Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.636
Aliens Special Edition (1986)screen.png
Aliens-Special-Edition-1986-SF.png

info.png
1eanevl6240.png

Osmi putnik 2“ (engl. Aliens) je američko-britanski film iz 1986, nastavak filma „Osmi putnik“. Glavne uloge u ovom akcionom, horor i naučnofantastičnom filmu sa elementima trilera tumače Sigorni Viver, Kari Hen, Majkl Bin, Lens Henriksen, Pol Rajzer i Bil Pakston. Film je režirao Džejms Kameron, producirala ga je Gejl En Herd, a sniman je u Ujedinjenom Kraljevstvu od 30. septembra 1985. do 28. februara 1986. Premijerno je prikazan 18. jula 1986. u SAD i dobitnik je dva „Oskara“.

U drugoj epizodi se preživeli član vraća se na planetu gde je nestabilna situacija. Spasilački tim svemirske stanice „Kapija“ u svemirskoj kapsuli pronalazi Elen Ripli, jedinu preživelu članicu posade teretnog svemirskog broda „Nostromo“. Posle otkrića da je u hipersnu provela 57 godina, Ripli se neprijatno inenađuje shvativši da niko ne veruje u postojanje tuđina i da čelnici korporacije „Vejland-Jutani“ koja je bila „Nostromov“ vlasnik smatraju da je ona bez razloga uništila svemirski brod sa teretom neprocenjive vrednosti. Dobija posao upravljača viljuškara i saznaje da je LV-426, planeta sa koje je tuđin dospeo u „Nostromo“, već duži vremenski period kolonizovana i da na njoj žive ljudi.

Predstavnik korporacije „Vejland-Jutani“, Karter Berk, obaveštava je da je došlo do prekida svih veza sa kolonistima na LV-426 i poziva je da se pridruži ekspediciji koja treba da otkrije uzrok prekida veza. Posle početnog odbijanja, Ripli pristaje da se pridruži ekspediciji pošto je Berk uverava da je cilj ekspedicije istrebljenje tuđina, a ne njihovo zarobljavanje ili proučavanje. Oni kreću u misiju spašavanja svemirskih kolonista. Ekspedicija, koju čine Ripli, Berk i marinci, prema svom odredištu kreće svemirskim brodom „Sulako“. Pošto su se približili planeti, Ripli se predstavlja marincima koji ne shvataju ozbiljno njene priče o tome koliko su tuđini opasni, a zatim se upoznaje sa poručnikom Gormanom, narednikom Ejponom i androidom Bišopom.

Na planetu se spuštaju u manjem, pomoćnom svemirskom brodu, a jedina živa bića koja pronalaze u napuštenom glavnom kolonijalnom odeljenju su dva tuđinska „lovca na lica“, koja su smeštena u velike staklene kapsule, i devojčica po imenu Njut, koja je tuđinske napade preživela skrivajući se u ventilacionom sistemu. Zahvaljujući uređajima koji su hirurškim putem ugrađeni u svakog kolonistu, uspevaju da ih lociraju u odeljenju kolonijalnog atmosferskog procesora, uređaja koji stvara atmosferu i napaja se na nuklearni pogon. Marinci odlaze tamo i pronalaze odeljenje pretvoreno u tuđinsko gnezdo, puno leševa i učaurenih ljudi. Pošto su ubili tuđina koji je izašao iz grudnog koša jedne učaurene kolonistkinje, nepripremljene marince napadaju tuđini i većina njih je ubijena ili učaurena...

Film je pokupio odlične kritike i od kritičara a i od publike:
- Jedan je od nekoliko filmova koji se mogu savršeno predvideti, ali je tako dobro urađen i toliko je uzbudljiv da nas jednostavno nije briga zbog te predvidivosti.
- Reklame za „Osmog putnika 2“ tvrde da će vas ovaj film uplašiti kao samo nekoliko pre njega, i bar jednom, reklame nisu slagale.
- Iako je predugačak, ovaj film je jako blizu savršenstvu.
- Najnapetije i najzadovoljavajuće delo naučne fantastike ikada snimljeno. Remek-delo Džejmsa Kamerona.
- Da su samo svi blokbasteri ovako dobri.
- Kada dođe do „braka“ akcije, avanture i naučne fantastike, samo neki filmovi daju takav rezultat i tako su usavršeni kao što je „Osmi putnik 2“.
- Film koji se lepi za vas i moli vas da ga ponovo pogledate. Vrsta filma koja obeležava karijere i ponovo utvrđuje granice žanrova.
- „Osmi putnik 2“ je sjajan film. Džejms Kameron uspeva da sjedini akciju i emociju i da kroz napete situacije stvori realne likove.

Film mnogi smatraju najboljim filmom u više kategorija. Smatraju ga najboljim filmom u ciklusu „Osmi putnik“, najboljim filmom u impresivnoj karijeri Džejmsa Kamerona i, konačno, smatra se najboljim naučnofantastičnim filmom svih vremena (i ekipa Prologa se slaže sa gotovo svim rečenim).

Za sve ljubitelje akcije i naučne fantastike Aliens (Osmi putnik 2) je jednostavno film koji se ne propušta i koji se gleda u jednom dahu.
screen.png
Aliens-Special-Edition-1986-720p-Br-Rip-x264-YIFY-mp4.jpg


Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 

Prilozi

  • Prevod-srp.zip
    32,2 KB · Pregleda: 3
Top