Šta je novo?

Autizam: Nedovoljno shvaćena bolest

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Naučnici došli do otkrića koje menja sve što znamo o autizmu
Naučnici su sve do edavno smatrali da je autizam izazvan poremećajem u razvoju mozga. Međutim, sada misle da neki aspekti ovog stanja nastaju zbog problema nerava u rukama, nogama, prstima i koži koji šalju senzorne informacije mozgu.

Izvor: B92
1826771690575ac392d55f9231055590_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Simptomi poput osetljivosti na dodir, teškoća u društvenoj interakciji i anksioznosti kod osoba s autizmom možda su izazvani poremećajima senzornih nerava u celom telu.

Do tog otkrića došli su stručnjaci Medicinskog fakulteta na Harvardu, koji veruju da osobe iz spektra autizma imaju određenu genetsku mutaciju zbog koje svako čulo prima prenaglašene stimulanse.

Stvarni uzrok autizma trenutno je nepoznat, ali istraživači veruju da dete može naslediti određene gene od roditelja, koji ga čine sklonijim ovom stanju. Oni su otkrili da defekti perifernih senzornih nerava, a ne mozak, mogu pokrenuti simptome autizma.

Oni su genetskim inženjeringom stvorili miševe s mutacijama tako da samo njihove senzorne nervne ćelije imaju pojačanu osetljivost na dodir i nemogućnost razlikovanja različitih struktura.

Prenos impulsa između nerava u koži i kičmene moždine koja prenosi signale čula dodira do mozga, bio je takođe abnormalan.

Zatom su ispitali nivo anksioznosti i društvenih veština kod miševa i otkrili veću uznemirenost i slabiju interakciju s drugim pripadnicima vrste.

Istraživači sada rade na novom pristupu koji možda može umanjiti osetljivost nerava na normalan nivo.
 
Top