Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.734
Ahmad Jamal

AJ.jpg

Ahmad Jamal rodjen je 2. jula, 1930. godine u Pittsburghu. Još kao dete pokazivao je veliki interes prema crno belim tipkama, pa su mu već sa tri godine morali osigurati pohadjanje škole klavira. Već tada su ga podučavala dva učitelja.

Jamal je bio vredan učenik, redovno je pohađao školu, tako je i završio Westinghouse high school u Pittsburghu. Nakon školovanja sledi početak profesionalne karijere. Ahmad Jamal je svoju započeo sa 18 godina u tada poznatom orkestru George Hudson-a. Već nakon prvih nastupa publika je bila oduševljena, pa je usledila i turneja po celoj Americi. Kritika je u ono vreme bila posebno oduševljena njegovim solo tačkama. Nekako u isto vreme kako je počeo sa Geroge Hudson orkestrom, Jamal je osnovao i svoju vlastitu grupu - The Four Strings, a samo godinu dana kasnije zajedno sa Israel Crosby-em i Ray Crawford-om i svoj prvi trio - The Three Strings. Ubrzo su počeli izdavati ploče za CBS records. Trio je postao jako cenjen u New York-u i Chicagu. Od pedesetih godina pa sve do danas Ahmad Jamal uglavnom svira u trio postavama. Njegova muzika je vrlo napeta, ne dozvoljava ni jedan trenutak predaha. Stil mu je prilično osoben, a ponekad pomalo zaroni i u egzotične klavirske vode. Slušajući ga u nekim njegovim kompozicijama, neodoljivo asocira na muziku George Gershwina. Jamal uglavnom puno improvizuje, što u JAZZ svetu nije ništa strano. Za sebe kaže da njegov trio svira kao veliki orkestar, jer on dok svira razmišlja orkestralno. Slušajući njegovu svirku, stvarno se čini da tamo ima puno više od klavira, basa i bubnja. Muzičari koji su se okušali u triu Ahmad Jamala uvek kažu kako ih Ahmadova svirka natera da zvuče puno bolje nego inače.

1994. godine Ahmad Jamal dobio je prestižnu nagradu American Jazz Masters Fellowship, američke nacionalne "Endowment For The Arts" fondacije, te tako postao njen član. Povremeno sarađuje i na poznatom Yale univerzitetu. Interesantan je i podatak da Jamal sarađuje i na soundtrackovima. Tako je 1970. godine učestvovao u izradi muzike za čuveni film M.A.S.H. Njegova poslednja saradnja na jednom soundtracku bila je 1995., kada su njegove dve kompozicije uvrštene u materijal za film Clint Eastwooda, The Bridges of Madison County.

Izvor: Blic
 
Poslednja izmena od urednika:
Top