Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.660
Alien Directors Cut (1979)screen.png
Alien-Directors-Cut-1979-SF.png

info.png
vd6ltjj4ddi.png

Osmi putnik (engl. Alien; „Tuđin”) je naučnofantastični-horor film iz 1979. reditelja Ridlija Skota i pisca Dena O'Benona. Baizran na priči O'Benona i Ronalda Šuseta, prati posadu komercijalnog svemirskog tegljača Nostromo, koja nailazi na istoimenog Osmog putnika, agresivnog i smrtonosnog vanzemaljca koji je pušten na brod. Glave uloge tumače Tom Skerit, Sigorni Viver, Veronika Kartrajt, Hari Din Stanton, Džon Hert, Ijan Holm i Jafet Koto. Producirali su ga Gordon Karol, Dejvid Gajler i Volter Hil preko svog preduzeća Brandywine Productions i distribuirao ga je 20th Century Fox. Gajler i Hil su revidirali i dopunili scenario; Šuset je bio izvršni producent. Osmog putnika i prateće artefakte dizajnirao je švajcarski umetnik Hans Giger Rudi, dok su konceptualni umetnici Ron Kob i Kris Fos dizajnirali više ljudske postavke.

Premijera filma Osmi putnik bila je 25. maja 1979, kao uvodno veče četvrtog Međunarodnog filmskog festivala u Sijetlu, predstavljen u 70mm u ponoć pre nego što je šire objavljen 22. juna i objavljen 6. septembra u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naišao je na priznanje kritičara i uspeh na blagajnama, osvojivši Oskara za najbolje vizualne efekte, tri nagrade Saturn (za najbolji naučnofantastični film, za najboljeg reditelja za Skota i za najbolju sporednu žensku ulogu za Kartrajtovu) i nagradu Hugo za najbolju dramsku prezentaciju, zajedno sa brojnim drugim nominacijama. Stalno je hvaljen u godinama od objavljivanja i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena. Tokom 2002, Kongresna biblioteka je proglasila film Osmi putnik „kulturno, istorijski ili estetski značajnim” i izabran je za čuvanje u Nacionalnom registru filma Sjedinjenih Država. Tokom 2008, Američki filmski institut ga je rangirao kao sedmi najbolji film u žanru naučne fantastike i kao 33. najbolji film svih vremena od časopisa Empire.

Uspeh filma Osmi putnik se raširio u medijsku franšizu filmova, romana, stripova, video-igara i igračaka. Takođe je pokrenuo Viverinu glumačku karijeru, pružajući joj prvu glavnu ulogu. Priča o susretima njenog lika sa vanzemaljskim bićima postala je tematsko i narativno jezgro nastavaka Osmi putnik 2 (1986), Osmi putnik 3 (1992) i Osmi putnik 4: Vaskrsnuće (1997). Krosover sa franšizom Predator producirao je filmove Osmi putnik protiv Predatora, koji sadrži filmove Osmi putnik protiv Predatora (2004) i Osmi putnik protiv Predatora 2 (2007). Prednastavna serija sadrži filmove Prometej (2012) i Osmi putnik: Kovenant (2017), koje je režirao Skot.

Komercijalni svemirski tegljač Nostromo vraća se na Zemlju sa sedmočlanom posadom u stanju mirovanja: kapetan Dalas, izvršni direktor Kejn, policijska službenica Riplijeva, navigator Lambert, naučni službenik Eš i dva inženjera Parker i Bret. Otkrivajući prenos, brodski računar, Majka, budi posadu. Prema politici preduzeća koje zahteva istragu bilo kakvog potencijalnog signala za pomoć, oni slete na Mesec uprkos Parkerovim protestima, pritom nanoseći štetu njegovoj atmosferi i stenovitom pejzažu. Inženjeri ostaju na brodu da vrše popravke, dok Dalas, Kejn i Lambert kreću u istragu. Otkrivaju da signal potiče sa zapuštenog vanzemaljskog broda i ulaze u njega gubeći komunikaciju sa Nostromom. Riplijeva dešifruje deo prenosa, utvrđujući da je to upozorenje, ali ne može da prenese ove informacije onima na zapuštenom brodu.

U međuvremenu, Kejn otkriva komoru u kojoj se nalaze stotine velikih predmeta sličnih jajima. Kada dodirne jedan, stvorenje izvire, probija mu kacigu i pričvršćuje se za lice. Dalas i Lambert nose nesvesnog Kejna nazad na Nostromo. Kao vršilac dužnosti visokog oficira, Riplijeva odbija da ih pusti na brod, pozivajući se na karantinske propise, ali Eš preinačuje njenu odluku i pušta ih unutra. Eš pokušava da ukloni stvorenje sa Kejnovog lica, ali zaustavlja se kada otkrije da je njegova krv izuzetno nagrizajuća kiselina. Kasnije se odvaja samovoljno i nađeno je mrtavo. Brod je delimično popravljen, a posada nastavlja put nazad na Zemlju. Kejn se budi sa određenim gubitkom memorije, ali izgleda da je inače neozleđen. Tokom poslednjeg obroka posade pre povratka u stazu, iznenada se guši i grči. Malo vanzemaljsko stvorenje izbija iz Kejnovih prsa, ubijajući ga, i pobeže u brod, a Eš odvraća ostatak da ga ne ubiju.

Posada pokušava da ga locira pomoću uređaja za praćenje i uhvati ili ubije mrežama, električnim šipkama i bacačima plamena. Bret prati mačku posade Džonzija u odeljak za noge za sletanje,gde sada potpuno odrasli vanzemaljac napada Breta i nestaje sa njegovim telom. Nakon žestoke rasprave, posada odlučuje da se stvorenje mora nalaziti u vazdušnim kanalima. Dalas ulazi u kanale, nameravajući da natera čudovište u vazdušnu komoru, ali ga zaseda i ubija. Lambert, shvatajući da vanzemaljac namerava da agresivno ubije posadu jednog po jednog, moli ostale da napuste brod i pobegnu u njegovom malom šatlu, ali Riplijeva, koja sada komanduje, objašnjava da neće podržati četvoro ljudi i insistira da nastavi sa Dalasovim plan ispiranja vanzemaljca.

Pristupajući Majci, Riplijeva otkriva da je Ešu tajno naloženo da vrati vanzemaljca, a posada se smatra potrošnom. Suočava se sa Ešom, koji pokušava da je zadavi do smrti. Parker interveniše i udara Eša, oborivši mu glavu i otkrivajući ga kao androida. Ešova glava se ponovo aktivira i oni saznaju da mu je dodeljeno da obezbedi opstanak bića. Izražava divljenje psihologiji stvorenja, nesmetano zbog savesti ili morala, i izruguje im se zbog šansi za opstanak. Riplijeva mu prekida moć; kako odlaze, Parker ga spaljuje.

Preostala posada odlučuje da samouništi Nostromo i pobegne u šatlu. Međutim, Parker i Lambert ulaze u zasedu stvorenja i ubija ih dok sakupljaju zalihe za život. Riplijeva pokreće sekvencu samouništenja, ali pronalazi vanzemaljca koji joj blokira put do šatla. Povlači se i bezuspešno pokušava da prekine samouništenje. Bez dodatnih mogućnosti, ona se uputi do šatla i jedva pobegne dok Nostromo eksplodira.

Dok se Riplijeva priprema za zastoj, ona otkriva da je vanzemaljac na brodu, uvukavši se u uski prostor. Obukla je skafander i koristi gas za izbacivanje stvorenja. Stvorenje se približava Riplijevoj, ali pre nego što je napadne, ona otvori vrata vazdušne komore, gotovo eksplodirajući stvorenje u svemir. Uspeva da se živi držeći se za okvir. Riplijeva ga puca kukom, ali pištolj se zaglavljuje dok se vrata vazdušne komore zatvaraju, privezujući vanzemaljca za šatl. Uvlači se u ispušni sistem motora, ali Riplijeva pali motore, raznoseći stvorenje u dubine svemira. Nakon što je snimila poslednji zapis, ona postavlja Džonzija i sebe u zastoj za put natrag na Zemlju.

screen.png
Alien-Director-s-Cut-1979-720p-Br-Rip-x264-YIFY-mp4.jpg


Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 

Prilozi

  • Prevod-srp.zip
    26,2 KB · Pregleda: 3
Top