Šta je novo?

Ako želite u EU neko mora i u zatvor

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kacin: Ako želite u EU neko mora i u zatvor
Izvor:
Mondo.rs


Ako Crna Gore želi brže u EU moraju se videti efekti i u sprovođenju zakona, kaže potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta.

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope Jelko Kacin izjavio je da se u slučaju Crne Gore mora videti napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije.

"Važno je da se podignu optužnice protiv osumnjičenih za organizovani kriminal i da ovi procesi dobiju sudski epilog, kao i da se nastavi jačanje policije i pravosudnog sistema", rekao je Kacin za Portal Analitika

Takođe je naglasio da je otvaranje pregovora o pristupanju naročito važno u vezi s vladavinom prava u zemlji.

"Kada se otvori poglavlje 23. o pravosuđu i osnovnim pravima, bićemo u poziciji da pomažemo i ubrzamo reformu pravosuđa u zemlji i osiguramo da se ovaj proces nesmetano nastavi", rekao je Kacin.

U Odboru EP za spoljne poslove danas je održana prva rasprava o nacrtu izveštaja o napretku Crne Gore.

Kacin je istovremeno čestitao izvestiocu Čarlsu Tanoku za uravnotežen izveštaj.

Tanok u izveštaju hvali Crnu Goru za postizanje visokog stepena usklađenosti sa kriterijumima za članstvo i ostvarivanja zadovoljavajućih rezultata u ključnim prioritetima.

"Biće potrebni celoviti i kvalitativni napori u sprovođenju reformi, sa posebnim naglaskom na područje vladavine prava i temeljna prava, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", piše u dokumentu.

"Mislim da govorim u ime gotovo svih članova Odbora, kada kažem da se iskreno radujem predstojećem otvaranju pregovora o članstvu Crne Gore u EU", rekao je Kacin.

Crna Gora je, po njegovim rečima, mala zemlja, koja je postala uzor svim zemljama u regionu kako da uspeju u procesu integracije sa EU.

"Kada Crna Gora počne pregovore, više ništa neće biti isto, jer će ovaj pozitivan impuls učiniti da sve susedne zemlje ojačaju svoje napore za ulazak u EU.

Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija, naveo0 je Kacin, zaostaju za Crnom Gorom, i nadam se da će to konačno probuditi i Makedoniju, koja čeka na otvaranje pregovora već godinama.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu je naglasio važnost širokog konsenzusa koji je postignut o obrazovanju, a posebno o pitanju jezika.

 
Top