Šta je novo?

"Administracija ne radi za građane"

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]"Administracija ne radi za građane"[/h]B92


Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković kaže da su se ove godine građani najčešće žalili na komplikovane administrativne procedure koje im otežavaju ostvarivanje prava.

"Najveći problem je administracija koja je okrenuta sebi i radi kako njoj najviše odgovara, a ne kako građanima odgovara", kazao je Janković.

"Procedure su takve da građani nemaju ni prostora ni energije da obavljaju takve stvari i ostvare svoja prava", kazao je Janković.

On je kao primer napomenuo odlazak kod lekara uz mnoštvo uputa ili dobijanje bankarskih kredita za šta je, prema njegovoj oceni, potrebna konsultacija sa pravnikom - supspecijalistom.

"Građani neretko olako uzimaju kredite. Potrebno je da više vode računa i štite sami sebe", poručio je Janković i ocenio da su institucije "postale sistem koji je Kafka davno opisao".

On je kritikovao i najavu novih propisa prema kojima će se plaćati dodatni porez na komjutere samo zato što se pretpostavlja da će ga neko koristiti za nelegalna kopiranja - pirateriju.

"Izgleda da ću morati da pišem tim povodom zvaničnu inicijativu Vladi, ako treba i Skupštini", kazao je Janković.

Komentarišući probleme građana koji bi zbog neplaćenih komunalnih računa mogli da ostanu i bez svojih stanova, Janković je javna preduzeća kritikovao zbog previsokih plata zaposlenih i izrazio nadu da će ti problemi biti rešeni.

"Javna preduzeća imaju mnogo toga da racionalizuju u svom radu kako bi usluge koje pružaju bile ekonomski dostupnije svim građanima", kazao je Janković i istakao da "nije neophodno" da zaposleni u Javnim preduzeća imaju izuzetno visoke zarade i pred kraj godine dele 13. platu.

 
Top