Šta je novo?

Alternativne taktike za potocnu pastrmku

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ALTERNATIVNE TAKTIKE ZA POTOCNU PASTRMKU


Potocna pastrmka se hrani selektivnije nego bilo koja druga slatkovodna riba. Velike pastrmke se pak cesto hrane i vecim zalogajima cak i onda kada se male pastrmke iskljucivo hrane vodenim insektima, kao za vreme mresta.
U kasnu jesen, zimu ili rano prolece pastrmka moze biti vise naklonjenija nimfama, imitaciji nimfi i ikri, nego vecoj hrani.
Apetit velikih pastrmki se moze menjati sa promenom temperature vode, sezone i jacine svetlosti.Mozda je cak i najvaznija cinjenica da se pastrmke hrane i pomeraju u zavisnosti od prisutnosti hrane.
Jedno proucavanje kretanja velikih pastmki putem radio odasiljaca pokazalo je da se one krecu i po 4-5 mesta uzvodno i nizvodno u vecem potoku za veoma kratko vreme.
Nekada pastrmke migriraju i po tri kilometara u potrazi za hranom za samo jednu noc. U nekim manjim potocima, pastrmka se retko pomera sa jednog mesta, po nekada provodeci i ceo zivot u samo jednom delu potoka. Sa bilo cime da se velike pastrmke hrane, vazno je da se koristi mamac koji izgleda i koji se krece kao pravo zivo stvorenje. Vecina mamaca kojom se pastrmke hrane moze biti imitirana sa samo jednim univerzalnim mamcem........DZIGOM.
Ribolovci na pastrmku koriste dzigove godinama. Musicari zabacuju lake dzigove u brzoj vodi zbog brzeg tonjenja dok varalicari nalaze veoma malo boljih taktika od upotrebe dziga.
Potoci sadrze mnogo razlicitih stvorenja kojima se pastrmka hrani. Najvazniji su nimfe, larve i rakovi. Nimfe mogu biti imitirane sa plasticnim telom, dlakom ili finim perjem (marabou). Upravo marabou je najbolji imitator vodenog cveta. Vodeni cvet je braon, crno-braon ili sive boje.
Bilo koji dzig sa odsecenim aktivnim repom moze imitirati razne vrste larvi. Larve takodje mogu biti imitirane namotavanjem konca oko vrata udice.
Rakovi se najbolje imitiraju plastikom. Prirodne boje kao braon i narandzasta trebaju biti koriscene u bistroj vodi dok u mutnoj treba eksperimentisati sa crnom, ljubicastom i crvenom.
Velike pastrmke uobicajeno jure manje ribice i njima se hrane kada su u vrhu sezone. Mister Twister ili Sassy Shad trebaju biti korisceni u to vreme. Opet ne treba zaboraviti ni marabou koji u nekim slucajevima moze biti vernija imitacija malih riba pogotovu u crnoj, belo-crnoj, beloj i sivo-crnoj boji.
Musicarenjem treba koristiti ono sto pastrmke traze u tom trenutku. Ako zadrzavate manju pastrmku za ishranu pametno je pogledati sadrzaj stomaka i obratiti paznju na velicinu, oblik i boju stvorenja kojima se pastrmka hranila. Velike pastrmke bi trebalo uvek pustiti nazad u vodu. U odredjenoj temperaturi vode, velike pastrmke se hrane malim ribama sto ukljucuje i manje pastrmke.
Ipak najglavnija hrana pastrmki su nimfe, larve i ikra koje zajdno zauzimaju oko 90 procenata ishrane pastrmki.
Ponasanje ovih mamaca u vodi je jednako vazno kao i njihova boja i velicina. Male ribice i rakovi plivaju, dok se nimfe i larve krecu vecinom nosene vodenim tokom. Da bi bolje izabrali mamac sa kojim pecate, trebalo bi obratiti paznju na njihovo ponasanje u vodi. Obratite paznju kako se ribice krecu kroz vodu, kako manje ribe love i kako se odrzavaju u brzom vodenom toku. Ovo bi trebalo biti imitirano sa dzigom.
Dzigovi hvataju skoro sve vrste riba zato sto ih privlace kada se povuku sa dna na gore, izazivajuci ribu da ih napadne kada pocnu padati nazad ka dnu. Podizanje sa dna salje vizuelni i zvucni signal koji riba shvata kao nameru mamca da pobegne ili da je mamac povredjen. Pad ka dnu dovodi dziga u polozaj kada ga riba lakse moze napasti.
U brzim potocima dzigu treba dodati i trece znacenje a to je prirodno nosenje vodenim tokom.
Dzigovi ovde nemoraju da odskacu od dna da bi ulovili pastrmku. Najznacajnija prezentacija za vecinu prirodnih i vestackih mamaca je prirodno nosenje vodom. Kada pastrmka suzi svoj izbor ishrane na samo jednu ili dve opcije, imitirajte ove opcije u svakom pogledu i mogucem nacinu. Kada pastrmke zele nimfe, izaberite pravi dzig u velicini i boji koji ce biti nosen vodenom strujom tik iznad dna bez da se za njega kaci.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pastrmka nece napasti nesto sto izgleda kao nimfa ali se ponasa u vodi kao mala riba, ali ce uzeti imitaciju kedera nosenu vodom.
Najlaksi nacin da se nauci ova tehnika je da stanete direktno naspram mirnijeg i sireg dela potoka,zatim zabacite dzig malo uzvodno tako da brze potone. Zadrzavajte prstom nezno najlon pri zabacaju tako da usporavate dzig pri letu kroz vazduh i zaustavite ga tacno iznad cilja. Sa ovime postizete nezniji kontakt dziga sa povrsinom vode i zategnutost najlona bez suvisnog "stomaka".
Preklopite masinicu i spremni ste za namotavanje sa vec zategnutim najlonom. Pratite vodenu struju sa vrhom stapa. Dzig bi trebao biti dovoljno tezak da svakih pola do jednog metra dotakne dno. Ako se najlon pocne zatezati cimnite stap iz zgloba sto ce spreciti eventualno kacenje dziga za dno ili u slucaju ribe kontrirati udicu.
Nemojte namotavati najlon na masinici sve dok dzig ne bude diraktno nizvodno od vas. Najpravilnija tehnika nosenja vodenim tokom je uz upotrebu plovka. Plovci koji su specijalno dizajnirani za ovu tehniku su perfektni kada se naidje na prepreku u vodi kao oboreno drvece gde nije moguce zabacivanje kao u normalnim situacijama. Dzig sa ikrom, dzig od dlake ili marabou i nimfe su najbolji izbor za plovak. Pocnite sa dovoljno olova grupisanih na oko 40 cm. ispod plovka zbog balansa. Stavite dovoljno olova da plovak skoro potone pod olovnim opterecenjem ispod povrsine vode.
Prirodna imitacija mamaca uz pomoc vodene struje je osnova sledecih tehnika. Kada cete koju koristiti zavisi od mesta na kome pecate i njegovoj pristupacnosti, radije nego prema licnom nahodjenju.
VDGribice.jpg
Da bi izbegli plasenje pastrmke u plicim, kamenitim i sirim delovima potoka, zabacujte uzvodno i sto dalje iznad mesta za koje verujete da ima pastrmke. Dugacki zabacaji uzvodno i zatim metodicno radite dzigom nizvodno pravo prema vama. Pokrijte ceo deo sa najvise pet zabacaja. U sporijim i dubljim delovima koristite dziga u istoj boji i velicini kao i mamac koji osmotrite da se tu nalazi. Cimajte dziga kao imitaciju pokreta raka, trzajte dziga kao ribicu ili ga jednostavno pustite vodenom strujom kao nimfu. U brzoj vodi, "poskakujte" dziga o dno dovoljno sporo da privuce pastrmku i dovoljno brzo u isto vreme da se ne bi zakacio za dno izmedju kamenja. Kontakt sa dzigom u svakom trenutku mora biti maksimalan zbog iznenadnog udara ribe ili zakacinjanja za dno.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kao i vecina drugih varalica i dzig moze biti zabacivan u "rupe" ispod oborenog drveca ili bilo kog zaklona ispod koga se pastrmka eventualno skriva. Zabacite dziga na pocetak rupe i pustite da ga voda polako odnese ispod zaklona. Mnogi ribolovci zaobidju mesta na reci koja nisu pristupacna ili izgledaju kao mesto gde se lako moze zakaciti dzig. Upravo ovakva mesta privlace velike pastrmke. Polako i tiho probijte put do mesta malo uzvodnije od "loseg" dela potoka. Kratko zabacite ili jednostavno spustite dziga u najdublji deo mesta. Nagnite se polako unapred u poziciju iz koje lako mozete upravljati dzigom uz pomoc vrha stapa. Koristeci vodenu struju polako spustajte dziga u delove rupe gde se dzig lako moze zakaciti. Napad pastrmke se obicno desava u prvim trenutcima kada se dzig spusti u vodu, pa zato budite pripremljeni. Poneki put i vise pastrmki u isto vreme jurne na dziga. Ova taktika obicno urodi plodom iako je veoma tesko prici tome mestu a da se pastrmka ne uplasi. Ako je sve u redu, mogli biste se naci oci u oci sa velikom pastrmkom koja ce biti iznenadjena isto koliko i Vi. Budite smireni jer laksi stap u ovakvoj situaciji lako moze biti polomljen i riba izgubljena pogotovu ako se radi o velikoj ribi.
VDGpijavice.jpg
Zabacivanje voblera, spinera ili bilo koje druge varalice uzvodno preko ribe koje se nalazi u brzaku obicno nije produktivno. Suprotno vazi za ultralakog dziga. Kada se krecete uz reku sa voblerom ili nekom drugom varalicom, obicno se uhvati vise ribe dzigom na povratku, niz vodu, kada se dzig zabacuje nizvodno i vuce uzvodno. Moguce da je u pitanju ugao zabacivanja ili pokret dziga to sto natera ribu u napad kada druge varalice ne daju rezultate.
Za razliku od nimfi i larvi, rakovi i male ribe kada su u panici beze u svim pravcima. Imitiranje ovih pokreta, kada vucete dziga uzvodno, je veoma produktivno. Dajte pastrmki dovoljno vremena da uhvati dziga koji se krece u susret vodenoj struji. Povucite dziga vrhom stapa prema vama uz vodenu struju i zatim naglo spustite vrh stapa spustajuci na taj nacin dziga ka dnu da bi zainteresovali pastrmku. Kada imitirate kedera, povucite dziga dovoljno visoko od dna da bi ga pastrmka uhvatila dok je neutralan u vodi ili dok ga vodeni tok nosi. U suprotnom pastrmka ce povuci dziga ka dnu sto je cini teze za kontriranje. Kopiranje malih riba moze rezultirati teatralnim iskakanjem pastrmke iz vode, ili pravljenjem vira na povrsini pri napadu na dziga. Cimanje lakog dziga na samoj povrsini ako pastrmka lovi, moze biti jos bolje ako se dzig povuce na kratko da iskoci izvan povrsine vode i ako se sa njim odskace o povrsinu vode. Za imitiranje raka koristite dzig sa olovnom glavom dovoljno teskom da ostane ispod vode i sa udicom okrenutom na gore. Menjajte taktiku od polakog vucenja i odskakanja dziga po dnu, do naglog, odsecnog ,povlacenja dziga tik iznad dna sto imitira raka koji pliva. U ovom slucaju pastrmka ce da uhvati i povuce dziga prema dnu sto je teze za kontru, ali ovo privlaci i izaziva mnogo vise napada. Cekajte dok ne osetite prvi udar na stapu, spustite malo vrh stapa na dole, prema ribi i sacekajte drugi udar ili treci lak kontakit sa ribom i onda kontrirajte
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Za razliku od musicarenja koje je mnogo delikatnije i to sa razlogom, varalicanje dzigom ima svojih prednosti pogotovu kada je voda niska. Svako prilazenje ili zamahivanje stapom moze lako uplasiti pastrmku.
Svaki potok ima svoja dobra mesta. Svako mesto moze zahtevati razlicit pristup zabacivanjem, uzvodno, nizvodno, tacno preko ka suprotnoj obali ili vertikalno spustanje ka dnu.
Vas pristup i zabacaj je uslovljen i bistrinom vode, podvodnom vegetacijom i drugim vodenim preprekama i putanjom kojom mamac mora biti vodjen da bi se nasao u blizini ribe. Ostanite dalje od obale ako se krecete i zabacujete, pogotovu ako imate nameru da zabacujete i na povratku nazad. Kada spustate dzig vertikalno, pazljivo i polako prilazite mestu bez suvisnih pokreta i buke. Spustite dziga u svaku rupu i ako ga zakacite, ne cimajte ga suvise jako. Pridjite mestu iz vise razlicitih uglova ukoliko vam prilike to dopustaju. Pastrmki se mozda nece svideti dzig iz jednog odredjenog ugla, a mozda hoce iz drugog ugla. Ko zna sta vodena struja radi sa vasim dzigom u tamnim dubljim mestima gde ga ne mozete videti. Zabacivanje iz razlicitih uglova moze da poveca broj ulovljene ribe. Bespotrebno i suvisno mlataranje stapom, teski i predebeli najlon koji pljuska po povrsini vode pri zabacaju su veoma kontrproduktivni. Neka mesta zahtevaju precizno zabacivanje iz nezgodnih poza, iza zaklona i sa strane jednom rukom. Plasljiva riba povremeno zahteva zabacivanje u neutralnu vodu i zatim navodjenje dziga u vidno polje ribe. U svakom drugom slucaju zabacite dziga dovoljno blizu pastrmki da ona odmah moze reagovati na pad mamca u vodu. Gladna riba cesto napadne odmah dok dzig jos tone, ali velika riba uobicajeno ceka i posmatra mamac pre nego se odluci na napad. Odskakivanje, cimanje, puzenje ili neka druga taktika dzigom koju upraznjavate u tom trenutku uobicajeno izazove ovakvu pastrmku na napad.
PRIBOR
Pribor za dziga koji se koristi pri ovim taktikama na pastrmku treba biti ultralak. Senzibilan i osetljiv grafitni stap, precizna masinica za dugacke zabacaje, tanak ali jak najlon i veliki izbor mekanih plasticnih mamaca prirodnog izgleda. Na malim potocima, stap duzine od 1.5m. do 1.8m. (6f-7f) sa najlonom nozivosti od 4-8 lbs. Ovakav pribor je dovoljno jak i manevarski pogodan za male potoke. Na srednjim i malo vecim potocima duzi stap je efektivniji. Mala masinica na 2.75m-3m (9f-10f) musicarskom stapu 5W-6W je dobro resenje. "Abrasion resistant" najlon nosivosti 6 lbs. ili jos tanji najlon od 4 lbs. ako ima dovoljno mesta za zabacivanje dugackim stapom. U bistrim, plitkim potocima jos tanji najlon od 2 lbs. je dobar za eksperimentisanje sa marabou dzigovima. Dugacak stap sa ovako tankim najlonom moze veoma dobro da se nosi i sa velikim pastrmkama. U mutnim potocima, sa mnogo prepreka i na velikim potocima najlon od 8 lbs. je preko potreban.
Velicina olovne glave treba da odgovara jacini vodene struje na potoku na kome pecate. Veoma mali potoci sa slabom vodenom strujom mogu zahtevati dzigove tezine od cak 0.2 grama. Veliki potoci sa jakom i brzom vodenom strujom zahtevaju dzigove tezine od oko 7 grama. U vecini situacija i prezentacija dzigovi od 0.8g. do 1.7g. su dobri. U sustini velicina i tezina dziga treba biti i dovoljna da bi se sa njim moglo efikasno zabaciti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ultralaki dziging je paralelan musicarenju po razumevanju potoka i svega u njemu. Neophodno je imati tacnu imitaciju mamca koji je je aktuelan u tom trenutku. Realisticna prezentacija i prirodnost mamca pruzaju sirok spektar mogucnosti za ribolovca sa dzigom. Izmedju pocetka malog potoka koji se kasnije uliva u veliku reku krije se mnogo vrsta pastrmki koje omogucavaju prilagodljivom ribolovcu mnogo alternativa.
Ribolovacka kondicija sredine u kojoj pecate, probirljivost pastrmke i promena njene ishrane sa promenom sezone su dobre mogucnosti za upotrebu dziga. Fleksibilnost je kljuc uspeha pod razlicitim ribolovackim situacijama sto i ribolov cini vise zabavnim.
NEKOLIKO SAVETA
  • U ribolovu na pastrmku veoma je vazno ne uplasiti ribu.
  • Nosite kamuflazno idelo koje pogoduje sredini iza vas.
  • Izbegavajte bele, zute ili fluoroscentne boje, pogotovu na kapi.
  • Prilazite mestu iz ugla iz koga pastrmka ne moze da vas vidi.
  • Budite zaklonjeni prirodnim objektima koje zadrzavajte izmedju sebe i reke kao sto su vegetacija, drvece, panjevi.....
  • Hodajte meko i izbegavajte lomljne granja pod nogama zbog vibracija.
  • Usporite pokrete i drzite stap po mogucstvu paralelno sa povrsinom vode.
  • U zavisnosti od uslova zabacujte sa najdalje moguce distance.
  • U zavisnosti od uslova zabacujte ispred mesta gde se pastrmka nalazi. Pustite da voda odnese dziga do ribe.
  • Osecajte meko prstima najlon pri zabacaju dziga, i povecajte pritisak na najlon kako se mamac blizi mestu pada na vodu. Zaustavite najlon pritiskom prsta par santimetara pre nego udari o povrsinu vode.
Upotreba ovih saveta zavisi od mnogih faktora na vodi. Bistrina vode i velicina potoka su najvazniji.
Ultralaki dziging je idealan za male klasicne pastrmske potoke.
izvor: ribarska.com
 
Top