Šta je novo?

Aljaski malamut (Alaskan Malamute)

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.098
Aljaski malamut (Alaskan Malamute)
:info:

POREKLO

Pleme Mahlemuta je naselilo obale reke Kotzebue duboko na zapadu Aljaske.Ovo pleme je bilo daleko inteligentnije i kreativnije od ostalih plemena sa ovog podrucja i obe ove karakteristike su doprinele oblikovanju jedinstvene rase severnih pasa,koje je njihovo pleme ljubomorno cuvalo.Ras koju su odgajili je bio snazan -tegljac- sposoban da radi bez predaha u surovoj i smrtonosnoj zemlji ponocnog sunca.Psi mahlemutskih eskima su bili deo domacinstva,ziveli su u domu sa gazdom i s njima se postupalo sa postovanjem zbog njihovih izuzetnih osobina i prirodne zavisnosti coveka od dobrog psa na Aljasci.Svesni njihove vrednosti,mahlamutki eskimi nisu dozvoljavali da se mesaju sa drugim rasama i tako su odrzali cistocu rase kroz vekove.U surovim uslovima dalekog severa,prirodna selekcija je privilegovala snaznije pse(legenda kaze da su Mahlemuti ostavljali zenke da se upare sa vukovima kako bi pojacali otpornost i ojacali svoje pse).Privilegovani su bili i oni sa najboljom orijentacijom,najbolji cuvari,najbolji lovci i najbolji ribolovci.Aljaski malamut je savrseni sklad izmedju psa i njegove prirodne sredine.Ujedno je,bog ucesca u porodicnom zivotu negovana blaga narav,nezan temperament,radne karakteristike,sklonost ka timskom radu.Mahlemutski eskimi su imali neograniceni poverenje u svoje pse i prepustali su im inicijativu kad god su prelazili ledene povrsine i narocito kada je bila smanjena vidljivost usled sneznih oluja.Sledeci svoj instikt,ovi psi su izbegavali tanak led,jame i ostale opasnosti i nepogresivo pronalazili najkraci put do odredista.Nije bilo lako prvim istrazivacima da ubede pleme da im prodaju nekoliko primeraka malamuta jer su ih oni,znajuci njihovu vrednost,ljubomorno cuvali.Tek posle,1890.g. nekoliko primeraka je dovedeno na tzv.civilizovane teritorije.1935.g.svrstani su na zvanicnu listu americkog kinoloskog drustva.Svi danasnji malamuti vuku poreklo od dve osnovne linije malamuta koji su tada dovedeni sa Aljaske i to Kotzebue i M*loot koji nose obelezja izuzetnog stasa,naravi i njihovog sklada.

NARAV

Aljaski malamut je nezan,prijateljski pas.On je odan i veran prijatelj,razigran na poziv,ali nakon sazrevanja uglavnom izaziva divljenje svojom otmenoscu.Malamut nije pas jednog gospod sto je posledica zivotaar u plemenskoj zajednici.Veoma je tesko ostvariti apsolutnu zavisnost malamuta od gospodara,i kad bi se to ostvarilo cena bi bila gubitak izrazene individualnosti rase.Malamuti se mogu lepo obuciti i cesto prijatno iznenade svoje vlasnike.Sta ako je gazda u nesvesti?Vecina sluzbenih pasa ostace pored gazde cekajuci naredbu koja nece doci.Malamutu bi u takvoj situaciji terbalo tri sekunde da shvati da gazda vise nije u igri,i narednih pet sekundi da sam odluci sta da preduzme.Ukoliko zelite da radite sa psom neophpdno je da se postavite kao vodja copora.To je veoma inteligentan pas kojem nikako ne terba popustiti,jer ni u coporima severnih polarnih pasa psi nikada ne prate vodju u stopu;minimum individualnosti je neizbezan i biva respektovan.Karakteristicno je za malamute da svaku naredbu ispunjavaju na sebi svojstven nacin isticuci time svoju individualnost.Tako,npr. pre ce shvatiti i ispuniti zelju vlasnika da ne sme preci ulicu nego komandu pored.Malamut moze da se koristi i kao pas cuvar ali je veoma tesko koristiti ga za psa za odbranu.To nikako nije ista stvar.U SAD se koriste za vodjenje slepih,otkrivanje droge,kao psi spasioci.Preporucuju se onima koji imaju dovoljno prostora za velikog psa i koji se ne plase zime,kise i izleta u prirodu.Ako ste dinamican tip,koji zeli prelepog i inteligentnog prijatelja ili izlozbenog psa,malamut je pravi izbor za vas.Ostavljati ga samog u kuci ceo dan je za njega najveca kazna.ovaj pas je poznat po nadimku-Snezna lokomotiva-.

STANDARD(FCI No 243 USA)

Malamut je krupan,snazan pas,cvrste gradje sa dubokim grudima i snaznim,kompaktnim telom.Glava treba da odaje visok stepen inteligencije.Siroka je i snazna u odnosu na druge primitivne rase pasa,ali mora biti u srazmeri sa telom kako ne bi davala nezgrapan i grug izgled.Lobanja treba da je siroka izmedju usiju,blago se suzavajuci prema ocima i zaobljena ka obrazima koji treba da su umereno rvni.Ceona brazda mora biti plitka.Linija od vrha nosa i vrha cela je skoro ravna i postoji tek blagi nagib na mestu gde se spajaju.Njuska mora biti snazna i masivna,u srazmeri sa velicinom lobanje i tek se blago suzava od korena do vrha nosa;usne cvrste;nos crn,gornja i donja vilica siroka sa velikim zubima;zubalo makazasto_Oci su braon boje,bademastog oblika,srednje velicine,koso postavljene na lobanji.Pozeljne su tamnije oci.Usi su srednje velicine ali male u odnosu na glavu.Gornji deo usiju je trouglastog oblika sa lako zaobljenim vrhom,siroko postavljenih na spoljnoj strani glaveDonji deo uveta se spaja sa glavom u ravni sa spoljnim uglom ociju,odajuci utisak kada su uspravne da vrhovi odstupaju od glave.Kada su uspravne,usi su blago nagnute napred,ali kada pas radi skoro su uvek povijene uz glavu.Vrat treba da je snazan i umereno povijen.
Grudi treba da budu snazne i duboke.Telo snazno kompaktne gradje,ali ne prekratko.Ledja treba da su ravna sa blagim padom prema kukovima.Bedra treba da su misicava,greben se umereno spusta,prednje noge su misicave sa jakim kostiam i ravne do zgloba,koji treba da su kratki i snazni i skoro vertikalni,posmatrani iz profila.Sape su velike i kompaktne.Prsti cvrsto povezani i dosta savijeni,jastucici su debeli i otporni,nokti kratki i jaki.Treba da poseduju zastitnu dlaku izmedju prstiju.Zadnje noge su siroke i veoma misicve u butinam.Koleno umereno savijeno,skocni zglob sirok i jak,umereno savijen i pravilno postavljen.Zadnje noge,posmatrano iz profila,moraju biti paralelne sa prednjim nogama u stoju i pokretu.Peti prst je nepozeljan i otklanja se. Rep je srednje postavljen,na korenu prati liniju kicmenog stuba,veoma je odlakan,nosen na ledjima dok nije u poslu.Treba da ima izgled perjanice.
Malamut treba da ima gustu,ne previse ostru zastitnu dlku koja nije ni preduga,niti previse mekana.Poddlaka je gusta,mastna i vunasta,2.5-5cm duzine.Boje se obicno krecu od svetlo sive preko svih nijansi do crne.Obavezne su bele fleke na stomaku,delovima nogu i lica.Treba da iam sare na licu koje se sastoje od kape prevucene preko glave dok je ostatak glave jednobojan,obicno siv ili beo,ili od maske.Bela strafta na celu,i/ili vratu kao i fleka na ledjima je dozvoljena.Postoji prirodna varijacija u velicini ove raes.Pozeljna velicina za radne pse preko 58.5cm do grebena za zenke i 33.9kg,a za muzjake preko 63.5cm do gerbena i 38.4kg.


.:: STANDARD - FCI no. 243 USA ::.

Klasifikacija FCI:
grupa V - Spic tip i primitivni tip pasa
sekcija 1. Nordijski psi za vucu sanki

OPSTI IZGLED - Aljaski malamut je pas snazne gradje, dobro razvijenog grudnog kosa, jakog i kompaktnog tela. Krsta nisu oskudna. Pokrovna dlaka gusta, ostra, dovoljno duga da obezbedi zastitu gustoj i vunastoj podlaci. Duga je 2.5 - 5 cm, kada je pas dobro odlakan. Malamut je uravnotezen u nastupu i to drzanje ukazuje na aktivnost, obazrivost i radoznalost. Glava je velika, usi klinaste i uspravne, naculjene kada je pas pozoran. Njuska je masivna i blago se smanjuje u debljini od korena do nosne pecurke, nije ni siljata ni duga, ali ni suvise zarubljena. U akciji stav malamuta je ponosan, glava pravo napred usmerena a oci prodorne. Obelezja sa lica stvaraju karakteristicnu crtu. Sastoji se od "kape" koja pokriva glavu, i "maske" koja je obicno belosivkaste boje i koja pokriva ostali deo lica. Kombinacije maski nisu retke. Rep je zakicen perjanicom i nosen na ledjima, ne kao rep lisice, ni kao uvojak, vec bas kao lelujava perjanica. Malamuti su razlicitih boja, ali obicno vucje sivi ili crno beli. Sape su kao reketi (hodaljke za sneg), zbijene i guste, sa debelim jastucicima i izgledaju zatvoreno i kompaktno. Prednji udovi su pravi, sa jakim skeletom. Zadnji udovi su veliki i snazni, umereno uglovanih skocnih zglobova i bez kravljih stavova. Ledja su ravna, blago nagnuta od grebena ka bedrima. Krsta ne treba da budu kruta i meka pa da ometaju kretanje koje treba da bude lako i neusiljeno. Telo i izraz odaju izdrzljivost i inteligenciju. Malamut, po svom drzanju ima izgled vuka, ali je izraz blag i svedoci o neznoj prirodi.

TEMPERAMENT - Aljaski malamut je nezan pas, prijateljski raspolozen i vrlo privrzen ljudima. On je odan i pozrtvovan drug, razdragan kada ga pozovete, ali upecatljivo dostojanstven u zrelim godinama.

GLAVA - Treba da pokaze visok stepen inteligencije. Velika je i snazna, u poredjenju sa drugim rasama "prirodna" ali treba da bude proporcionalna telu, tako da pas ne izgleda trapavo i grubo.

LOBANJA - Treba da je siroka izmedju usiju i da se postepeno suzava ka ocima. Umereno je zaobljena izmedju usiju, poravnjava se prema obrazima, koji treba da su osrednje ravni. Trebalo bi da postoji blaga brazda izmedju ociju. Gornja linija lobanje i donja, linija njuske, su paralelne i spojene blagom kosinom - stopom.

NjUSKA - Treba da je snazna i masivna u odnosu na lobanju. Blago se smanjuje i suzava ka nosnoj pecurki. Usne su prilezuce. Nosna pecurka je crna. Gornja i donja vilica su velike da bi nosile snazne zube. Zubalo je makazasto i nikada ne sme da bude predgrizac ili podgrizac.

OCI - Bademaste, boje kestena, osrednje velicine za svoj oblik, iskosene. Pozeljno je da su sto tamnije.

USI - Srednje velicine, male u odnosu na lobanju. Gornja polovina je trouglastog oblika sa blago zaobljenim vrhom. Dovoljno su udaljene i smestene na spoljnoj ivici zadnjeg dela lobanje. Nizi deo uha spaja se sa lobanjom u nivou spoljnog ugla oka, pa se cini kao da se krajnja tacka uha udaljava od lobanje. Uspravne usi su usmerene blago ka napred. Visoko usadjene usi su mana.

VRAT - Snazan i lepo gradjen.

TELO - Grudni kos treba da je snazan i dubok, trup snazan i zbijen, ali krsta ne treba da budu kratka. Ledja ravna, blago nagnuta ka bedrima. Krsta su misicava, ali ne kratka da ometaju lako i ritmicno kretanje koje je uslovljeno snaznim podsticajem zadnjeg dela. Suzvise duga krsta koja savijaju ledja su mana. Nema prekoracenja tezine.

NOGE - Lopatice treba da su usmereno iskosene. Prednje noge su misicave, sa snaznim kostima. Podlaktice su uspravne do dosaplja koja su kratka i cvrsta i skoro vertikalna, gledano iz profila. Sape treba da su kratke i zbijene, prsti zbijeni i izvijeni u obliku luka, jastucici debeli i otporni, nokti kratki i jaki. Mora da postoji zastitna dlaka izmedju prstiju. Zadnje noge treba da su velike i bedra izrazito misicava. Skocni zglob je umereno uglovan, koleni zglob veliki i snazan. Gledano od pozadi zadnje noge su prave, a u akciji treba da su potpuno u liniji sa polozajem prednjih. Noge malamuta treba da svedoce o opstoj snazi i izvanrednoj snazi potiska. Svi znaci nesavrsenosti nogu i sapa u stanju mirovanja ili akcije treba da se smatraju kao ozbiljna mana. Peti prsti na zadnjim nogama su mana i treba ih odstraniti.

REP - Srednje usadjen i sledi liniju kicme, bogat krznom i nosen na ledjima kada pas ne radi. Ne oblikuje prsten koji lezi na ledjima i nije snabdeven kratkom dlakom ni nosen kao lisicija cetka vec kao lelujava perjanica.

DLAKA - Pokrovna dlaka malamuta treba da je ostra, uspravna i gusta oko vrata. Njena duzina je promenjiva, kao i duzina podlake. Uopsteno, dlaka je umereno kratka sa strane tela i u sredini, a povecava se oko plecki i na vratu, duzinom ledja i na sapima kao i na zavesicama i perjanici. Dlaka je mnogo kraca i redja preko leta, za vreme linjanja.

BOJA - Uobicajene boje krecu se od svetlo sive do crne sa prelaznim nijansama. Dlaka je uvek bela na donjim delovima trupa, delovima nogu i delovima koji obrazuju masku. Oznake treba da su u obliku kape ili maske na licu. Beline na celu, ogrlici i oko ociju su dozvoljene, ali jedna boja isprekidana na telu ili kao mrlja ili fleka od blata je za odbacivanje. Treba raditi na selekciji izmedju ujednacene boje i mrlja. Jedina jedinstvena boja koja se javlja kod svih malamuta je sasvim bela.

VELICINA - Postoji prirodna lepeza velicina u rasi. Psi koji se traze za rad su: 63.5 cm / 38 kg - za muzjake, i 58.5 cm / 34 kg - za zenke. Pa ipak razmatranje velicine ne treba da je vazno za tip i proporcije koji diraju u funkciju lopatica, grudnog kosa, sapa, pokreta. Ako se smatra da su psi jednaki u tipu, proporcijama i funkciji, pobedice onaj pas koji najpribliznije odgovara trazenoj velicini.

VAZNO: Prilikom ocenjivanja malamuta njihova funkcija vucnih pasa za teske tovare treba da ima prioritet nad svim ostalim. Sudija treba da predstavi duh koji je ovoj rasi svojstven, duh vucnih pasa koji vuku teske terete, sto za posledicu ima da su to psi snazne gradje, sazdani od snage sa nogama bez mana, dobrim sapama, razvijenog dubokog grudnog kosa, sa snaznim plecima, pravilnog kretanja i ostalog neophodnog za efikasno izvrsenje svog zadatka. Oni nisu psi za odmeravanje brzine u takmicenju sa manjim nordijskim rasama. Malamuti su vucni psi za teske terete i konkurentni kada je u pitanju snaga i izdrzljivost i sve karakteristike jedinke, ukljucujuci i temperament koji ako ovome smeta treba smatrati kao ozbiljnu manu. Na osnovi izlozene upotrebe mane bi bile: prelomljene sape, svi znaci slabosti nogu, defektna dosaplja, strme plecke, losa uglovanost, ukrucen ili neuskladjen hod, nedostatak supstance, nerazvijen grudni kos, tesko telo ili slab skelet, osrednje opste proporcije i sl.

ELIMINACIONA MANA: Plave oci.
N.B. Muzjaci treba da imaju oba testisa potpuno spustena u skrotum.
 
Top