građane ka „starom dobrom“ čeku, pišu Novosti.

U odnosu na kreditene kartice, nema kamate, godišnje članarine, a trošak stiže na naplatu tek za nekoliko meseci
Plaćanje „na odloženo“, na čak četiri meseca u trgovinama, još uvek nije moguće nijednom kreditnom karticom. U prilog ovome govore i podaci NBS, koji pokazuju da je od ukupno 6,3 milona platnih kartica, svega 15 odsto kreditnih.
"Od ukupno 33 banke u Srbiji, 31 banka bavi se poslovima kartičarstva, a u 2011. godini u našoj zemlji bilo je izdato 6,3 miliona platnih kartica", kaže Snežana Zeković, generalni direktor Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije.

Od ukupnog broja, 85 odsto su bile debitne platne kartice, dok je primetan trend smanjenja broja kreditnih kartica.

"U ukupnom broju izdatih kartica, domaća „dina“ učestvuje sa 42 odsto, „viza“ kartice sa 36, a „masterkard“ sa 22 odsto", navodi Zekovićeva.

Kada je reč o podizanju gotovine na bankomatu, prosečan iznos je 6.269 dinara, dok vrednost plaćanja karticama u maloprodaji prosečno iznosi 2.039 dinara po transakciji

Prema podacima Kreditnog biroa, trenutno 831.056 građana koristi nešto više od 1,05 miliona kreditnih kartica. Oni imaju na raspolaganju ukupno 77,4 milijarde dinara kredita po osnovu ovih kartica, od čega trenutno koriste nešto manje od polovine, odnosno 36 milijardi dinara.

Obrad Sikimić, predsednik Odbora za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije, upozorava da postoji još jedno ograničenje za veću upotrebu kreditnih kartica, osim sve većeg korišćenja čekova.

To je i porast kašnjenja u plaćanju obaveza po kreditnim karticama. Tako je učešće docnje u ukupnom kreditu po karticama krajem 2011. bilo 9,2 odsto, a sada je oko 11 procenata.

Preračunato u brojke, to izgleda ovako: korisnici tačno 79.259 kreditnih kartica kasne duže od 60 dana u otplati svog duga

 
Top