Šta je novo?

Air Force One (1997)

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.256
Air Force One (1997)
Air Force One je američki akcioni film snimljen 1997. u režiji Wolfganga Petersena. Radnja se događa u službenom avionu američkog predsjednika, koga otimaju bivši sovjetski specijalci, nastojeći ishoditi oslobađanje komunističkog diktatora Kazahstana koji je zarobljen u američkoj vojnoj intervenciji. Protagonist filma je sam predsjednik (koga tumači Harrison Ford), koji uspije umaknuti otmičarima i sakriti se u prostranom avionu, te nastoji poremetiti njihove planove.

Film je nastao kao ideja prilikom posjeta producenata Bijeloj kući, i često se navodi kao najočigledniji primjer čvrste veze Hollywooda i administracije tadašnjeg predsjednika Billa Clintona. Clinton, očigledno oduševljen sa zamisli da američki predsjednik bude prikazan kao akcijski junak, je producentima maksimalnu tehničku i logističku podršku, omogućivši im pristup stvarnom Air Force One. Producenti su, zauzvrat, kroz riječi protagonista propagirali službenu politiku prema kojoj SAD imaju dužnost eliminirati sve diktatore u svijetu, a što se često tumačilo kao opravdanje kasnijih ratova protiv Srbije i Iraka.

Sam film je doživio veliki komercijalni uspjeh, a i uglavnom pozitivne kritike, iako su ciničniji recenzenti glavnu postavku zapleta smatrali "smiješnom".

U Srbiji je prikazan pod naslovom Predsednički avion.

Režiser: Wolfgang Petersen

Uloge: Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close
 

Prilozi

Top