Šta je novo?

Albanci sa Balkana ujedinili se protiv Dika Martija

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Albanci sa Balkana ujedinili se protiv Dika Martija

Tanjug | 17. 01. 2011. - 11:05h

Albanci na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i Srbiji jedinstveni su u osudi Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, čiji će se izveštaj 25. januara naći na dnevnom redu zasedanja Parlamentarne skupštine SE.
31613_salji-berisa-beta-armi_f.jpg

Salji Beriša, albanski premijer, osuo paljbu po Diku Martiju


Udruženja veterana OVK i porodica poginulih i ranjenih Albanaca sa Kosova pripremila su peticiju u kojoj se odbacuju optužbe iz Martijevog izveštaja o zločinima nad zarobljenim Srbima i ilegalnoj trgovini njihovim organima. Peticija se već danima potpisuje na Kosovu, u Albaniji kao i u Makedoniji, javlja portal Balkan insajt.

Prema izveštajima prištinskih medija, potpisi se prikupljaju i na jugu Srbije, među Albancima koji žive u Bujanovcu i Preševu.


Marti optužio Hašima Tačija za trgovinu organima
100742_marti-beta_kf.jpg

Dik Marti je u svom izveštaju izneo optužbe protiv OVK, na čelu sa Tačijem, da su zarobljene Srbije odvodili u severnu Albaniju, tamo ih ubijali, a njihove bubrege i druge organe prodavali pacijentima iz zapadne Evrope i Izraela. On je takodje otkrio da se „drenička grupa“ istovremeno bavila i krijumčarenjem droge i naoružanja.
Organizatori ove kampanje su uvereni da će prikupiti veliki broj potpisa i da će to blokirati usvajanje izveštaja Dika Martija u PS SE. Peticija će, kako se najavljuje, biti takodje upućena i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Mediji u Tirani najavljuju da će albansku delegaciju u Savetu Evrope predvoditi premijer Salji Beriša.

Političke partije u Albaniji, koje već duže vreme ne mogu da nadju zajednički jezik oko mnogih unustrašnjih pitanja, na zasedanju Parlamentarne skupštine SE biće jedinstvene u odbacivanju optužbi protiv Kosova i Albanije.


Nezavisno od toga što se sa vladajućim strankama sporimo oko mnogih pitanja, mi smo utvrdili zajedničku poziciju s kojom ćemo nastupiti na zasedanju PS SE, kaže poslanik vodeće opozicione Socijalističke partije Arben Ahmetaj.


Političari Kosova i Albanije su praktično u stalnom kontaktu u nastojanju da se zajednički suprotstave teškim optužbama koje su iznesene u izveštaju švajcarskog parlamentarca. Prilikom prošlonedeljnog susreta Beriše i vršioca dužnosti predsednika Kosova Jakupa Krasnićija izrečene su teške optužbe protiv Dika Martija.


Njegov izveštaj je rasistički i antisemitski, rekao je Beriša. On je to pokušao da objasni tako što je rekao da Marti tvrdi u izveštaju da su bubrezi presadjivani samo Jevrejima, a ne Rusuma ili drugim gradjanima" kojima su takodje bili potrebni.
U Prištini i Tirani odbacuju Martijeve teške optužbe i traže da on podnese dokaze.

Oni istovremeno nastoje da ispolitizuju ovaj slučaj.

"On (Dik Marti) je dozvolio sebi da koristi srpske rasističke stereotipe prema Albancima", izjavio je premijer Beriša prilikom susreta sa Krasnićijem, prenosi Balkan insajt.


Slične optužbe ranije je izneo i Hašim Tači. On je u jednom intervjuu rekao da je to Gebelsovska propaganda.
 
Top