Šta je novo?

Akva-park na Adi i Tašu?!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.094
Beograd 12. 05. 2010
PRESS

Akva-park na Adi i Tašu?!


JP "Ada Ciganlija" i SRC "Tašmajdan" imaju ideju da izgrade "vodena igrališta" za Beograđane. Jedini sličan projekat čija je realizacija do sada započeta u novobeogradskom bloku 44 propao skoro na samom početku.

1.jpg


Nadležni u JP "Ada Ciganlija" i SRC "Tašmajdan" imaju ideju da, ako za to bude dovoljno novca, na svojim posedima naprave dva akva-parka! Izgradnja vodenih parkova u Beogradu godinama unazad bila je samo na nivou ideje, dok je jedina započeta realizacija ovog projekta u novobeogradskom bloku 44 propala skoro na samom početku.
Direktor JP "Ada Ciganlija" Zoran Gajić objašnjava za Press da je Ada idealno mesto za realizaciju tog projekta.
- Ada je idealno mesto za akva-park jer ima i lokaciju i potencijal da se ova ideja sprovede u delo. Izgradnja ovakve turističke atrakcije u velikoj meri bi doprinela razvoju ovog kompleksa. Kada i ako dođe vreme da počnemo taj posao, najverovatnije bi u izgradnji akva-parka naše preduzeće učestvovalo sa nekim suinvestitorom. Međutim, moramo da sačekamo da se uradi detaljan plan regulacije ovog kompleksa da bismo uopšte mogli da vidimo gde bi se takav objekat mogao smestiti i onda razmišljati o detaljima - objašnjava Gajić, i napominje da je sve još uvek ideja u okviru dugoročne razvojne politike njihovog preduzeća.

VODENI PARK HTELI I KOŠUTNJAK I GROCKA
Izgradnja akva-parka u Košutnjaku ostala je samo na ideji i dobroj volji nadležnih. Kompleksom upravlja Republički zavod za sport, koji je uoči Univerzijade najavio da će novi vodeni park biti izgrađen i završen do 2012. godine. Međutim, kako saznajemo u ovom zavodu, nedostatak novca učinio je svoje, i od akva-parka nije bilo ništa.
Istu nameru imala je i lokalna vlast u opštini Grocka, a veliki akva-park trebalo je da nikne na obali Dunava, na čijem je delu već započeta izgradnja sportske hale. Međutim, i ovde se naišlo na problem sa nezavršenim detaljnim planom regulacije zemljišta i preparcelacije placa, pa je ceo posao još uvek samo na nivou ideje.

Na Tašu zabava za decu
Još jedna od dobrih lokacija za izgradnju makar mini akva-parka bio bi i SRC "Tašmajdan", u centru grada. Šef kabineta direktora ovog sportskog centra Marko Pavlović kaže da trenutno nemaju mogućnost da pokrenu veliki projekat, ali da će za početak napraviti vodeni park namenjen mališanima.
- U planu nam je da već za narednu sezonu osposobimo i opremimo dečji otvoreni bazen, koji možda neće moći da se nazove klasičnim akva-parkom, ali će biti jedan lep zabavni vodeni park namenjen mališanima. Naša ideja je da dečji bazen opremimo velikim zamkom na naduvavanje, toboganima, vitaminskim barom i sličnim sadržajima - priča Pavlović, i dodaje da je važan segment ovog projekta i bezbednost dece, jer bi mališani imali celodnevnu zabavu sa svojim roditeljima i ne bi se približavali olimpijskom bazenu.

Paspalj odustao

U izgradnju velikog akva-parka u Bloku 44 na Novom Beogradu upustili su se još 2005. godine no vosadsko preduzeće "Genel", košarkaški klub iz Beograda "Mikele stars", kao i proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj. Već naredne, 2006. godine, posao je prekinut zbog nedostatka novca i neisplativosti celog projekta, a nekoliko suinvestitora, među kojima i Paspalj, odmah je napustilo ovaj posao.
"Genel" je 2008. godine preuzeo posao oko izgradnje objekta, međutim već naredne godine ponovo je nestalo novca i posao je zaustavljen. Nakon toga, Gradsko javno pravobranilaštvo pokrenulo je postupak za oduzimanje prava korišćenja zemljišta u Bloku 44 od investitora, jer započeta gradnja akva-parka nije završena do 2008. godine, što im je bio krajnji rok.

N. RESANOVIĆ

 
Top