Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.570
Ano domini 1573 (1979)


screen.pngAno-domini-1573-mini-TV-serija-1979-SF.png
info.pngqoi2d4pte2o.png
Scenografski i kostimografski raskošna serija scenarista i redatelja Vatroslava Mimice napravljena je još davne 1975., a premijerno emitirana 1979. godine.

U zimi (siječanj-veljača) 1573. u stubičkom kraju izbija seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca i Ilije Gregorića, protiv strahovlade veleposjednika Franje Tahija. Buna uskoro dobiva silan zamah prerastajući u antifeudalni pokret.

Epizode nose naslove: "Komedijaši", "Kovači", "Puntari" i "Krvnici".
Središnji lik prve epizode je mladi Petrek, jedan od rijetkih preživjelih pobunjenika, koji obučen u komedijaško odijelo koje je našao proživljava uspomene iz tog krvavog seljačkog rata. Najsnažniji dojam u njegovom sjećanju zauzima osobnost vođe pobune - Matije Gupca, a njegove osjećaje djevojka Regica iz putujuće kazališne družine.

Mali seljačić Petar, jedan od sudionika bune, s tugom se sjeća velikih dana... Petrova su oca ubili objesni plemići iz zabave, a on na proštenju susreće grupu buntovnika. Jedan od njih drži narodu vatreni govor. To je slobodnjak, Matija Gubec, vođa pobune koja se sprema. Kako bi ga ponovno sreo, Petar se pridužuje grupi komedijaša. Na putu sreće slavnog viteza Elijaša Gregorića, poznatog po svom junaštvu. Gubec i Gregorić postaju Petrovi junaci o kojima mašta i koje želi bolje upoznati.


--------------------
01 Komedijasi.mkv
02 Kovaci.mkv
03 Puntari.mkv
04 Krvnici.mkv
--------------------
5 Files; 1,855 GBscreen.png01-Komedijasi-mkv.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.12.2011
Poruka
873
Anno Domini / Seljacka Buna (1975)

Y3qo7Dr.jpg


Kod:
https://www.imdb.com/title/tt0070663/

Seljačka buna 1573. je povijesni film snimljen 1975. u režiji Vatroslava Mimice. U njemu se prikazuje znameniti Hrvatsko-slovenski seljački ustanak 1573. godine, odnosno kako su se seljaci na sjeveru današnje Hrvatske i susjednim područjima današnje Slovenija, izmučeni iskorištavanjem i zlostavljanjem od strane lokalnih feudalaca poput okrutnog Franje Tahija (koga glumi Pavle Vuisić), odlučili oružjem svrgnuti njihovu vlast pod vodstvom karizmatičnog Matije Gupca (koga glumi Fabijan Šovagović). Nominalni protagonist je mladi seljak po imenu Petar, koga tumači Mimičin sin Sergio.r9Pre9d.jpg

fm3jsbA.jpg


Epizode 1-4


Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena od urednika:
Top