Šta je novo?

Audi priprema R5 sa centralno smještenim motorom

Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
thumbz.php


Britanski mediji po pravilu su veoma dobro informirani o budućim projektima velikih proizvođača automobila. Iz tih izvora dolazi vijest koja nagovještava razvoj novog sportskog Audija sa oznakom R5. R kao Racing a 5 ne znamo šta je obzirom da će se zbog premještanja pogonske jedinice u sredinu vozila morati koristiti nova ili znatno modificirana platforma (vjerovatno od R8). Ista platforma kasnije će se koristiti na nekim modelima Porschea i VW-a koji će također izbaciti modele sa centralno smještenim motorom. Po toj logici R5 imat će manje dimenzije. Ukupna dužina bit će samo 3.9 metara što je gotovo isto kao lotus Exige. Super kompaktne dimenzije omogućavaju uštede na težini a ugradnjom dobrog ovjesa mogu se postići neslućeno dobre performanse. Uostalom, britanski recept gradnje do sada nije nadmašen a on podrazumijeva minimalnu težinu svih komponenti. Zbog toga ni pogonski agregat ne treba biti izrazito snažan.

Audi-E-Tron-25.jpg


No, snaga je relativan pojam. Budući R5 trebao bi pokretati 2.5 litreni turbo benzinac sa pet cilindara u liniji. Izlazna snaga od 350 KS bit će više nego dovoljna za kratku i laganu karoseriju. Za nešto manje zahtjevne kupce priprema se verzija sa poznatim 2.0 TSI agregatom. Ponuda mjenjača podrazumijeva i sofisticirane DSG transmisije ali ni ljubitelji klasike neće ostati uskraćeni za manuelne mjenjače.

Kasnije će se ponuditi i hibridna verzija. Ta tehnologija bit će preuzeta od Porschea koji je najavio snažnu ekspanziju na tom polju a o čemu smo već pisali.

Izvor: Auti.ba
 
Top