Anemija (malokrvnost)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Šta je anemija (malokrvnost) ??

Anemija (malokrvnost) se bez obzira na njenu vrstu, odlikuje smanjenjem mase eritrocita u perifernoj krvi, koju uvek prati smanjenje koncentracije hemogoblina izraženo u jednom litru krvi, kao i smanjenjem hematokrita. Ovo bi bila medicinska definicija anemije. Znači, možemo reći da manjak crvenih krvnih zrnaca u krvi nazivamo anemijom (malokrvnošću).



Bez obzira na njen nastanak ona je uvek uslovljena poremećajem ravnoteže između stvaranja eritrocita i hemoglobina. Može nastati zbog prebrzog gubitka eritrocita ili zbog prespore proizvodnje eritrocita . Eritrociti(crvena krvna zrnca) se stvaraju u koštanoj srži . Kod aplezije (odnosno nedovoljne funkcionalne sposobnosti koštane srži) broj stvaranja crvenih krvnih zrnaca je poremećen.

Anemija je veoma česta bolest i postoje mnogi uzroci koji mogu da dovedu do ovog oboljenja. Postoje etiološke, morfološke, patiofiziološke podele anemije i svaka od tih podela ima i svoje nedostatke. Da bi se ukratko upoznali sa ovim oboljenjem opisaćemo neke anemije i razmotriti uzroke zbog kojih nastaju.


Anemija zbog pretežno smanjenog stvaranja eritrocita nastaje zbog poremećenog razmnožavanja osnovnih ćelija, zbog poremećaja sazrevanja eritrocita i njihovih DNK lanaca i sinteze hemoglobina.

Anemija zbog pretežno povećane razgradnje eritrocita (hemolizne). Poremećaj sazrevanja , sinteze DNK, deficit vitamina, poremećaj sinteze heme i porfirina i poremećaj sinteze globina. Anemija nepoznatog nastanka leukemije, limfomi i druge bolesti krvi, kod hroničnih bolesti, itd.

Anemija zbog povećanog gubljenja krvi. Anemija usled krvarenja može biti akutna ili hronična. Akutno gubljenje većih količina krvi može biti veoma dramatično. Kod hroničnog krvarenja gvožđe se često ne apsorbuje iz creva u dovoljnoj meri, pa se hemoglobin ne može stvoriti istom brzinom kojom se i gubi, a eritrociti koji se stvaraju nisu kvalitetni i sadrže premalo hemoglobina.

Simptomi kod anemije su: Bledilo na koži lica i tela, umor, vrtoglavica, naročito pri naglom ustajanju, mrzovoljnost, malaksalost, gubitak apetita, glavobolja, lenjost, opadanje telesne težine. Kod težih bolesnika dolazi do lupanja srca, pojavljuju se infekcije u vidu stomatitisa, gušobolja, krvarenja iz desni i nosa itd.

Najčešće bolesti koje izazivaju malokrvnost: Krvarenja najčešće nastaju zbog čira u želucu koji spada u hronične bolesti, a samim tim može da dovede do permanentnog gubljenja krvi. Simptom hroničnog krvarenja čira želuca jeste promena stolice od tamno braon do crne boje. Hemoroidalno krvarenje je hronično sa pojavom sveže krvi na stolici. Kod žena zbog obilnih i neredovnih menstrualnih ciklusa dolazi do pojave malokrvnosti. Kod ovakvih tipova krvarenja lečenje se vrši otklanjanjem uzročnika bolesti. Najvažnije je da se uradi pravilna dijagnostika- za želudac gastroskopija, proktološki pregled za hemoroide i pregled ginekologa. Malokrvnost koja je izazvana zbog nedovoljnog unošenja gvožđa koje je neophodno u daljim procesima stvaranja eritrocita.

Ukoliko lekar ne odredi supsticionu terapiju: Osobe sa sniženom krvnom slikom i manjkom gvožđa mogle bi da ga unose u organizam putem favorizovane hrane koja je bogata gvožđem. Na zelenim pijacama mogu se nabaviti spanać, blitva, kelj, prokelj, brokoli, razno voće, a preporučuje se uzimanje mesa i ribe bez mesnih prerađevina, i ostala hrana bogata gvožđem.

Ova često bezazlena bolest zna da počne od neprijatnih trenutaka, ali može da dovede do vrlo komplikovanih situacija koje nastaju zbog neadekvatnog i nemarnog tretiranja. Osobe koje pate od malokrvnosti moraju da se jave lekaru radi dijagnostike i utvrđivanja uzročnika ovog oboljenja.

Izvor: Zdravlje
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Anemija - uzroci malokrvnosti

Anemija - uzroci malokrvnosti

Coolinarika 26.04.2010 10:36



Brzo se zamarate i povremeno patite od vrtoglavica. Jeste li nedavno provjerili svoju krvnu sliku? Možda je u pitanju anemija.

Uzroci anemija mogu biti mnogostruki. Ovdje ćemo se osvrnuti samo na tri, ostali uzroci vrlo su rijetki pa ih i liječnik susreće samo rijetko ili nikad.

Perniciozna anemija


Prva, iako dosta rijetka, perniciozna je anemija. Od nje su do 1926. g. umirali svi koji su je dobili, pa otuda i njezin naziv (lat. perniciosus – razoran, opasan). Te 1926. godine znanstvenici Minot i Murphy otkrili su da svi bolesnici koji pojedu 250 grama jetre dnevno potpuno normaliziraju krv. Nakon toga otkrića od anemije se više nije umiralo.
Perniciozna anemija je dosta rijetki oblik anemije. Drugi uzroci anemije mogu biti pomanjkanje željeza ili neke kronične bolesti.

No, sada je nastao problem kako natjerati bolesnika da dnevno pojede tu količinu jetre. Budući da su se isti obroci stalno ponavljali, bolesnicima se ta hrana počela gaditi. Napisane su velike knjige recepata kako bi se bolesnicima olakšala obveza konzumiranja uvijek iste hrane. Nakon nekog vremena priređeni su ekstrakti jetre koji su sadržavali tvar potrebnu ogranizmu za ozdravljenje, a sada su genetskim inženjeringom "naučili" bakterije da proizvedu ogromne količine tog potrebnog vitamina B12. Njega treba davati jednom mjesečno u injekciji. I cijena je tog liječenja prihvatljiva, svaka doza košta kao porcija sladoleda. Pa tko bi se onda vraćao na svakodnevni obrok jetrice!

Pomanjkanje gvoždža


Drugi uzrok anemije može biti pomanjkanje gvoždža. U dobi u kojoj su sposobne za rađanje žene imaju menstruaciju te tako mjesečno gube stanovitu količinu krvi, a time igvoždža koje se nalazi u prijenosniku kisika – hemoglobinu. Ako su menstruacije nešto obilnije i gubici krvi nešto veći, crijeva nisu u stanju pribaviti dovoljno gvoždža tokom spomenuta tri tjedna, i nastaje dug - nema više dovoljno gvoždža da se naprave nove crvene krvne stanice koje bi zamijenile izgubljene. Postupno nastaje slabokrvnost (anemija).
U skupinu "željeznih namirnica" spadaju iznutrice (jetrica, bubrezi, krv), gljive, meso tune, morskog psa, neke školjke, grašak, leća, soja, vlasac, rotkvica, meso fazana i purana...

Liječi se tabletama željeza (injekcije izbjegavamo jer mogu, doduše u rijetkim slučajevima, izazvati komplikacije). I opet se ponavlja isto kao kod perniciozne anemije: jedna tableta sadrži toliko željeza više nego neke namirnice bogate željezom da je neusporedivo lakše i jeftinije uzimati tablete. Obično su i količine željeza koje možemo priskrbiti obrocima i najpomnije sastavljene prehrane daleko ispod količina koje treba nadomjestiti.

Kronične bolesti


Treća vrsta uzroka anemije su kronične bolesti, a po učestalosti su u rangu s manjkom željeza. Teže bubrežne, jetrene, plućne bolesti mogu uzrokovati slabokrvnost. Ta anemija obično nije jako izražena i ona obično vrlo malo pojačava poteškoće koje bolesnik već ima od svoje osnovne bolesti. Lijekovima je ne možemo liječiti, nego treba pokušati poboljšati stanje bolesti koja ju je izazvala. Tu, dakako, ne pomaže ni posebna prehrana.

Kod prehrane onih koji su slabokrvni treba imati na umu:


  • Anemiju trebamo liječiti prema uzroku, lijekovima. Ne postižemo ništa ako bolesniku s pernicioznom anemijom damo i velike količine željeza (a njemu treba B12), ako bolesniku s anemijom uslijed manjka željeza damo i velike količine jetre (a njemu treba željezo) ili ako bolesniku s anemijom koja je posljedica kronične bolesti damo i željezo i vitamin B12 (jer njemu to ne pomaže).
  • Hranom možemo unijeti mnogo manje količine potrebnih tvari nego lijekovima tako da se dodatno dijetetsko liječenje anemije “ne isplati”.
  • “Krepka” ishrana ne pridonosi ništa liječenju anemije, ona samo nepotrebno deblja.
Od hrane koja se direktno pretvara u krv, a koju majke s toliko ljubavi spremaju za svoje voljene, nema baš puno koristi. Osim ako ta ugrađena ljubav ipak ne pomogne – danas je u medicini, međutim, sve manje romantike.

Planirajte prehranu kako biste prevenirali anemiju


Nemar i loše prehrambene navike saveznik su mnogih bolesti, pa tako i anemije. Dobrim odabirom namirnica i njihovom pravilnom pripremom zajamčen je unos nutritivnih tvari koje (isključimo li bolest) znače da se anemija neće pojaviti.
Folna kiselina član je vitamina B skupine koji se u dovoljnim količinama nalazi u povrću, jetrici divljih i domaćih životinja (kobasice i proizvodi s iznutricama), kvascu (inaktivirani pivski kvasac), orašastim plodovima i dr. Posebno preporučujemo salatu od svježeg povrća (kupus, zelena salata, špinat...) jer se dužim kuhanjem gube velike količine folne kiseline.
Vitamin B12 prijeko je potreban i nalazimo ga u većim količinama u jajima (žumance), ribama (srdela, tuna), školjkama i rakovima, mlijeku i mliječnim prerađevinama..., mesu peradi. Dobro podnosi termičku obradu tako da se pri primjerenoj pripremi jela na optimalnim temperaturama očuvaju veće količine cijanokobalamina (vitamina B12). Pomaže i osobama izloženim stresu (a takvih je među nama velik broj).
Željezo je zasigurno najpopularnije među mineralima. Dnevne potrebe možemo zadovoljiti konzumiranjem nekih od namirnica bogatih željezom. U skupinu “željeznih namirnica” spadaju iznutrice (jetrica, bubrezi, krv), gljive, meso tune, morskog psa, neke školjke, grašak, leća, soja, vlasac, rotkvica, meso fazana i purana...
Da bi se spriječila pojava anemije, važno je, izravno i neizravno, u organizam unositi dovoljno C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala.

Loše prehrambene navike - dozivanje anemije


Loše prehrambene navike uz koje su povećani izgledi za nastanak anemije su:

  • uživanje alkohola
  • nekontrolirano isključenje namirnica animalnog podrijetla
  • izbjegavanje svježih namirnica (salata i voća)
  • uživanje kave
  • agresivne redukcijske dijete
  • jednolična prehrana.
Sve što možemo spriječiti nećemo morati liječiti. Sada kada znamo kako spriječiti anemiju – puno je lakše.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Malokrvnost - simptomi i saveti

Malokrvnost - simptomi i saveti

Večernje novosti 08.09.2010 11:42



Malokrvnost dovodi do patološkog zamora, vrtoglavice, slabosti, depresije ...

Malokrvnost zbog nedostatka gvožđa zastupljena je kod čak 25 odsto muškaraca i žena u Srbiji. Ova vrsta anemije, takozvana sideropenijska anemija, ujedno je i najčešći oblik anemičnih oboljenja.
Prema rečima prof. dr Dušice Č. Čeleketić, načelnice hematologije u KBC Zemun, ova vrsta anemije nastaje usled nedostatka gvožđa, zbog jednolične ili vegeterijanske ishrane, kod žena sa obilnim i produženim menstruacijama, kod bolesnika sa celijakijom ili kod pacijenata sa težim ili hroničnim bolestima kao i nakon operacija.
- Zbog povećanih potreba organizma za gvožđem, anemija je česta i u trudnoći, za vreme dojenja, ili kod dece u fazi ubrzanog rasta - kaže dr Čeleketić.
Sideropenijska anemija ne javlja se iznenada, već postepeno i hronično iz blagog pada vrednosti gvožđa, može da pređe u teži oblik, kada se iscrpe rezerve gvožđa.
- Bolesnici sa anemijom nemaju specifične simptome, jer kod ovog oboljenja trpe svi organi. Najčešće su udruženi simptomi slabost, malaksalost, zamor, glavobolja, pospanost, slaba tolerancija napora, osećaj nedostatka vazduha, lupanje i preskakanje srca, bolovi u listovima pri hodu - nabraja prof. Čeleketić.
Najsigurniji način dijagnostikovanja anemije je pregled krvne slike. Prema rečima naše sagovornice, jasni znaci anemije su snižena koncentracija hemoglobina, smanjen broj eritrocita i snižen hematokrit, kao i smanjena koncentracija gvožđa u serumu.
Ako se ne leči, sideropenijska malokrvnost dovodi do patološkog zamora, vrtoglavice, slabosti, depresije, poremećaja koncentracije i pamćenja.
- Takođe, dolazi do slabljenja imuniteta i pojave virusnih i bakterijskih infekcija. Kod žena sa nelečenom anemijom dolazi do problema sa menstruacijom, a kod oba pola do gubitka libida. Javljaju se „žvale“, ragade u uglovima usana, nokti pucaju i listaju se i dolazi do opadanja kose - napominje prof. Čeleketić.
Osnovno pravilo u lečenju je prepoznavanje uzroka koji je doveo do malokrvnosti. Nakon sigurno postavljene dijagnoze sideropenijske anemije bolesnici se leče preparatima gvožđa uz odgovarajuću ishranu bogatu proteinima, gvožđem i vitaminima i oligoelementima.
- Najbolji način lečenja je uzimanjem preparata gvožđa sa vodom ili sokom i vitaminom C - kaže prof. Čeleketić. - Kod blage anemije može da se započne lečenje promenom načina ishrane, ali ako kontrola krvne slike i serumskog gvožđa ne pokažu više vrednosti, tada se lečenje mora nastaviti preparatima gvožđa. Ukoliko bolesnici ne podnose preparate gvožđa ili imaju otežanu apsorpciju gvožđa, tada se savetuje lečenje preparatima koji se daju intravenski.

NIKAKO SA MLEKOM

Izbegavajte da pijete gvožđe sa mlekom jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom bogatim vitaminom C, lakše će se apsorbovati n Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija zavisi od ostale ishrane n Gvožđe biljnog porekla najbolje se apsorbuje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla n Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C olakšava n Preporučuje se porcija od 200 grama mesa dnevno, koju treba dopuniti spanaćem ili jajetom n Kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa

CRVENO MESO

Da biste povećali nivo gvožđa u organizmu jedite što više crvenog mesa, mahunarki, žitarica, tamnozelenog povrća i sušenog voća. Hrana bogata gvožđem je i lisnato zeleno povrće, spanać, brokoli, grašak, jaja, smeđi pirinač, obogaćena testenina, džigerica, suve šljive, grožđe, sok od višnje.








 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Moć lekovitog bilja: Kako se boriti protiv anemije?

Moć lekovitog bilja: Kako se boriti protiv anemije?

Femina.hr 27.09.2010 17:26



Jedna od mnoštva bolesti koje postoje je i anemija. Posledica je lošeg hemijskog sastava krvi te zapravo ne predstavlja bolest, već više poremećaj tj. patološko stanje. Uzrok joj je smanjena količina hemoglobina (crvenog krvnog pigmenta koji veže kiseonik i/ili smanjena količina eritrocita

Anemija je češća kod mladih žena (osobito onih koje imaju problema s obilnim menstruacijama), nego kod muškaraca, a svaka anemija nakon 45 godine života treba uvijek biti detaljno istražena.

Vrste anemije:

I . Anemija zbog gubitka krvi i željeza tzv. sideropenična anemija

II. Anemija zbog pojačane razgradnje eritrocita tzv. hemolitička anemija

III. Anemija zbog poremečenog sazrijevanja eritrocita tzv. megaloblastična anemija

IV. Anemija zbog oštečenja matičnih stanica koštane srži tzv. aplastična anemija

V. Popratne i ostale rijetke anemije

Ovdje ću se zadržati na točki I. i objasniti samo sideropeničnu anemiju koja nastaje zbog kroničnog gubitka krvi kod nekih bolesti kao što su: vrijed želuca, hemoroidi, obilne menstruacije, endometrioza, maligne bolesti, ulcerozni kolitis, ciroza jetre, varikoziteti jednjaka i dr.

Ova anemija će se razviti i ako ne gubimo krv, ali tada u organizam ne unosimo dovoljno željeza hranom ili se ono nedovoljno resorbira u probavnom traktu ili su zahtjevi za željezom povećani, npr. u trudnoći .

U slučaju sideropenične anemje, u pretragama krvi, vrijednosti željeza u serumu su snižene ispod 8.,UIBC je povišen, a snižene su i vrijednosti hemoglobina Hb i hematokrita Htc. Eritrociti su hipokromni (blijedi i slabo crveno obojani). Osobe su umorne, kosa i nokti su lomljivi i izbrazdani, sluznica jezika je kao ispeglana i osjetljiva, postoji opće bljedilo kože i usnica, podočnjaci, tahikardija - srce ubrzano kuca, javlja se zaduha u naporu....

Terapija: tablete željeza ili injekcije koje se moraju jako pažljivo, precizno i polako davati u venu ili duboko u mišić - intramuskularno.

Prehrana:


- zeleno lisnato povrće i njihovi sokovi, soja, mrkva, cikla, grožđe, crni ribiz, borovnice, šljive, marelice, maline i kupine, banane (sadrže neophodna „tri mušketira": željezo,vitamin B 12 i folnu kiselinu), jabuke, jagode, grožđice, rajčica, sjemenke suncokreta, žutanjak, grah, grašak, sezamove sjemenke, neljuštene žitarice, kukuruzno brašno, što tamniji integralni kruh, tamniji med, šumski, livadni, kesten ili kadulja, crveno meso i jetrica
- vitamini B grupe, E i C vitamin (pomaže apsorpciju željeza).
- prestanite konzumirati alkohol i duhan te crni čaj i kavu jer i kofein i tanini te nikotin, ometaju resorpciju željeza iz hrane u krv

Fitoterapija:

Uz šetnje na svježem zraku i u prirodi, uz more, jezera ili u planini, protiv anemije se uspješno borimo i odgovarajućim čajevima i biljnim ljekovitim kapima.

Čaj protiv anemije treba sadržavati: kopriva, kadulja, majčina dušica, ružmarin, maslačak, šipak, menta, verbena, trputac

Sve ili neke od ovih biljaka pomiješajte u jednakim omjerima u čajnu mješavinu. Od te mješavine čaj pripremite tako da l čajnu žličicu čaja prelijete s 2,5 dl vode i kuhate l minutu te ostavite čaj da odstoji poklopljen 5 minuta. Procijedite,zasladite odgovarajućim medom i dodajte limunov sok. Dnevno popijte najmanje dvije šalice tj. oko pola litre čaja.

Uz čaj moji pacijenti redovito konzumiraju i tinkturu protiv anemije: od koprive, stolisnika i majčine dušice . Takva terapija je kompletnija i jača, a ako tome pridodamo i određene doze kupinovog vina ili meda protiv anemije (s odabranim ljekovitim biljem, ovisno o vašim dijagnozama i vrijednostima željeza, Hb, tlaka itd.) uspjeh ne izostaje. Polako ali sigurno eliminiramo anemiju i stižemo do cilja - zdravog i jakog organizma.




Ljekovite biljke koje koristim kod anemije djece, uvijek su ukusnije i prilagođene dječjem uzrastu, a umjesto biljnih kapi djeci radije uz čaj pripremam medni pripravak ili sirup protiv anemije.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
6 prirodnih lekova protiv anemije

6 prirodnih lekova protiv anemije


BLIC ŽENA

Ukoliko patite od nedostatka gvožđa, probajte čajeve od koprive, rena ili listova oraha. Popraviće vam krvnu sliku.

12119_caj_if.jpg


Čaj od koprive najbolji je prirodni lek protiv anemije


I pored činjenice da je gvožđe jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi, oko dve milijarde ljudi, mahom žena i dece, pati od anemije, nedostatka gvožđa u krvi, pokazalo je istraživanja Svetske zdravstvene organizacije.
A kada nema dovoljno gvožđa, nema ni transporta kiseonika do ćelija, a samim tim ni pravilnog rada mišića, kao i brojnih biohemijskih reakcija u organizmu.
Naravno, kao i svaka druga zdravstvena tegoba, i anemija se najbolje leči uz nadzor lekara, a prirodni lekovi samo ubrzavaju proces stvaranja gvožđa u organizmu. Zato smo za vas izdvojili šest najboljih prirodnih lekova uz pomoć kojih ćete lakše pobediti ovu bolest.


ČAJ OD KOPRIVE
Kašičicu listova koprive prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte dok je mlak. Preporučena doza iznosi tri šolje dnevno.


ČAJ OD ČETIRI BILJKE
Pomešajte iste količine listova koprive, žalfije, majčine dušice i nane. Kašičicu ove čajne mešavine prelijte sa 2,5 dl hladne vode, kuvajte jedan minut, pa ostavite da odstoji pet minuta. Procedite, zasladite medom i dodajte limunov sok. Dnevno treba da popijete najmanje dve šolje ili oko pola litra ovog čaja.


ČAJ OD RENA
U litar vode stavite 20 g korena rena i kuvajte oko 20 minuta. Ostavite da odstoji preko noći, procedite i pijte dve šoljice čaja dnevno, najbolje između obroka.


ČAJ OD ORAHA
Kuvajte 20 g svežih listova oraha 15 minuta u litru vode, pa procedite. Pijte jednu šoljicu dnevno, pre ručka.


TINKTURA OD BELOG LUKA
Očistite i operite 300g belog luka, prelijte ga litrom čistog alkohola i ostavite da stoji tri nedelje. Tri puta dnevno pijte po 20 kapi tinkture koju ste dodali u pola čaše mleka.


KAKAO KREM
Dobro umutite 250 g kakaoa, 250 g žutog šećera, 250 g meda, 250 g maslaca, 2 kašičice morske soli, 7 kašika jabukovog sirćeta. Sipajte u tegle i uzimajte tri puta dnevno po jednu kašiku krema.


Vesti

BILJNE KAPI ČUVAJU JAJNIKE

Kapi na bazi lekovitog bilja „femisan A“ čuvaju zdravlje i normalne funkcije ženskih reproduktivnih organa, od puberteta, pa sve do menopauze. Apiol, jedan od sastojaka „femisana A“, normalizuje neredovne cikluse, leči cistične i policistične jajnike, dok druge biljke iz ovog preparata smanjuju grčeve materice i znatno olakšavaju bolne cikluse.
Osim toga, „femisan A“ smiruje i upalne procese na jajnicima i materici zahvaljujući sumpornim heterozidima koji se smatraju najjačim biljnim antisepticima.


BOROVNICA LEČI JETRU
Borovnica može da smanji stepen oštećenja jetre, pokazalo je istraživanje kineskih naučnika objavljeno u „Svetskom žurnalu gastroenterologije“.
Ovo istraživanje veoma je važno zbog toga što se zna da lekovi koji se koriste u lečenju bolesti jetre uglavnom imaju nuspojave. Zbog toga naučnici već godinama tragaju za prirodnim lekom.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Anemija se ne sme ignorisati

Anemija se ne sme ignorisati

Z. O. Joksović | 11. jul 2011. 12:10 | Večernje novosti

Anemija je prateći sindrom određene bolesti i zahteva precizno otkrivanje uzroka, dok lečenje samo simptoma može dovesti do još većih komplikacija

1.jpg

Iako često od lekara čuju da su anemični, mnogi ne obraćaju pažnju na ovo upozorenje, misleći da ono nije ozbiljno, kao što je većina drugih bolesti. Međutim, anemija uvek na nešto upozorava, pogotovo ako je uporna i dugo traje. Podatak, da je malokrvnost posledica nedostatka gvožđa u organizmu, nije dovoljna da bi određena osoba ostala do kraja opuštena. Pojava malokrvnosti mnogo je kompleksnija, a šta tačno označava, objašnjava hematolog profesor drDarinka Bošković, iz Instituta za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

- Anemija nije bolest već stanje, kojim se manifestuje jedan veliki broj oboljenja. Shodno tome, postoji i veliki broj anemija. Anemija je prateći sindrom određene bolesti i kao takva zahteva da se precizno ustanovi zbog čega se pojavila. A može da se pojavi ako koštana srž ne stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca, ili ako nema dovoljno gradivnog materijala - najčešće gvožđa ili vitamina B 12.

* Šta se tada tačno događa?


- U takvoj situaciji eritrociti ne sazrevaju, zbog čega se ne stvara dovoljna količina hemoglobina. A ukoliko se eritrociti normalno ne stvaraju i sazrevaju manje su kvalitetni. Posledica takvog stanja je njihovo razaranje, čemu ponekad kumuje i postojanje antitela u krvi. Zapravo, kod malokrvne osobe dolazi do sniženja vrednosti hemoglobina i hematokrita, odnosno krvne slike. U stvari, remeti se odnos eritrocita i hemoglobina. Eritrociti mogu biti u normalnom broju, ali je zato hemoglobin snižen, najčešće zbog nedostatka gvožđa.

* Zašto dolazi do ovakve pojave?

- Kada se anemija javlja na ovaj način, to znači da se gvožđe više troši nego što se unosi normalnom ishranom. Zato treba voditi računa da se u ishranu uvrsti meso i druge životinjske namirnice, gde je ovaj mineral najprisutniji. Ali, ovakvo stanje ne treba odmah povezivati sa bolešću krvi, bez obzira na to što koštana srž ne može da stvori hemoglobin bez ovog minerala. Nedostatak gvožđa najčešće predstavlja posledicu krvarenja.

* Kada sve anemija može da se javi?

- Malokrvnost može da se javi u brojnim situacijama. Ispoljava se kod osoba sa oboljenjem crevnog trakta, kod osoba sa recesijom želuca ili kompletno izvađenim želucem, kao i kod osoba koje sprovode strogu dijetu. Nedostatak gvožđa nekada može biti i urođene prirode, što takođe za posledicu ima pojavu anemije. Često su anemije pratioci i brojnih hroničnih oboljenja, pa čak i malignih. Zato je i važno ustanoviti uzrok nastanka određene anemije, da bi se pravilno sprovelo lečenje. U protivnom, lečiće se samo simptomi, što za obolelog nije rešenje i može dovesti do većih komplikacija osnovne bolesti, koju anemija prati.

* Koliko anemija zahteva lečenje?

- Za ozbiljno lečenje anemija treba više meseci. Lečenje podrazumeva da se svakodnevno uzima 200 miligrama elementarnog gvožđa dok se ne normalizuje krvna slika, i još mesec dana da se popune depoi gvožđa. Za lečenje anemija koje prate bubrežne i maligne bolesti koristi se hormon eritropoetin, dok se za pernicioznu anemiju koja prati autoimune bolesti, primenjuje vitamin B 12.

* Koliko je anemija učestala kao pojava?

- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 40 odsto stanovništva na planeti ispoljava simptome anemije, uzrokovane nedostatkom gvožđa. Najugroženije kategorije su žene za vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, mladi, ali i školska i predškolska deca. Anemija je sve više prisutna i u pubertetu kada devojčice drže restriktivne dijete, dok su potrebe njihovog organizma za gvožđem zbog naglog razvoja povećane. Pojava menstruacije i ovako stroga dijeta, predstavljaju savršen spoj za pojavu malokrvnosti.

OBILNA KRVARENJA
O gubitku gvožđa tokom menstruacije trebalo bi da vode posebno računa žene, koje imaju obilna krvarenja. Zbog toga treba da obave detaljan ginekološki pregled. U doba menopauze i pregled digestivnog trakta, jer se vrlo često može dogoditi da se iza anemičnih stanja krije maligna bolest debelog creva, a osim anemije, drugi simptom i ne mora da se ispolji.

SIMPTOMI
Kod ljudi koji imaju malokrvnost javlja se umor, slabost, vrtoglavica, bledilo, glavobolja, titranje pred očima. Ali, i razdražljivost, gubitak apetita, opadanje kose, lomljenje noktiju, a kod tinejdžerki i prestanak menstrualnog krvarenja. Osim toga, anemična deca su niža od svojih vršnjaka.


ANEMIJA ZBOG LOŠE ISHRANE

2.jpg

Anemija ili malokrvnost vrlo često se javlja i kao posledica neodgovarajuće ishrane u dužem periodu. Šta karakteriše anemiju nastalu zbog loše ishrane, objašnjava nutricionista Svetlana Ćulibrk-Pribaković:

- Malokrvnost nutritivnog tipa nastaje ukoliko se hranom ne unosi dovoljno gvožđa, esencijalnih amino-kiselina, vitamina C, B 11 i B 12, folne kiseline. Ali, nedostatak gvožđa ne mora uvek da se ispolji zato što ga nema u organizmu. Ponekad može i da se unosi, a da ga organizam nedovoljno iskorištava. To se događa kada je lučenje želudačne kiseline smanjeno, kada u hrani nema dovoljno vitamina C, minerala kobalta i bakra, kao i nekih važnih sastojaka belančevina. Do otežanog iskorišćavanja gvožđa dolazi i kada u hrani ima više fosfora, ali i ako osoba pati od hronične dijareje.

Nedostatak vitamina B 12kao uzrok malokrvnosti prisutan je uglavnom kod vegetarijanaca, jer ne unose dovoljno belančevina životinjskog porekla, kao što su meso, jaja, mleko. Za ove osobe je veoma važno da vitamin B 12 nadoknađuju uzimanjem tableta.

Folna kiselina i vitamin B 11, zajedno sa drugim vitaminima B grupe, neophodni su za izgradnju eritrocita. Takođe, folna kiselina poboljšava crevnu apsorpciju gvožđa, a sa vitaminima B 6 i B 12 igra važnu ulogu u razmeni amino-kiselina. Folna kiselina je izuzetno važna za trudnice. Njen nedostatak u trudnoći može da dovede do urođenih anomalija ploda.

Vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa iz hrane biljnog porekla, zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B 12.

- Od svih navedenih sastojaka, gvožđe je najodgovornije za pojavu anemije - podvlači nutricionista Svetlana Ćulibrk-Pribaković. Glavni rudnik i snabdevač organizma ovim mineralom je meso. Ovako uneto gvožđe, ubrzava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, koja je inače, otežana zbog fitinske kiseline i tanina. To se događa osobama koje unose puno mekinja, čaja i kafe. Nije redak slučaj da strastveni uživaoci kafe i čaja, a pogotovo poklonici makrobiotske ishrane, upadnu u anemično stanje.

Dugotrajna mlečna dijeta isto može dovesti do malokrvnosti, jer mleko ne sadrži gvožđe. O mleku kao osnovnoj namirnici treba razmisliti, naročito, kada su deca u pitanju. Kao i kada je reč o brzoj hrani, koja ne može da zadovolji potrebe njihovog razvoja. Ovo je veoma važno za decu do dve godine i tinejdžere. Zato, da bi se anemija uspešno savladala, neophodna je raznovrsna ishrana životinjskog i biljnog porekla, sa svim neophodnim sastojcima. S obzirom na to da malokrvnost prati i gubitak apetita, neophodno je uzimati sredstva za podsticanje lučenje sokova za varenje i poboljšanje apetita. Hrana treba ukusno da je spremljena i podeljena u pet obroka.

Pored raznovrsne ishrane važan je i boravak na planini, jer planinski vazduh i nadmorska visina utiču na relativno brzo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, koji doprinose bržem oporavku organizma.

LEK

Ako je lekar propisao gvožđe kao terapiju, ne treba ga piti sa mlekom ili jogurtom. Kalcijum iz ovih namirnica otežava, a ponekad i sprečava apsorpciju gvožđa. Inače, svaki lek treba isključivo da se pije s vodom.

 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Malokrvni zbog loše ishrane

[h=2]Malokrvni zbog loše ishrane[/h]Dr Ljiljana Tukić, načelnica Klinike za hematologiju VMA: Anemija je krajnja faza nedostatka gvožđa, ona nije bolest sama po sebi, već upozoravajući signal

zdr-tukic_620x0.jpg

Dr Ljiljana Tukić

Nedostatak gvožđa u organizmu i anemija koja posledično nastaje, najčešća je vrsta malokrvnosti. Smatra se da oko 500 miliona ljudi u svetu, a kod nas od 10 do 15 odsto populacije pati od ove, tzv. sideropenijske anemije.


Žene su podložnije malokrvnosti zbog fizioloških gubitaka, produženog ili preobilnog menstrualnog ciklusa, trudnoće, nakon abortusa ili u periodu dojenja. Deca koja su samo na mlečnoj ishrani, i tinejdžeri u periodu razvoja, zbog povećanih potreba za gvožđem mogu da budu podložniji malokrvnosti. Iako su mlađi skloniji malokrvnosti, stariji je, ako je dobiju, teže podnose. Posebno su u opasnosti oni koji imaju slabije srce, jer nizak nivo gvožđa povećava rizik od srčanih oboljenja.



- Anemija je krajnja faza nedostatka gvožđa, ona nije bolest sama po sebi, već upozoravajući signal da nešto drugo stoji iza anemije - kaže u intervjuu „Novostima“, profesor dr Ljiljana Tukić, načelnik Prvog odeljenja hematologije na Vojnomedicinskoj akademiji. - Malokrvnost je samo manifestacija nekog drugog poremećaja. Anemija nastaje kao posledica nebalansirane proizvodnje krvi, onda kad koštana srž ne proizvodi dovoljno krvi, ili, ako iz nekog razloga dolazi do pojačanog raspadanja crvenih krvnih zrnaca, odnosno gubitka krvi iz organizma.


* Šta izaziva gubitak krvi?


- Gvožđe se uglavnom gubi krvarenjem, a to je slučaj kod onih koji imaju šuljeve, koji često krvare na nos, što je slučaj sa hipertoničarima ili ako kod nekog postoji krvarenje u želucu... Nekada je krvarenje nevidljivo, pa prolazi neprimećeno tokom više dana, nedelja, meseci. To krvarenje s vremenom dovodi do smanjenja gvožđa, i to su možda još opasnija stanja nego ako se krv izgubi odjednom, naglo i vidljivo, kao što je slučaj kod povreda, tokom operacija i drugih intervencija.


* Kako se prepoznaje malokrvnost, koji su to simptomi?


- Tegobe kod anemije nisu tipične, naročito u početnim stadijumima. Pacijent može da se žali na umor, pospanost, vrtoglavice, da teže podnosi fizički napor, da ima česta lupanja srca. Ako su pacijenti mladi, oni mogu da tolerišu i teže stepene anemije, ali ne i pri fizičkom naporu. Stariji pacijenti, posebno oni sa slabim srcem reagovaće i na manji pad hemoglobina, i mogu da imaju značajnije probleme: da dobiju anginozne tegobe, bolove, gušenje, popuštanje srca. Anemični su izrazito bledi, imaju bele tačkice na noktima, koža im je suva, kosa lomljiva i bez sjaja.

MANJAK KISEONIKA

* KAKVU ulogu imaju crvena krvna zrnca u telu?

- Crvena krvna zrnca u telu žive uobičajeno od 80 do 120 dana. Svakodnevno se, prirodno, obnavlja jedan procenat ćelija crvenih krvnih zrnaca. Uloga eritrocita je da nose kiseonik. Pa, ako neko ima anemiju telo će da ima manje kiseonika, a zbog toga će da trpe svi organi. Nedostatak kiseonika prvi registruje bubreg, koji u slučaju nužde počinje da luči hormon eritropoetin, a on utiče na koštanu srž kako bi lučila više crvenih krvnih zrnaca.


* Da li gvožđe dobijamo samo unetom hranom?


- Organizam je vrlo štedljiv kad je gvožđe u pitanju. Jedan deo gvožđa dobijamo nakon raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što je prirodan proces u organizmu, pa se tako gvožđe prirodno obnavlja, odnosno iskorištava, i ponovo ubacuje u koštanu srž za novu izgradnju. Jedan deo gvožđa unosimo i hranom.

* Znači, i neadekvatna ishrana može da doprinese manjku gvožđa?



- Hrana može puno da utiče na nivo gvožđa u telu. Zbog toga je važno jesti namirnice životinjskog porekla, crveno meso, džigericu, jer se gvožđe iz njih najbolje iskoristi. Unosom mesa obezbeđujemo adekvatne količine gvožđa. Zato, vegetarijanci imaju često problem sa nedostatkom gvožđa, i oni moraju da dodaju preparate gvožđa redovnoj ishrani, i da na primer, jedu više žumance u kojem ima dosta gvožđa.


* Koje bolesti mogu da se manifestuju malokrvnošću?

- Malokrvnost je česta kod onih koji imaju poremećenu resorpciju gvožđa, ili ne podnose pšenično zrno, odnosno imaju celijakiju. Pošto kod njih dolazi do poremećaja resorpcije hrane u crevnim resicama, onda organizam ne dobija dovoljno gvožđa za svoje potrebe. Anemija može da bude i jedina manifestacija tumora debelog creva, pa i pre druge simptomatologije.



* Koliko dugo anemija može da se toleriše i kakve druge posledice na zdravlje to može da ostavi?



- Imuni sistem može kod osoba sa nedostatkom gvožđa biti znatno oslabljen. Gljivične infekcije i herpes su mnogo učestaliji kod osoba koje u ishrani koriste namirnice sa niskim sadržajem gvožđa, ili gde je gvožđe u slabo usvojivom obliku. Određene ćelije koje učestvuju u imunom odgovoru i uključuju gvožđe generišu oksidativne reakcije koje omogućavaju ćelijama da unište bakterije. Ukoliko je nivo gvožđa, nizak onda ove ćelije ne funkcionišu adekvatno.


NORMALNI PARAMETRI

* KOJE su normalne vrednosti parametara u krvi, a koji ukazuju na anemiju?

- Kod žena su te vrednosti niže nego kod muškaraca: hemoglobin je iznad 12 grama, broj crvenih krvnih zrnaca iznad četiri miliona, a hematokrit iznad 37. Muškarci imaju nivo hemoglobina iznad 14,5 grama, broj crvenih krvnih zrnaca iznad 4,5 miliona, a hematokrite iznad 42.


* Da li može anemija da se prirodno povuče, bez lečenja?

- Oni koji postupno, duže vreme gube krv mogu da se adaptiraju na to stanje. Mada, ako je anemija nastala usled gubitka gvožđa, potrebna je pomoć doktora, jer tada redovna nadoknada gvožđa hranom nije dovoljna da bi se čovek oporavio. Takvi se pacijenti leče primenom preparata gvožđa.



* Kako se piju ti preparati?



- To su tablete koje je najbolje da se piju pre jela. Mana tih preparata je što se ponekad teško podnose, pa bolesnici mogu da imaju mučnine, nadutost... Zbog toga treba izbegavati veće doze gvožđa. Obično se piju na 12 sati, a nekad se u lečenju dodaju supstance koje zakiseljavaju sadržaj u početnom delu tankog creva, jer se tako gvožđe bolje resorbuje.



* Da li mogu ti preparati da se piju „na svoju ruku“?



- Ovi preparati jesu u slobodnoj prodaji i mogu da se koriste, ako kod pacijenta nema drugih funkcionalnih problema. Tada, za dve do tri nedelje korišćenja tih preparata može da se koriguje anemija. Iako, ja ne savetujem da bolesnici sami sebe leče, bez prethodnog pregleda stručnjaka.



* Može li se osoba predozirati gvožđem?



- Ne može, jer koliko god gvožđa unesemo, organizam će da preuzme samo onoliko koliko ima raspoloživog transportnog sistema. Ceo sistem stvaranja krvnih zrnaca je prirodno uređen. Koštana krv stvara crvena krvna zrnca, a sve je regulisano hormonom eritropoetinom. On se luči u bubrezima i njegovo lučenje je pod direktnim uticajem onoga što crvena krvna zrnca rade u organizmu, a to je da prenose kiseonik. Ako u tkivima postoji manjak kiseonika, to je već signal da bubrezi luče eritropoetin, i da on deluje na koštanu srž kako bi ona stvarala dovoljne količine crvenih krvnih zrnaca.

Večernje Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nedostatak gvoždja

NEDOSTATAK GVOŽDJA

meso_biftek1.jpg

Ako se brzo umarate, ako ste bledi i ako vas podilazi jeza od hladnoće, ne mora da znači da ćete se uskoro prehladiti. Možda vam nedostaje gvožđe.

Kao važan sastojak krvnog pigmenta hemoglobina, gvožđe neprekidno prolazi kroz naše telo. Ono uzima kiseonik iz pluća i transportuje ga do organa, kojima je taj gas neophodan da bi mogli da funkcionišu.

Srce i mozak su najvažniji veliki potrošači, pri čemu nedostatak gvožđa u mozgu veoma brzo osetimo: ukoliko nema dovoljno ovog minerala, mozak dobija manje kiseonika, osećamo se iscrpljeno i gubimo sposobnost koncentracije.

Nedostatak gvožđa može da se utvrdi analizom krvi. Ako nivo hemoglobina padne sa normalnih 14 grama u 100 mililitara krvi na 12 grama, govorimo o anemiji ili malokrvnosti, od koje pati oko deset odsto žena koje još nisu ušle u menopauzu.

Od nedostatka ovog minerala pretežno pate žene, pošto uglavnom ne unose dovoljno mesa, u kome ga ima najviše - čak ni u spanaću ga nema toliko, iako se dugo verovalo da je to povrće veoma bogato gvožđem. Osim toga, gvožđe se u načelu teže apsorbuje iz biljne hrane nego iz mesa. Razlog nedostatka gvožđa može da bude i poremećaj apsorpcije ovog minerala, koji mogu da izazovu blokatori želudačne kiseline ili laksativi.

Možda gubite suviše gvožđa? Razlog mogu biti veoma obilne menstruacije, hemoroidi ili krvarenja u želucu i crevima.

Slabi rezultati u sportu najčešće su posledica nedostatka gvožđa. Da bi nam mišići bili jaki potrebno im je mnogo kiseonika. Osim toga, sportisti izbacuju veću količinu minerala iz organizma. Trkačice imaju poseban problem. Zvuči neobično, ali je istina: kada trče, uništava se veliki broj crvenih krvnih zrnaca u stopalu, usled čega se pogoršava snabdevanje kiseonikom.
I trudnice i mame koje doje posebno su podložne gubitku gvožđa i njihove dnevne potrebe za ovim mineralom su povećane. Što se gvožđa tiče, za njih svakako važi sledeće pravilo: jedite za dvoje.


Izvor: Novine.ca




 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Čajevi koji leče anemiju





Anemija je veoma čest zdravstveni problem koji karakterišu smanjen broj eritrocita, to jest crvenih krvnih zrnaca, i nizak nivo hemoglobina u krvi.

25589_11_iff.jpg


Skoro svaka peta žena u reproduktivnom periodu, prema nezvaničnim podacima, ima smanjene zalihe gvožđa, na šta ukazuju česte nesvestice, malaksalost, brzo zamaranje, nepravilan rad srca i krvarenje iz nosa.
Ako imate bilo koji od ovih simptoma, počnite da pijete čaj od koprive jer je on najbolji prirodni lek protiv malokrvnosti.

24834_30_iff.jpg


Uz kičicu zaboravite na beo ten


Osim koprive, anemiju leči i kičica, biljka poznata i kao crveni kantarion, koja cveta preko celog leta. Listove i ružičaste cvetove pažljivo odsecajte oštrim makazama pošto ova biljka zbog plitkog i tankog korena ne sme da se čupa, jer se tako trajno uništava. Inače, čaj od ove biljke treba da pijete i ako imate slab apetit i problema s krvnim pritiskom.

ČAJ:
Dve kašičice sušene kičice prelijte sa tri decilitra ključale vode, ostavite da odstoji desetak minuta, procedite i pijte. Takođe, čaj možete pripremiti i u hladnoj vodi tako što ćete u tri decilitra vode staviti jednu kašiku sušene kičice i sve to ostaviti da odstoji šest do osam sati. Nakon toga čaj procedite i pijte, a ako više volite tople napitke, čaj malo zagrejte.


9058_kopriva_hf.jpg


Kopriva je bogata gvožđem


Listovi koprive bogati su mineralima, posebno gvožđem, fosforom, kalcijumom, silicijumom i vitaminom C. Berite ih u proleće, ali s gumenim rukavicama jer će vas, u suprotnom, ruke peći i žariti.
Inače, u 17. veku osobama koje pate od artritisa savetovano je da se šibaju koprivom kako bi ublažili bolove, pa se kopriva smatrala lekom za najodvažnije.

PROVERENI RECEPT:
Kašičicu osušenih i sitno iseckanih listova koprive prelijte sa dva i po decilitra vrele vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno.
Trudnicama i dojiljama nije preporučljivo da piju ovaj čaj.


Trava iva od mrtva pravi živa

Anemične osobe mogu da piju i čaj od trave ive, a koliko je ova biljka cenjena u narodu, najbolje pokazuje izreka – trava iva od mrtva pravi živa. Poznata je u narodu i kao dubac, a cveta od juna do avgusta i sakuplja se baš u tom periodu. Ima gorak i opor ukus, koji potiče od tanina i etarskih ulja.
ČAJ: Napravite mešavinu od 25 grama sušene trave ive i 25 grama koprive. U pola litra hladne vode stavite kašiku ovog čaja, poklopite i ostavite da odstoji tri sata. Nakon toga čaj malo zagrejte, procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.


1451_ruzmarin_kul.jpg


Ruzmarin, lek i ukras


Ruzmarin nije samo aromatičan začin već i veoma lekovita biljka koja pomaže lečenju anemije, posebno kod dece. Lekovita svojstva ove biljke potiču od etarskog ulja i jedinjenja tanina, kojih najviše ima u listu ruzmarina. Trudnice bi trebalo da izbegavaju ovaj čaj jer može izazvati kontrakcije.
Ruzmarin nije zahtevna biljka, pa je možete gajiti i na terasi, a dovoljno je da je redovno zalivate jednom u tri dana.

PROVERENI RECEPT:
U šolju ključale vode stavite kašičicu lišća ruzmarina, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom procedite i deset dana pijte tri šolje čaja dnevno.







Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sirup za bolju krvnu sliku

1_zps2d5c3e42.jpg

Da bi vam krvna slika bila bolja, ovaj sirup je dovoljno da konzumirate dve puta godišnje

Ako ste malaksali, osećate umor, a proleće baš i ne utiče na vas, vreme je da proverite krvnu sliku. No pre nego odete lekaru pokušajte na prirodan način i prirodnim sastojcima da sami poboljšate svoje kako opšte stanje tako i krvnu sliku.

Sastojci:
• 1 kg cvekle
• 1/2 kg šargarepe
• sok od jednog limuna
• 2-3 pomorandže
• 2 kisele jabuke
• 1 tegla meda

Priprema:

Cveklu, šargarepu i jabuke oljuštiti, iseći na manje komade, ubaciti u sokovnik i iscediti sok. Od limuna i pomorandži ručno iscediti sok i pomešati sa prethodnim. Na kraju dodati teglu meda, najbolje livadskog, jer je najlekovitiji zbog raznolikosti biljaka. Sve dobro izmešati da se med otopi i sjedini sa sokom. Količina pomorandži može biti i veća, jer se one dodaju uglavnom zbog ukusa i mirisa. Gotov sirup sipati u staklene flaše. Dobije se oko litar i po do 2 l sirupa, što je dovoljna količina za 15-20 dana. Sirup piti svako jutro na prazan stomak, dok se ne popije cela količina.

Izvor: Kuhinjica.rs

 
Natrag
Top