Šta je novo?

Akcioni plan pred usvajanjem

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Akcioni plan pred usvajanjem
15. oktobar 2009. 16:22

19572870734ad733553edff643910449_big.jpg


Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković najavila je skoro usvajanje Akcionog plana za sprečavanje nasilja u sportu.

Ministarka je ocenila da bi Akcioni plan mogao biti usvojen već na prvoj narednoj sednici Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu. "Jedna od mera biće i zabrana ekstremnih podgrupa, kao i obavezno prisustvo tužioca na utakmicama visokog rizika", rekla je ministarka Samradžić-Marković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj posle sednice Saveta.

Akcioni plan predviđa i održavanje seminara za sudije i tužioce o svim elementima Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kao i seminare za komesare sportskih saveza, rekla je ona na konferenciji, kojoj je prisustvovao i republički javni tužilac Slobodan Radovanović.

Isto tako, predviđeno je i davanje instrukcija jedinicama lokalne samouprave kojima će se obustaviti finansiranje klubova, ukoliko u njima ima slučajeva nasilja, a održavaće se i zajedničke sednice skupštinskih odbora za sport i omladinu i za bezbednost.

Među najavljenim merama za sprečavanje nasilja u sportu, nalazi se i edukacija sportskih novinara, kao i mogućnost da đaci na časovima uče šta je pozitivan način navijanja.

Ministarka sporta i omladine je navela da će biti zatražen prijem kod predsednika Republike, u okviru želje da se, kako je rekla, napravi širi konsenzus u borbi protiv nasilja u sportu. Ona je navela i da će biti inicirano da se republički parlament aktivno i jasno uključi u ovaj aspekt borbe i potvrdila da je Savet na današnjoj sednici podržao predlog republičkog tužioca Radovanovića da se ekstremne podgrupe u okviru udruženja građana ukinu i da se ova inicijativa što pre dostavi Ustavnom sudu.

5488280804ad73355510c6507095811_big.jpg


Ministarka je najavila da će 20. i 21. oktobra u Beogradu biti održana međunarodna konferencija o borbi protiv nasilja i rasizma u sportu kroz promociju različitosti. Konferencija se održava na inicijativu Saveta Evrope i na njoj će učestvovati oko 150 eksperata iz cele Evrope koji će pokušati da daju odgovore na pitanja kao što su: kako identifikovati počinioce, koje sankcije primenjivati, pravni okvir, preventiva, a jedna od tema jeste da sport nije izvor nasilja već izvor multikulturalnog dijaloga i spajanja.

Novinare je interesovalo prisustvo alkohola u službenim prostorijama, posle meča između selekcija Srbije i Rumunije (5:0), na šta je ministarka Samardžić-Marković odgovorila da je spremna da plati svaku kaznu, ako se utvrdi da je počinila krivično delo.

"Zakon se odnosi na točenje alkohola, a ne na zdravicu i odnosi se ne samo na fudbalere, već i na novinare", rekla je ona i podsetila da je točeno pivo i u novinarskoj loži.

O tom događaju svoj stav izneo je i republički tužilac Radovanović, ocenivši da se radi o protokolarnim stvarima.

"Moramo biti svesni da se radi o protokolarnim stvarima", rekao je Radovanović idodao da se zakon ne može tumačiti na tako bukvalan i banalan način.

"Zakon je donet radi sprečavanja nasilja i izgreda na sportskim priredbama i u tom cilju ga treba i primenjivati, a protokolarne stvari koje se dešavaju u službenim prostorijama nikako ne treba podvesti pod smisao i cilj donošenja zakona", rekao je on.

Izvor: B92
 
Top