Šta je novo?

Amfilohije: NATO treba ukinuti

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Amfilohije: NATO treba ukinuti
[/h] Izvor: TanjugPodgorica -- Mitropolit Amfilohije kaže da je u redu to što se Crna Gora zalaže da postane članica EU.

Međutim, po pitanju NATO-a, on smatra da Evropljani treba da razmisle da promene taj "militaristički imperijalni duh".
"Pitali su me negde šta mislim o ulasku Crne Gore u NATO pakt, pa sam ja rekao, i to ponavljam, da u evropsku zajednicu, naravno, treba ući, zajedno živeti sa svim evropskim narodima, ali što se tiče NATO pakta, tu stvari stoje drugačije", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski nakon liturgije u Donjem Grblju.
Prema njegovim rečima, doprinos Crne Gore, Srbije i drugih balkanskih zemalja EU bio bi da pomogne evropskim državama, evropskim narodima i SAD da se NATO rasformira i da nestane sa lica zemlje.

To bi, kaže Amfilohije, doprinelo da se "tomahavci" i osiromašeni uranijum, kojim je zatrovana kosovska srpska zemlja, pretvore u raonike, u mir i u istinsko bratstvo i zajedništvo medji ljudima i među evropskim i svetskim narodima.

Podsetivši na reči Svetog Nikolaja srpskog da je "pobožnija muslimanska arabija od bele demonije", što je on posebno doživeo tokom Drugog svetskog rata u vreme Vermahta, mitropolit je dodao da smo "mi, nažalost, to doživeli ne više od Vemahta nego od NATO pakta”.

"Ovih dana se sećamo pobijene dece bombama NATO pakta u Murinu, vojnika ubijenog u Danilovgradu i hiljada drugih pobijenih širom Crne Gore i Srbije. Kaže se da se drvo po plodovima poznaje. NATO je prvi put od svoga osnivanja počeo da pokazuje takve plodove", rekao je on.

U ime demokratije i ljudskih prava, kazao je Amfilohije, NATO pokazuje plodove koji nimalo ne mirišu ni na demokratiju ni na zaštitu ljudskih prava nego upravo obratno.

On je objasnio da ti plodovi pokazuju da se iza tog militarističkog sistema, na ovaj ili na onaj način, skriva isti onaj duh koji je u toku Drugog svetskog rata "zalio svet krvlju".

Mitropolit je zato pozvao Evropljane da bi bilo dobro da razmisle, a i "mi sa njima, da se promeni taj militaristički imperijalni duh".

 
Top