Šta je novo?

AUTOBUSI I ZA LJUBIMCE Osvanula peticija za formiranje specijalne linije GSP-a

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
AUTOBUSI I ZA LJUBIMCE Osvanula peticija za formiranje specijalne linije GSP-a
BlicOnline

Osim što restorani, kafići i prodavnice nose etikete "pet friendly", njima bi mogli da se rpidruži i vozila GSP-a. Bar tako misli jedan Nikola, koji je napisao peticiju za uvođenje "pet friendly" linija u GSP Beograd.


oAuktkqTURBXy82YzhiNGZkYTkyMDA1MzhmOGZiYzQ0Y2ZiMDZhY2M1NC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Izrevoltiran jer je samo protekle nedelje izbačen sa svojim ljubimcem iz jednog tramvaja i dva autobusa, ovaj Beograđanin odlučio se napiše ono što, osim njega, muči i veliki broj stanovnika prestonice.


- Jedan sam od mnogih Beograđana koji su, uprkos zakonskim odredbama o transportu kućnih ljubimaca u vozilima GSP-a, prepušteni volji bahatih vozača i njihovoj naklonosti ili nenaklonosti ka životinjama. Mada pomenute odredbe predviđaju da u autobuse, u određenom periodu tokom dana, i poštujući bezbednosne i higijenske mere, mogu ući psi visine do 40 cm mereći od šapica do vrha leđnog grebena, samo protekle nedelje izbačen sam sa mojim ljubimcem iz jednog tramvaja i dva autobusa - napisao je on u svojoj peticiji.

gOuktkqTURBXy9kMzUxZGI1MTE2OTgxODBkNGQwOTUzZDQ3MjhkMDEzNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: B. B. / RAS SrbijaPas u autobusu 95

Kako je objasnio, ono što ga je zabrinulo je činjenica da su mu putnici, koji su se zatekli zajedno sa njim u prevozu, rekli da je reč o vozačima, kao i da to nije prvi put da zaustavljaju vozila i isteruju vlasnike ljubimaca.

- S druge strane, prosjake, romske kvazi harmonikaše i pevače, i nasilnike galamdžije ne diraju, već dozvoljavaju tiraniju nad putnicima koji su kupovinom karte kupili i garanciju bezbednosti u vozilima GSP-a. Iskreno, hiljadu puta ugroženije osećam se od pomenutih predstavnika ljudskog, nego životinjskog roda - iskren je autor peticije.

Psima je, kaže Nikola, pre svega, urođena ljubav prema čoveku, oni imaju i svoje gazde koje su dužne da odgovaraju za njihovo ponašanje u javnosti.

7d1ktkqTURBXy85ZThjZGJiYmFiNTE0ZWZjZTU0OGRjYWVmYjYyZjk2Zi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Profimedia

- Ipak, kako shvatam da je nemoguće promeniti mentalitet većine, ovom peticijom predlažem moguće rešenje i apelujem na uvođenje posebnih pet friendly polazaka u okviru linija gradskog javnog prevoza. Ne mora da bude reč o svim linijama, već o onim za koje se proceni da su najpraktičnije i koje će nama ljubiteljima životinja omogućiti da se sa njima uputimo ka bilo kom delu grada - prošetamo Knez Mihajlovom, uz Dunav ili Savu, ili što je još važnije, da se bezbedno i bez rizika po životinju vratimo od veterinara autobusom, a ne pešice i to još posle nekog hirurškog zahvata. Nemamo svi automobile, novac za taksi i ne možemo uvek da se oslonimo na pomoć prijatelja - piše u peticiji.
 
Top