Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Arto Paasilinna

  • Začetnik teme slobadidi
  • Datum pokretanja
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
Arto Paasilinna - Dražesno kolektivno samoubojstvo

«Dražesno kolektivno samoubojstvo» objedinjuje mnoge tipične Paasilinnine teme. Kao prvo, riječ je o ironičnom prikazu domaćeg mentaliteta: Finci su s jedne strane skloni depresiji, povlačenju u sebe i u svoj svijet, a s druge su strane vrlo nepopustljivi u svemu što započnu i spremni na suradnju čim primijete zajedničkog protivnika. Tako glavni junaci, pukovnik Kemppainen i direktor Rellonen, odluče okupiti skupinu samoubojica i zajedničkim snagama okončali živote.
Međutim, Finci su zaljubljenici u prirodu, pa ih ljetna vožnja Finskom i Europom raspoloži i vrati im želju za životom.

Roman se, dakle, bavi ozbiljnom, »velikom« temom kao i mnoga druga djela ovog pisca, a lakoća pisanja i apsurdni humor imaju gotovo terapeutski učinak. Putovanje Finskom, sjevernom Norveškom, Njemačkom, Elzasom i Švicarskom sve do Portugala omogućuje brzu izmjenu pozadine i epizoda kako bi se junaci ove pripovijesti prikazali uvijek u novim i apsurdnim situacijama. Baš po ovom ironičnom apsurdnom humoru i izvjesnoj melankoliji koja prožima likove mnogi su strani kritičari prepoznali Paasilinnino duhovno srodstvo s filmovima jednog drugog Finca - Akija Kauriskakija.
pdf
latinica
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
Arto Paasilinna - Gromovnikov sin

Trgovac starinama Sampsa bori se sa svojom prodavačicom, sa svojom sestrom, i njezinom prijateljicom... Život mu je potpuno upropašten dok se jednoga dana ne pojavi Rutja, sin boga gromovnika i ponudi mu da zamijene uloge. Ustvari, Rutji je silno stalo da uzme ljudski oblik jer želi Fince(od)vratiti od vjerovanja u kršćanskog boga i vratiti na vjerovanje u staru, pagansku vjeru. Duhovit roman autora već poznatog našoj čitalačkoj publici.
pdf
latinica
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
Arto Paasilinna - Urlajući mlinar

Paasilina je suvremeni finski autor koji je napisao četrdesetak romana a u "skupini je pisaca o kojima nitko ne piše, a koje ljudi uvelike čitaju". Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu "Godina zeca". "Urlajući mlinar" je humoristički roman o konzervativnoj seljačkoj sredini u koju dolazi stranac, Gunnar Huttunen, i useljava se u stari mlin. Sve je s njim u redu, samo što povremeno provodi vrijeme - urlajući…
pdf
latinica
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top