Šta je novo?

Alison Louise Kennedy

  • Začetnik teme slobadidi
  • Datum pokretanja
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poruka
6.314
Alison Louise Kennedy - Day
114123
Day” govori o Drugome svjetskom ratu, konkretno o zračnoj bitki za Britaniju. Radnja počinje izravno, ulaskom u svijest glavnog junaka romana Alfreda Daya, kojemu je u ratnome rasporedu RAF-a zbog niska rasta zapalo najizloženije, dakle najgore moguće mjesto, kupola sa strojnicom u repu teškoga bombardera Lancaster.

Godine 1949. Day se vraća u Njemačku: ovaj put zbog snimanja igranoga filma o ratnim zarobljenicima. Naime prihvatio je ponudu da bude jedan od statista, iznova se našavši u zemlji u kojoj je, nakon što mu je za noćnoga bombardiranja Hamburga pogođen avion, kao jedini preživjeli od svoje posade kraj rata dočekao u logoru za ratne zarobljenike.

Roman koji u sebi uokviruje snimanje filma, čija se radnja zbiva u filmskome logoru za ratne zarobljenike koji sa svojim protagonistima s minimalnim odmakom glumi samog sebe, jer je donedavna bio pravi logor s pravim čuvarima i zarobljenicima, spisateljica postavlja kao konstrukt za prenošenje vrlo slojevite slike o onoj realnosti koja se u bitnome mijenja sa svakom reprezentacijom kako bi nam opisala bitne karakteristike i strukturu onih vrijednosti koje se žele izgraditi i učvrstiti te kako bi u istome mahu osvijetlila proces u kojem se jednom prihvaćene vrijednosti mijenjaju i nepovratno gube.
pdf
latinca
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poruka
6.314
Alison Louise Kennedy - Raj
114124
"Raj" je ambiciozni roman škotske spisateljice mlađega naraštaja A. L. Kennedy, koji je britanska kritika izdvojila kao jedno od najdojmljivijih djela na temu alkoholizma. Glavna junakinja Hannah Luckraft, naime, "karijerna" je alkoholičarka, žena s potpuno dezintegriranom ličnošću, fragmentiranom sviješću i mislima bez jasnih obala, koja nakon "putovanja" mučnim krajolicima podsvijesti – usporedivim s onim prijetećim klifovima i mokrim ulicama iz spotova pretužnih balada Annie Lennox, autoričine slavne sunarodnjakinje – te dramatične potrage za samom sobom uspijeva vidjeti treptaj "svjetla u tunelu" i uhvatiti slamčicu spasa.

Kennedyjeva je u ovoj žestokoj, ali isto tako i dirljivoj, na trenutke čak i nježnoj prozi, uspjela uhvatiti totalitet ljudske egzistencije u naopakoj perspektivi – na putu iz onostranog, iz "Raja" u normalno zemaljsko stanje, predvidljive događaje i Smisao. Smisao postojanja. "Grozna žeđ – grozno vrijeme: no ta podudarnost je slučajna, morala bih biti poprilično paranoična kad bih mislila da je riječ ma o čemu drugom. Ipak, osjećam da je primjedba nametljiva – kao da ima slobodan pristup mojoj lubanji – i stoga se okrećem čak i ne namjestivši osmijeh i otkrivan odgovornu osobu, skrivenu iza mene."
pdf
latinica
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top