Ambasador Amerike se izvinio Rusima

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ambasador Amerike se izvinio Rusima

Izvor:
Novosti.rs

AMERIČKI ambasador Majkl Makfol izvinio se Rusima zbog izjava da su oni isterali Amerikance iz baze ”Manas” tako što su dali Kirgizima mito deset puta veće nego što je nudio Vašington.

- Žao mi je što sam koristio reč mito govoreći pred studentima Više škole ekonomike u Moskvi. Trebalo je da umesto reči ”mito” upotrebim frazu ”paket finansijske pomoći”. Pogrešio sam, priznajem, rekao je ambasador Makfol. On je 25. maja govoreći moskovskim studentima očito očekivao reakciju domaćina, pa je kazao: mi svi učimo, želimo biti bolji.

svet-Majkal-Makfol_310x186.jpg

Makfol je došao u tešku situaciju jer su reagovali ne samo u Moskvi već i u Biškeku, glavnom gradu Kirgizije insistirajući da američki ambasador kaže konkretna imena tamošnjih političara kojima se nudio i davao mito.

Posle skandaloznih izjava Makfol je shvatio da mu domaćini mogu zatvoriti vrata, što se dogodilo njegovom prethodniku kad je ”Vikiliks” objavio depeše koje je slao u Vašington u kojima je ismevao Putina i Medvedeva. Kremlj nije tražio odlazak američkog ambasadora, ali je on sebi zatvorio vrata za bilo kakve kontakte. Zbog toga je Makfol odlučio da izvinjenjem izgladi odnose.

Bivši savetnik predsednika Baraka Obame profesor Majkl Makfol, koga mnogi smatraju idejnim začetnikom tzv. resetovanja odnosa Amerike i Rusije, već je bio napravio veliki gaf pričajući kako su Rusi bili spremni na ”trampu” u međunarodnoj areni. Makfol je tvrdio kako je Moskva bila spremna da popusti Vašingtonu u odnosima sa Iranom, ako SAD popusti oko Gruzije.

- Navešću nekoliko primera iz ličnog iskustva. Tako su nam govorili 2009. Dogovorićemo se o Iranu, ako nam date Gruziju. Ako hoćete da postavite PRO u Evropi, ne dirajte nam Centralnu Aziju. Želite li dogovor o Severnoj Koreji prestanite da govorite o ljudskim pravima. Uprkos tome dogovorena je formirana rusko-američka dvostrana predsednička komisija čiji je zadatak jačanje međusobnih veza,saradnje i širenja biznisa - kazao je Makfol.
Ruski političari tvrde sasvim suprotno.

Ambasador Makfol tvrdi i da Moskva troši dnevno na TV kanal ”Russia Today” (Rusija Danas) više nego što Stejt department godišnje potroši na sponzorstva u Rusiji. Kad je ljutito reagovalo rusko ministarstvo spoljnih poslova na ”Tviteru”, Majkl Makfol se opravdavao da se ”uči da govori diplomatski”.

Natrag