Šta je novo?

Asistenkinja za tri godine zaradila 37.000 mimo plate

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Asistenkinja za tri godine zaradila 37.000 mimo plateCGO POZVAO NA ODRŽAVANJE FER IZBORA NA PRAVNOM FAKULTETU I IZNIO FRAPANTAN PODATAK:

Podgorica - Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je rektora Univerziteta Predraga Miranovića, predsjednika Upravnog odbora Zorana Rašovića i ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da se uključe u rješavanje „problema koji potresaju“ Pravni fakultet.
CGO ističe da se to „posebno odnosi na najnovije probleme“ u vezi sa predstojećim studentskim izborima, „za koje postoje indicije da njihov legitimitet i legalitet ozbiljno ugrožava rukovodstvo fakulteta, a posebno dekan Ranko Mujović“.
„Studentski izbori koji su zakazani za 11. novembar su se i prije samog raspisivanja pretvorili u bitku za ili protiv dekana, gubeći time svoj smisao“, piše u saopštenju koje je potpisala pravna savjetnica CGO Snežana Kaluđerović.
Navodi se da se „više studenata Pravnog fakulteta“ obratilo Centru, navodeći da se Mujović „aktivno angažovao u ovom procesu, van svog mandata, pokušavajući da utiče na njega“.

CGO tvrdi da Pravni fakultet ne poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

„Javnost bi svakako morala znati što je preporučilo jednu asistentkinju da bude članica 11 komisija, na osnovu kojih je u posljednjih tri godine prihodovala više od 37.000 eura“, piše u saopštenju.
CGO navodi da je Senat Univerziteta nedavno donio odluku po kojoj predstavnici studenata imaju pet mjesta u Vijeću, najvišem organu svakog fakulteta, što i „jeste povod da dekan i pojedini zaposleni zloupotrebljavaju studente radi ugroženosti ličnih interesa, obesmišljavajući prava samih studenata na izbor“.
„Stoga je jasan interes kontroverznog dekana Mujovića, koji novinske stranice i priloge odavno puni skandalima koji se vežu za njegov rad, da pronađe “svoje” kandidate za ove izbore, jer bi mu potencijalno isti mogli pomoći svojim glasovima da dobije većinu u Vijeću fakulteta, gdje je odavno izgubio podršku“, piše u saopštenju.
CGO smatra da Miranović, Rašović i Stijepović „moraju svojim djelanjem da spriječe svaku dalju nezakonitost koja šteti Univerzitetu, te izborima koji moraju biti sprovedeni na fer i transparentan način“.
„U suprotnom će se dalja ćutnja protumačiti kao znak podrške nečasnim radnjama u korist onih kojima ta podrška nikako ne pripada, ili ciljevima suprotnim javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Sl. R.
 
Top