Šta je novo?

Australijanci kopaju srebro u Mojkovcu

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Australijanci kopaju srebro u MojkovcuMOJKOVAC - Posle srednjovekovnih rudara Sasa, koji su u Brskovu kopali srebro, uskoro bi to mogli da rade Australijanci, koji su nedavno najavili da će nekadašnji rudnik olova i cinka Brskovo umesto za četiri, otvoriti najkasnije za godinu i po.

[SIZE=-0]Razlog ovakve žurbe australijske kompanije „Sultan korporejšn“ jeste visok procenat srebra u rudi. To je zvanično potvrdila predstavnica te kompanije Milijanka Maraš.Potvrda skorog otvaranja rudnika stigla je i sa britanskog portala namenjenog investitorima koji je objavio rezultate geoloških istraživanja na Bjelasici kod Mojkovca. Australijska firma, koja je vlasnik koncesija, prema istraživanjima bi imala najznačajniji proizvodni centar u srednjoj Evropi.

[SIZE=-0]Pokazalo se, naime, da se u naslagama na dubini od devet metara nalazi 340,4 grama srebra po toni rude, 2,43 odsto cinka, 1,74 odsto olova i 0,25 odsto bakra. U Mojkovcu bi se na osnovu rezultata dosadašnjih istraživanja i prema studiji izvodljivosti proizvodilo oko 15,5 tona srebra, po sadašnjim cenama vrednog 17,3 miliona evra, 12.000 tona cinka i olova, 2.000 tona bakra.

Ukupna godišnja proizvodnja ovih metala, po sadašnjim cenama, bila bi vredna oko 64 miliona evra. Naravno, treba imati u vidu da je cena srebra nedavno porasla za čak 25 odsto i da su zahvaljujući toj činjenici mnogi građani zemalja u okruženju kojim preti bankrot dobro popunili kućne budžete.

- Pripremamo se da pošaljemo i treću grupu uzoraka, isto u Vankuver. Radi se o zaista visokom sadržaju srebra na tom intervalu. Videćemo šta će sledeće bušotine da pokažu - izjavila je posle prve faze istraživanja Milijanka Maraš.

Prema njenim rečima, u slučaju da se elaborat pokaže ekonomski opravdanim, već u toku iduće godine krenulo bi se u izradu rudarskih projekata za ležište Brskovo.

- Postoji mogućnost za prevremeno otvaranje rudnika. Mislimo pre svega na to da otvaramo jedno po jedno ležište. Prešli bismo na ležište Brskovo ukoliko elaborat pokaže ekonomsku opravdanost, a potom bismo nastavili istraživanje na ostalim ležištima - kaže Maraševa. - Ako bismo išli na varijantu da otvaramo jedno po jedno ležište, znači kad se završe geološka istraživanja, onda bi se za otprilike nekih godinu i po - dve moglo očekivati otvaranje ležišta Brskovo.

Ona je najavila istražne radove i tokom zime, ukoliko ne bude veoma hladna kao prošlogodišnja.

- Raduju nas najnoviji rezultati analiza, jer dodatno uvećavaju vrednost našeg projekta u Crnoj Gori, koja se menja velikom brzinom - rekao je generalni direktor australijanske kompanije Majk Ralston britanskom portalu.

Inače, firma iz Australije ja najavila da će, ukoliko istraživanja budu pozitina, u rudnik uložiti oko 50 miliona evra. Dosadašnja istraživanja Australijance su koštala više od tri miliona evra.

[SIZE=-0]Australijska firma je sa Ministarstvom ekonomije koncesioni ugovor za Brskovo potpisala 10. decembra 2010. godine. Investitori su najavili i kvalitetno rešenje za zaštitnu životne sredine u Mojkovcu koji je svojevremeno baš zbog Brskova bio ekološka crna tačka.

Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]

[/SIZE]
 
Top