Šta je novo?

Arapski hrt (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Arapski hrt (video)

[YOUTUBE]_WjC-qa7pkg[/YOUTUBE]

Arapski hrt je plemeniti pas čije telo izgleda kao da ga je isklesao vajar. Ako ga gledamo sa strane obris njegovog tela je vrlo jasan i oštar. Dobro je vidljiva građa kostiju, duboka prsa, izbočeni kukovi, krvne žile i tetive ispod fine kože. Iako je kvadratast i deluje visokonogo. Njuška je crna ili tamno smeđa. Oči su velike, tamne i crno obrubljene. Pogled je mekan i prodoran. Uši su obešene. Rep je tanak, bez resica i dugih dlaka. Dlaka je glatka, kratka i fina. Boja od peščane i crvenkasto smeđe do crne sa raznobojnim mrljama. Visina od 60 cm do 70 cm. Telesna težina od 14 Kg do 24 Kg.


Ta glatka podvrsta orijentalnog hrta je bliski rođak salukija mada je priznat kao samostalna pasmina. U severnoj Africi tražio je gazele sedeći ispred svojih gospodara u konjskom sedlu. Divljač je lovio samo onda kada bi je ugledao. Priznat je kao marokanska nacionalna pasmina. Poznati su i kao dobri trkači i jako zdravi psi. Psihički su tvrdi i samouvereni. Aktivni su čuvari i najbolji među hrtovima u tom pogledu.


Pored toga su umiljati porodični psi kojima je potreban stalan dodir sa ljudima. Što se više njima bavimo u njihovoj mladosti kao odrasli psi će biti bolji. On se tesno zbliži sa gazdom koji ga je odgajao uz pohvale. Teže od ostalih pasmina podnosi naredbeni ton. Nije pas za život u psetarnici. Dostiže brzinu do 50 km/h.Izvor: B.Aksentijević
 
Top