Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.696
Alisa


Alisa.jpg
Grupu Alisa osnovali su 1984. godine Miroslav Živanović Pile (vokal), Aleksandar Kićanović (klavijature), Marko Glavan Škopi (bas), Zoran Jančevski Joza (gitare) i Predrag Cvetković (bubnjevi i udaraljke). Prvi album "Alisa" objavili su 16. prosinca 1985. godine za Jugodisk u produkciji Ratka Ostojića. Tekstove i muziku napisao je Jovan Stojiljković koji je svirao u grupama Bicikl i Zvučni Zid. Sve aranžmane radio je Miroslav Živanović Pile, a na albumu kao specijalni gost svirao je Saša Gnus (flauta i saksofon). Pored mega hita "Sanja" sa albuma vrijedi izdvojiti pjesme "Ludi Ivan", "Vojskovođa" i "Tanja".
Drugi album, "Da li si čula pesmu umornih slavuja", objavili su 23. veljače 1987. za PGP RTB. Grupa je bila u istoj postavi sa Sašom Gnusom koji je postao stalan član. Muziku i tekstove kao i za prvi album radio je Jovan Stojiljković dok je Pile radio sve aranžmane. Album je producirao Saša Habić koji je ujedno svirao i udaraljke na albumu. Album je snimljen u studiju "V" PGP RTB-a na čelu sa Zoranom Vukčevićem. Specijalni gosti na albumu bili su: Lepa Brena u pjesmi "Posle devet godina", Laza Ristovski, Duvački Orkestar Milovana Babića i guslar Jova Vujičić. Sa albuma vrijedi izdvojiti pjesme "1389 (Neće Fata sina Bajazita)", "Dolaze (Veliki patuljci i mali džinovi)" i novu verziju pesme "Vojskovođa".
Početkom 1988. godine grupu je napustio Marko Glavan, a na njegovo mjesto došao je Dušan Karadžić Golub. 14. travnja 1988. za PGP RTB objavili su svoj treći album "Hiljadu tona ljubavi" u produkciji Saše Habića. Album je snimljen u studiju "O" u Beogradu. Prvi put pored tekstova Jovana Stojiljkovića našli su se i tekstovi Radovana Dabanoviča "Klinika" i "Sećanje na juli" u kojoj je korišten dio pjesme Đorđa Marjanovića "Romane". Aranžmane su radili Pile i Saša Habić. Na albumu su svirali kao specijalni gosti: Vlada Negovanović (gitara) i Vlasta Blagojević (akustična gitara). Sa albuma vrijedi izdvojiti i pjesme "Kesteni" i "Hiljadu tona ljubavi".
Četvrti album "Glupo je spavati dok svira rock'n'roll" objavili su 7. ožujka 1989. godine za Jugodisk u produkciji Vlade Negovanovića. Tekstove na albumu napisao je Radovan Dabanović, a Pile je radio muziku i aranžmane, osim na pjesmi "Skidam košulju da legnem". 1990. godine grupa je prestala sa radom. Raglas Records je 1996. godine objavio zlatnu kolekciju na kojoj su se našle pjesme sa prvog i četvrtog albuma.
2001. godine Miroslav Živanović Pile i Predrag Cvetković zajedno sa Dejanom Rešanovićem i Bojanon Miškovićem obnovili su grupu nakon pauze od deset godina. 2002. godine za PGP RTS objavili su novi album "Boško Buha" na kojem su se uz nove pjesme "Boško Buha", "Cigareta"... našle i nove verzije starih hitova "Sanja", "Kesteni" i "1389".

2002-alisa1.jpg


Diskografija

Albumi:
Alisa (Jugodisk 1985)
Da li si čula pesmu umornih slavuja (PGP RTB1987)
Hiljadu tona ljubavi (PGP RTB1988)
Glupo je spavati dok svira rock'n'roll (Jugodisk 1989)
Zlatna kolekcija (Raglas Records 1996)
Boško Buha (PGP RTS 2002)

Izvor:
Ilustrovana Yu-rock enciklopedija 1960-1997; Petar Janjatović 
Poslednja izmena od urednika:
Top