Ako se ovako nastavi, Srbija će se pretvoriti u Saharu!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.589
Nikola Stern: Ako se ovako nastavi, Srbija će se pretvoriti u Saharu!
Ukoliko čovečanstvo ne preuzme drastične mere, globalna temperatura će se povećati za četiri stepena do kraja ovog veka što će neminovno dovesti do promene stila života ljudi, ali i njihovog iseljavanja iz regija u kojima trenutno žive!

klimatske%20promene.jpg

Ekspert za klimatske promene Nikola Stern upozorava da, prema podacima kojima se danas raspolaže, svet srlja u propast ukoliko se ne preduzmu hitne mere koje bi sprečile porast temperature od predviđena četiri stepena, preneo je francuski magazin Slat.

Stern objašnjava da u poslednjih deset miliona godina nije zabeležen toliko veliki porast temperature na Zemlji, a da ljudski rod koji se pojavio pre samo 250.000 godina nikada nije živeo u svetu toplijem za četiri stepena.

U poslednjh 8.000 godina prosečna temperatura je skoro konstanta uz oscilaciju između jednog i 1,5 stepeni.

Takva klimatska stabilnost omogućila je uzgoj žitarica, bavljenje poljoprivredom na stalnim posedima i naseljavanje stanovništva po selima i gradovima.

Na osnovu više naučnih studija, Stern je napravio sliku sveta u uslovima više prosečne temperature za četiri stepena.

Južna Evropa bi bila pretvorena u Saharu, a afrička pustinja bi se proširila ka jugu sa pogubnim posledicima za pojedine zemlje među kojima je Nigerija.

Sneg bi nestao sa venaca Himalaja, što bi dovelo do promene korita i pravaca vodenih tokova od kojih zavisi dve milijarde ljudi.

Ni američki kontinent ne bi bio pošteđen, posebno Andi i Stenovite planine. Otopljavanje snega sa ovih planina, dovelo bi, između ostalog, do hroničnog nedostaka vode koji bi pogodio brojne populacije.

Osim toga, monsun na severu Indije od kojeg zavisi poljoprivredna aktivnost stotine miliona ljudi, radikalno bi se izmenio, dovodeći do masovnih migracija i fundamentalnih promena na nivou načina proizvodnje i potrošnje žitarica, mahunarki i povrća.

Šume kao što je Amazonski basen bile bi pogođene pustošenjem i nestankom na hiljade vrsta koje ne bi odolele klimatskim promenama.

Ekstremni klimatski fenomeni čije su karakteristike razorni vetrovi – uragani, oluje i cikloni postali bi česta pojava.

Nivo mora bi se podigao. Pre tri miliona godina kada je na planeti temperatura bila viša za tri stepena nego XIX veku u preindustrijskom periodu, nivo mora je bio viši za 20 metara nego što je danas.

Rast nivoa mora od dva metra u odnosu na sadašnji primorao bi 200 miliona ljudi na preseljenje.

Ovakav scenario mogao se dogoditi pre kraja stoleća, tvrdi Stern.

Izvor: dnevni.rs
 
Top