Šta je novo?

Amerika režirala egzodus

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.897
Amerika režirala egzodus


Srbija se poslednjih dana suočava sa, do sada, najvećim talasom izbeglica iz Sirije. Za vikend je, preko Makedonije, ušlo više od 7.000 migranata, dok je samo u Beograd, juče ujutro stiglo 70 autobusa iz Preševa. Da će stvari biti još crnje potvrdila je i Međunarodna federacija Crvenog krsta koja narednih dana očekuje "dramatičan porast" broja izbeglica.
526430_082502c4_f.jpg
Za sagovornike "Vesti", stručnjake iz oblasti bezbednosti i diplomatije, drastičan porast migranata ka Evropi se može tumačiti i kao pokušaj Amerike da na ovaj način oslabi njen uticaj uvodeći je u "trajno vanredno stanje", a Srbija je u tim "igrama" samo kolateralna šteta.

- Ma koliko tvrdili da je Zapadna Evropa "čvrst saveznik", SAD su svesne da je EU zapravo njen najveći ekonomski konkurent. U takvoj situaciji je bilo potrebno da se diskredituje i preko migranske krize drži pod kontrolom - ocenjuje Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije.

Jovanović ističe da je Amerika, odnosno njena globalna, intervenionistička strategija, proizvela "istorijski talas izbeglica", a da se Evropi "olupalo o glavu" savezništvo sa SAD u akcijama po Bliskom Istoku.

- Nema sumnje da je američka strategija da diskredituje Evropu, odnosno da pokuša da je drži pod kontrolom kroz nametnuto trajno vanredno stanje izazvano migrantskom krizom koja je istorijskih razmera - objašnjava Jovanović.

I general Radovan Radinović, nekadašnji profesor vojne strategije kaže da ne treba isključiti mogućnost da je migrantska kriza deo geopolitičkih igara SAD.

- Činjenica je da je Amerika rukovodila i "Arapskim prolećem", ali i rušenjima režima u Iraku, Siriji. U tome su joj svesno pomagale i zemlje EU, članice NATO. Ali, za razliku od SAD koja od svega ima koristi, posledice takve politike trenutno trpi samo Evropa - tvrdi general Radinović.

Prema njegovim rečima, Americi odgovara aktuelna kriza sa migrantima iz dva razloga.

- Najpre, SAD na ovaj način popravljaju svoju medijsku sliku u odnosu na muslimansku zajednicu u svetu, a zatim, i ništa manje bitno, oni na ovaj način predstavljaju EU kao nesposobnom da se suoči sa problemima. Nažalost, umesto da sav bes Evropa usmeri ka adresi koja je krizu i prouzrokovala, ona se okomila na nesrećne ljude koji beže od pošasti rata - naglašava Radinović.

Naši sagovornici ističu da je Srbija u toj geostrateškoj igri "kolateralna šteta", zbog čega domaće bezbednosne službe moraju da ulože dodatni napor kako bi se izbegla neprijatna iznenađenja.

- Za migrante je naša zemlja samo usputna stanica ka zemljama Zapada. Ali, kao što ne treba isključiti ubacivanje mogućih terorista u kolone izbeglica, tako se treba potruditi da njihov transfer kroz Srbiju prođe u najboljem mogućem redu, napraviti strogu kontrolu te rute i sprečiti incidente - naglašava Radinović.

S druge strane, Živadin Jovanović smatra da je Srbija u nezavidnom položaju ne samo zbog pritisaka iz Evrope, već i zbog namere SAD da drži pod kontrolom sve zemlje koje imaju dobre odnose sa Rusijom.

- Ta strategija nije nikakva novost i datira još od 1999. godine kada je u Kongresu odlučeno da se ne dozvoli da Srbija bude značajan politički faktor na Balkanu. Ništa se tu do danas nije promenilo, sem što se neki političari više, a neki manje tapšu po ramenu. Briselski pregovori to pokazuju na delu, kao i "Demaklov mač" koji godinama unazad stoji iznad sudbine Republike Srpske - zaključuje Jovanović.

Izbeglice na daljinski

U autorskom tekstu "Izbeglice na daljinski", spoljno-politički komentator "Politike", Boško Jakšić ocenjuje da se porast migranata može tumačiti i kao pokušaj Amerike da se "razotkrije" koliko je Evropa ranjiva, a istovremeno i prikrije odgovornost koju SAD imaju kao glavni akter Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

- Izbeglice su u najvećoj meri sekundarna posledica američke politike, ali, ranjive kakve jesu, mogu da posluže kao pioni u geostrateškoj igri koju Vašington nekada vodi otvorenije, češće u potaji: slabljenje Evropske unije (Balkan je tu kolateralna šteta) - piše Jakšić.


izvor : vesti-online.com
 
Top