Šta je novo?

Albanski učenici sprečili srpske da uđu u školu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Albanski učenici sprečili srpske da uđu u školu
01.09.2009. 13:12

Koordinator Ministarstva prosvete za osnovno obrazovanje za centralno Kosovo Duško Maksimović rekao je KIM radiju da je nekoliko stotina učenika alnaske nacionalnosti jutros sprečilo srpske osnovce da uđu u školu "Aca Marović", u Kosovo Polju.

Srpska deca su se posle ovog događaja povukla iz bezbednosnih razloga, rekao je Maksimović.
"Stav je ministarstva da školu ne treba napuštati. Naš je predlog da srpska deca nastavu pohađaju pre podne, a albanska posle podne. Međutim, dva sprata su zauzeli i albanski đaci koji su do sada nastavu pohađali u nekoj školskoj zgradi u Kosovu Polju koja se sada ruši", objasnio je Maksimović.
Prema njegovoj oceni, još nije vreme da srpska i albanska deca nastavu pohađaju zajedno i zato će se narednih dana aktivno raditi na pronalaženju kompromisnog rešenja.
Osim problema u ovoj osnovnoj školi, nastava prema planu i programu Ministarstva prosvete Srbije počela je normalno i na vreme u opštinama Lipljan, Štrpce, Priština i Obilić.
Na centralnom Kosovu u 20 osnovnih škola nastavu pohađa 3.500 đaka, dok je u 10 srednjih škola taj broj oko 2.000 dece, rekao je Maksimović.

Izvor: Blic
 
Top