Šta je novo?

Alpinista poginuo na Velebitu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Alpinista poginuo na VelebituIzvor:
B92.net

Zagreb -- Jedan američki alpinista je poginuo, a drugi je teško povređen u padu prilikom penjanja na stenu Anića kuk na području nacionalnog parka Paklenica na Velebitu.


3603733294fb775d349059081938686_orig.jpgŠef Gorske službe spasavanja (GSS) Vinko Prizmić kaže da su informaciju o nesreći dobili sinoć i da su u akciju spasavanja krenula 25 pripadnika i lekar.Teško povređenog alpinistu su izvlačenjem po steni doveli do vozila Hitne pomoći, pa je tokom noći stigao do zadarske bolnice. Posle uviđaja, rano jutros pripadnici GSS izvukli su i telo poginulog alpiniste.Prema rečima Prizmića, radi se o klasičnoj alpinističkoj nesreći, odnosno padu sa 30 metara visine, a GSS-ovcima su u pomoć stigle i kolege iz Austrije koje su se tamo zatekle.

"Već nakon desetak minuta bili smo na mestu nesreće, a posle sat i po teže povređeni alpinista je već bio spušten u dolinu", rekao je Prizmić novinarima, dodavši da će se naknadno videti da li se radilo o tehničkoj ili subjektivnoj grešci.

Anića kuk je najveća stena na Velebitu i u alpinističkom smislu najpoznatija u Hrvatskoj. Stena je viša od 300 metara, a među alpinistima je poznata po brojnim penjačkim problemima.

Hrvatski planinar Dragutin Bram je 1938. godine poginuo u pokušaju da se ispenje na Anića kuk, čime je postao prva osoba koja je smrtno stradala u istoriji hrvatskog planinarstva.

Na drugu godišnjicu njegove smrti planinari Marijan Dragman i Drago Brezovečki uspeli su da se popenju po steni, a tu rutu nazvali u čast Brama.
 
Top