Šta je novo?

Artezijsko nomadski gonič (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Artezijsko nomadski gonič (video)

[YOUTUBE]qsYCT6FUwHE[/YOUTUBE]

Artezijsko nomadski gonič je nizak, snažan pas dugog tela, skladan i pametan. Glava je dosta zaobljena i uska, a deluje suvo. Obrazi su skoro bez mišića. Zatiljna kost je dobro vidljiva. Uši su postavljene izrazito nisko, savijene, duge i ako ih prebacimo preko glave pokriju sve do njuške. Na donjem delu vrata je lagano izražen podvoljak. Prednje noge su lagano krive. Rep drži kao sablju. Dlaka je kratka, glatka, mada ne tanka. Trobojan je (beo, smedj i crn) ili dvobojan (beo i naranđast). Visina od 26 cm do 36 cm. Težine oko 15 Kg. Živi dugo. Artezijsko normandski baset je najčešći niskonogi gonič u Francuskoj.


Potomak je izumrelog imenjaka koji je bio visok 58 cm i važio je za jednog od najboljih pasa pri lovu na zečeve. U Francuskoj ih upotrebljavaju zajedno sa dugonogim goničima a ponekad čak i za istraživanje pećina. Tipično za tog goniča je lagano kretanje. Njegov elegantan korak je drukčiji od kretanja basset hounda. Oprezniji je i uviek spreman za lukave podvige. Članove porodice prihvata kao svoje rođake, članove čopora, što znači da im želi biti najmanje jednako vredan ali ne i poslušan. Jako je živahan, aktivan i pametan.


Dobrodušan je i ne napada druge pse što je inače značajno za pse koji su privrženi čoveku. U lovu ga upotrebljavaju kao strasnog tragača. Primeren je i za porodičnog psa. Lako ga je negovati, izdržljiv je i zdrav. Nije posebno dobar čuvar.Izvor: B.Aksentijević
 
Top