Šta je novo?

Američka vojska zatvara stanicu HAARP!

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.544
25/05/2014 - 21:04
ZBOG TEORIJA ZAVERE: Američka vojska zatvara stanicu HAARP!
Američki vojni centar HAARP koji je duže vreme inicijator mnogih teorija zavere, biće ugašen ovog leta ukoliko sve bude išlo po planu, prenosi američki portal Verdž

haarp-830x553.jpgHAARP predstavlja akronim za “High Frequency Active Auroral Research Program“, odnosno Program aktivnog zvezdanog (auroralnog, od aurora tj. zvezda) istraživanja visoke frekvencije, jeste obećavajući, visokostručan, svemirski, ali i usko povezan sa najvišim vojnim planovima, kako ga je pominjao i predsednik SAD Džimi Karter. Ovaj vojni centar bi trebalo da bude zatvoren na leto ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu.


Različite teorije zavere objašnjavaju HAARP na različite načine, tako je ovaj projekat okrivljen za mnoge nepovoljne pojave: od kontrole uma pa do ekstremnih prirodnih katastrofa poput uragana, poplava, zemljotresa, tornada još od nastanka projekta u ranim 90-ih, prenosi američki portal Verdž.

Tako je, na primer, 2010. bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio da je objekat bio odgovoran za razorne poplave u Pakistanu. Međutim, naučnici su uvek odbacivali takve navode kao potpuno besmislene.

Poplave-na-Novom-Beogradu-Savski-kej-Foto-Marko-Todorovic-27.jpg

Foto: Marko Todorović

Istraživački objekat se nalazi u Gakonu, na Aljasci, a prema zvaničnom sajtu (otvorenom još 2013. godine), ovo istraživanje nikada nije bilo uključeno ni u jedan od tajnih programa. Umesto toga, objekat – kojim zajednički upravljaju US Air Force i američke mornarice sa dodatnim finansiranjem iz DARPA i Univerziteta Aljaske – je uključen u niz studija o jonosferi. Konkretno, istraživanja su usmerena na korišćenju gornjeg sloja atmosfere za poboljšanje komunikacione tehnologije.

- Idemo na druge načine upravljanja jonosferom, za koje je HAARP zaista dizajniran- rekao je Dejvid Voker, zvaničnik vazduhoplovstva zadužen za nadgledanje istraživanja iz ove oblasti i dodao da troškovi rada objekta koštaju oko 5 miliona dolara na godišnjem nivou.

(Telegraf.rs)
 
Top