Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
Anastasia

anastasia.jpg


Koren rada sastava Anastasia proteže se od početka osamdesetih godina kada je basista Goran Trajkoski kroz grupu Padot na Vizantija započeo sa promišljenim poimanjem tradicije kroz moderniji muzički izraz. Po raspadu grupe, Trajkoski se priključio sas*tavu Mizar, a zatim je sa perkusionistom Zo-ranom Spasovskim formirao grupu Aporea.

Za nisku izdavačku kuću Dom objavili su jedan maksi singl, a 1990. godine su prerasli u sastav Anastasia Priključio im se i Zlatko Oriđanski (gitara, mandolina, flauta) koji je predvodio grupu Lola V Stain, sličnog etno usmerenja i počeli su da stvaraju muziku baziranu na vizantijskoj tradiciji i crkvenom pojanju. Mini LP sa pesmama "Na rekah Vavilonskih" i "Premin" takođe su objavili u Nišu 1991 godine, a dve godine kasnije za solunsku kuću Poeta Negra objavljeno je reizdanje te ploče Prvih godina pretežno su

radili muziku za pozorišne predstave u Subo-tici, Sarajevu i Skoplju Sličan pogled na muziku povezao ih je sa rediteljem Milčom Mančevskim pa su za njegov film "Pre kiše" uradili muziku. Mančevski je još polovinom sedamdesetih godina otišao iz Skoplja u Ameriku na studije režije U to vreme je često pisao reportaže za beogradske listove "Zdravo" i "Džuboks", kao i tekstove za skopsku grupu Bastion.

Radeći muziku za film "Pre kiše" članovi grupe Anastasia u potpunosti su ostvarili svoje viđenje etno zvuka. Na kompaktu su se našle i već objavljene pesme "Premin" (sa mini LP ploče Anastasie) i "Mansarda" (sa albuma Lole V Stain) kao i obrada stare makedonske pesme "So maki sum se rodila" (na kompaktu pod imenom "Death Of Alexander"). Glavni vokal u toj pesmi otpevala je Vanja Lazarova Dimitrovska, cenjena pevačica izvornih naro*dnih pesama Ključni saradniku radu na CD-u bio im je Dušan Dimitrovski, stručnjak za etno muziku, autor knjige "Za našu muziku" Tokom snimanja članovi grupe su uz savre-menu studijsku tehnologiju koristili i autentične instrumente kaval, tapan, gajde, psaltir Na snimanju su još učestvovali Kazim Idriz (tapan), Dragan Dautovski (vođa sastava narodnih instrumenata Mile Kolarovski), Gor-dana Josifovska (oboa), Dubravka Zajkova (viola), a producent je bio Toše Pop Simonov CD sa muzikom iz filma objavljen je prvo u Francuskoj, a zatim i širom sveta i dobio je vrlo povoljne kritike u stručnoj štampi Na koncertnim promocijama Anastasia je nastupala u postavi Goran Trajkoski (vokal, kaval, gajda). Zoran Spasovski (tapani, udaraljke, sintisajzer), Zlatko Oriđanski (tambura, prim), Senko Velinov, Pepi Georgievski (vokali) i klavijaturista Valentino Skenderovski (ex Leb i sol, Memorija). Krajem 1996. godine objavili su promotivni mini CD sa pesama "Lice" i "Gori" kao najavu sledeće ploče, a marta 1997. godi*ne svirali su u Sarajevu. U to vreme za grčku izdavačku kuću Libra Music objavili su CD "Melourgia" na kome se nalazi izbor njihovih neobjavljenih snimaka nastalih od 1989 do 1996 godine kao i muzika za pozorišne pred*stave Taj CD donosi teme "Gori (Skopje)", "Samoilovite slepci", "Laži me sestro" kao i već objavljenu "Na rekah Vavilonskih" za koju je tekst nastao na osnovu 127 psalma iz "Biblije".

Njihov saradnik Dragan Dautovski je 1996 godine oformio osmočlanu grupu DD Svnthesis i snimio istoimeni CD (SJF records 1996.) na kome su uz autorski materijal ponudili obrade makedonskih narodnih pesama: "Dve devojki", "Goten", "Kletva", "Vrem-inja" i druge

Diskografija

"Na rekah Vavilonskih" / "Premin" (CKDB 1991, mini LP) "BeforeThe Rain" (Phonogram 1994) "Melourgia" (Libra Music 1997 )


Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"

 
Poslednja izmena od urednika:
Top