Šta je novo?

Alerić: Morao sam pristati na HAC-ov reket, za troje djece plaćao sam 9000 kuna alime

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
ODVJETNIK I BIVŠI ČELNIK HDZ-a, KOJEMU PRIJETI KAZNENI PROGON, OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE SUDJELOVAO U NEZAKONITIM RADNJAMA


Alerić: Morao sam pristati na HAC-ov reket, za troje djece plaćao sam 9000 kuna alimentacijeIzvor: Slobodna Dalmacija 26.11.2010. | 23:00

Iako nam iz USKOK-a nisu željeli komentirati slučaj odvjetnika Krešimira Alerića, bivšeg pomoćnika ministra pravosuđa i nekadašnjeg djelatnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a koji im je prije godinu dana osobno bacio “bubu u uho” kazavši da ga se u HAC-u, gdje je radio na rješavanju imovinsko-pravnih poslova, reketarilo s provizijom od 30 posto, doznajemo da se već punih godinu dana radi na njegovu “problemu”.
KRmmttttESIMIR_ALERIC1_thumb.jpg
Krešimir Alerić

Isto tako, kako neslužbeno doznajemo, Alerić će zbog optužbi koje je za Slobodnu Dalmaciju iznio protiv HAC-a, kao i pravnice tog javnog poduzeća Snježane Mrkonjić-Vrkljan, ali i zbog tvrdnje da se u svim državnim tvrtkama postupa isto, biti i dodatno ispitan.
Budući da je Alerić, kako bi se izvukao iz loše financijske situacije − jer je zarada, unatoč svemu, bila visoka − gotovo godinu dana svjesno plaćao reket, nije isključeno da će i njega dopasti kazneni progon nakon što se provjere pojedini navodi iz osebujne prijave.
Iz USKOK-a poručuju da ne komentiraju slučajeve na kojima rade, pa tako neće ni Alerićev.
Okaljao obraz

Međutim, odvjetnik Alerić, koji je svojim postupkom očito okaljao obraz, kao podnositelj prijave ništa nije primio od USKOK-a na kućnu adresu, što znači samo jedno – da prijava nije odbačena te da se i dalje prikupljaju kvalitetni dokazi za eventualni kazneni progon.
Bivši je zagrebački odvjetnik Krešimir Alerić u studenom prošle godine upoznao i USKOK s teškim optužbama koje je izrekao na račun dijela svojih kolega odvjetnika koji su surađivali s državnim poduzećima.
Alerić, naime, tvrdi da je u USKOK-u više od sat vremena obrazlagao način na koji je provođeno reketarenje u HAC-u i HFP-u.
Nacrtao im shemu

− Nacrtao sam im shemu po kojoj se novac izvlačio iz tvrtke, sa svim imenima i prezimenima. Nakon dva dana ponovno sam došao u USKOK te im donio sve preslike računa i prikazao kako je radila ta hobotnica. Odgovorno tvrdim da je većina odvjetnika angažiranih na poslovima HAC-a plaćala reket − kaže Alerić, dodajući da im je ostavio i pismo koje je 2004. godine uputio tadašnjem predsjedniku Uprave HAC-a Mariju Crnjaku.
No, unatoč podnesenoj prijavi, Alerić naglašava da nakon toga nitko iz USKOK-a s njim nije kontaktirao ni usmeno, a ni pismenim putem.
Na upit zbog čega je pristao sudjelovati u tom nelegalnom i kažnjivom poslu, Alerić tvrdi da se u to vrijeme našao u teškoj financijskoj situaciji.
− Tada sam se, 2003., nakon dugo vremena, vratio odvjetništvu, ured nije bio uhodan, a nisam ni naslijedio neke “žive” spise s kojima bih nastavio rad. Osim toga, u to sam se vrijeme razveo od supruge i prihvatio plaćati alimentaciju od 9000 kuna (3000 kuna po djetetu), morao sam plaćati najam ureda 3000 kuna, tako da je to bio jedini način da pokrijem sve mjesečne izdatke − objašnjava razloge svojeg ulaska u začarani krug.
Alerić nije iznenađen činjenicom da Snježana Mrkonjić-Vrkljan, koju je optužio da je od njega uzimala reket, nije željela odgovoriti na optužbe niti komentirati cijeli slučaj.
− Svjesna je da je duboko umočena u sve to − poručuje Alerić, bivši zamjenik glavnog tajnika HDZ-a.
pišU TOMISLAV PRUSINA
HAJDI KARAKAŠ-JAKUBIN
 
Top