Šta je novo?

Automatski menjaca za Pezo 406

Član
Učlanjen(a)
25.01.2013
Poruka
27
Imam pezo 406 HDI sa automatskim menjacem. Uvoz je iz Svajcarske. Kada je uvezen isao je potpuno dobro. Vrlo brzo automatski menjac je poceo da ne radi kako treba i to najcesce dok je hladan. Vrlo tesko prebacuje u brzine, cuje se veliki medjugas a zatim i sanzni udari. Takodje tesko prebacuje u nize brzine, slabo vuce pogotovu kada polazi na uzbrdici. Pri bryinama vecim od 80 km/h a i na nizbrdicama prebacuje kompjuter u zastitni mod rada. Ova oijava nije stalna ali je cesta. Napominjem da je pri uvozu izvrsen veliki servis i promenjeno ulje u menjacu ali nisam siguran da je zamenjen i filter.
Molim za pomoc obzirom da mi na servisima kazuju stalno da nemaju mnogo iskustva sa automatskim menjacima.
Hvala,
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
314
Ja vozim 406 sa automatskim menjačem i taj menjač spada u red pouzdanijih. Međutim, iako na njemu stoji da je 'sealed for life', remonti su obavezni i to, kako je meni rečeno, prvi bi trebao da bude na oko 120k. Zamena ulja, filtera i čišćenje koštaju oko 400e. Pitanje je kako ti je ulje zamenjeno. Ukoliko se menja bez skidanja onda se moraju ispoštovati određene procedure, kao što je temperatura istakanja (ne niža od 65C), provera zaprljanosti istočenog ulja (ako je bitno degradirano onda se ulije nova količina, pa se vozi 50 - 60 km i zatim se ponovi zamena. Ako je i dalje prljavo onda se, eventualno, postupak ponavlja još jednom. Ako ne pomogne i ako je ulje i dalje prljavo onda se mora u servis koji menjač skida, otvara, menja filter, čisti magnete, kanale i slično) kao i stanje elektro solenoida. Stanje menjača se vidi na dijagnostici i ponekad pomogne resetovanje njegovih adaptivnih podešavanja. Da ne zaboravim najvažnije: ovi menjači rade kako valja samo ako motor radi kako treba. Dakle, ako je pogon na plin pa počne da zeza paljenje onda je za očekivati da će i menjač odlagati šaltanje u višu brzinu, udaraće kad silazi u nižu brzinu i tome slično. Menjač radi na 'torque momment', odnosno, srpskim jezikom rečeno, na obrtaj koji mu daje motor. Ako je taj obrtaj loš, nestalan, onda i menjač radi loše. Problem sa automaticima je što je njihovo servisiranje skupo, a i jako malo majstora to radi kako valja pa se dešava da se troškovi ponove. U najgorem slučaju, opciju je nabavka polovnog manuelnog menjača i ugradnja istog, a što izađe negde oko 500€.
Nadam se da će ti ova iskustva (srećom nisu moja, moj menjač još uvek radi besprekorno, pu-pu-pu) biti od neke koristi.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2013
Poruka
27
Hvala, niste zapazili da je rec o dizel motoru koji radi izvanredno. O zameni ulja ne znam nista, a o zameni manuelnim hteo sam ali su me serviseri ubedili da treba mnogo toga pocev od zamene poluosivina, komandne table, reprogramiranja i sl. a da je to nepouzdano. U Verano servisu u Nisu nisu hteli da se "kace" sa problemom. Treba mi preporuka servisa ili pouzdanog majstora.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
314
Uh! Izvinjavam se, uopšte nisam primetio da piše HDI. E, ako motor radi mirno i ravnomerno onda je definitivno problem u menjaču, što nije dobro (jeftino) a meni liči na problem sa uljem. Pogotovo što je problem izraženiji kada je menjač hladan, odnosno, kad je ulje gušće i kad deluje da ga je manje zato što se skupilo. Nije mi jasno kako se to dešava ako je ulje zamenjeno, a pri tom je menjač dobro radio kada je auto uvežen. Da li je sipano odgovarajuće ulje i u odgovarajućoj količini, kod automatika ulogu igraju i sitnice. Ako menjač nije skidan onda teško da je menjan filter. Ne znam kako bih pomogao. Znam da u Mladenovcu postoji servis za automatike, i to je jedan od starijih u Srbiji i mislim da se telefon može naći na netu. U Temerinu je bio čovek koji je radio samo turbine i automatike ali sam čuo da je bolestan ili tako nešto. Kad sam se ja raspitivao zvao sam servis na Karaburmi, Vlasenička 11, 0642404110 (to je bilo pre tri godine pa se izvinjavam ako je broj promenjen) i tada su mi rekli sledeće: ruke - 250€, filter - 85€, ulje - 13€/l, preporučeni interval zamene - na oko 120000 km.
Ne znam ko u vašoj blizini ima dijagnostiku za PSA grupu, ako se ne varam bio je neko u Trsteniku - što nije blizu ali šta da se radi, ali dobra dijagnostika bi mogla da ukaže i na eventualni problem u softveru menjačkog računara, obzirom da se i to dešava pa onda ljudi puknu pare, a ona trebalo samo resetovanje softvera. Ne znam, probajte na taj telefon (setio sam se i jednog lika u Sremskim Karlovcima, radi samo PSA a mislim da radi i menjače) pa vidite šta će vam reći.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2013
Poruka
27
Menjac nije skidan sto ukazuje da filter a mozda i ulje nisu zamenjeni. Ulja ima u dovoljnoj kolicini. Proveravano je. A ne znam dali je moguca zamena filtra samo sa skidanjem kartera jer sam na forumu citao da postoje menjaci na kojima se filter menja samo sa skidanjem kartera i zamenom dihtunga na karteru. Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
14.12.2012
Poruka
4
Pozdrav svim clanovima i urednicima ovo foruma posle male pauze evo me ponovo sa Vama.
Nebi bilo lose kada bi neko mogao da mi kaze gde bih mogao da nadjem automatski menjac za moju " frezu " Citroen BX 1.9 Dizel 1987 god.Uz izvinjenje ako sam Vas prekinuo u komentaru drugarski poz...:al:
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
314
Jedino po otpadima, a to je vrlo problematično jer bi takav menjač pvo morao kod majstora (ulje, filter, provera) pa onda na ugradnju, obzirom da se radi o prilično starom modelu. Možda da pokušate na Citroenovom forumu.
 
Top