Šta je novo?

Ada uređena, jezero čisto

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.088
17. 05. 2010
PRESS


Intervju... Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija"

Ada uređena, jezero čisto


Za vreme letnje sezone kvalitet vode u jezeru varira između prve i druge kategorije. Međutim, imajte na umu da je i druga kategorija vode odgovarajuća za piće u ratnim uslovima.

zoran-gajic01-Nemanja-Jovan.jpg

Budžet prošle godine bio 280 miliona dinara... Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija"

Kvalitet vode u letnjoj sezoni na Savskom jezeru je takav da bi u ratnim uslovima bio odgovarajući i za piće, tvrdi u intervjuu za Press direktor JP „Ada Ciganlija" Zoran Gajić. Prema njegovim rečima, do početka ove sezone kupalište će biti prošireno i na makišku stranu.

Kakav je zaista kvalitet vode na Adi? Skoro je prijavljen pomor ribe u rukavcu.

Savsko jezero, po najvišim evropskim standardima, ima prvu ili „ekselent" kategoriju, a meri se tokom cele godine. Za vreme letnje sezone, kada se na Adi okupi oko 150.000 ljudi, ta kategorija varira između prve ili druge. Međutim, imajte na umu da je i druga kategorija vode odgovarajuća čak i za piće u ratnim uslovima. To je zahvaljujući načinu na kom je napravljeno jezero. Ono je propusno, i u prvom delu jezera je taložnik gde na dno pada sav krupan i mehanički otpad.

Kako se čisti jezero?

Prvo se po potrebi skida višak šljunka kako se ne bi podizao talog kada kupači ulaze u vodu, ali u meri da ne remetimo nivo plaže u odnosu na vodu. Nekima voda izgleda uvek mutna, ali ona je takva zbog trave, ona joj daje tu modru boju. S obzirom na to da trava ima pozitivna dejstva i prečišćava vodu, obavezni smo da je šišamo samo toliko da ne smeta kupačima, do dubine od oko 180 centimetara, osim u delu bližem rukavcu koji nije namenjen za kupanje, gde je skraćujemo na svega 20 centimetara.

Zašto desna obala, prema Makišu, nema status kupališta?

Ovaj deo obale se uređuje i obezbeđuje kao da ima zvaničan status kupališta. Međutim, na desnoj strani nedostaju hemijski toaleti i tuš platoi koje ćemo postaviti do početka sezone, tako da će skoro cela obala jezera imati ovaj zvanični status kupališta.

Šta je sve građanima besplatno na Adi?

Najsavremeniji trim-park u zemlji, škola plivanja i vaterpola u novoizgrađenom pontonskom bazenu, centar vodenih sportova, sportski centar za invalide, sva javna sportska igrališta, kupalište, korišćenje biciklističke staze, dečja igrališta, park za venčanja, klizalište i piknik park.

Koliki je budžet JP „Ada Ciganlija" i koliko vam pomaže grad?

Ada Ciganlija je beogradsko javno preduzeće čiji je budžet prošle godine bio oko 280 miliona dinara, od čega grad Beograd učestvuje sa oko 30 odsto sredstava ili 88 miliona. Međutim, ove godine zbog ušteda dobićemo upola manje novca iz budžeta grada, pa ćemo iz sopstvenih komercijalnih prihoda nadomestiti ovu razliku.

NEMA NEMANI U JEZERU

Savsko jezero je namenjeno samo sportskom ribolovu, što znači „uhvati i pusti".
- Nisam čuo da je neko ikad video neku ogromnu ribu, kao što se priča, osim običnih rečnih poput šarana, soma ili kečige. Verovatno postoje primerci somova „kapitalaca", ali oni su skoro nepomični na dnu jezera, na dubinama i do 16 metara. U jezeru ne postoje opasne ribe koje bi mogle na bilo koji način da ugroze kupače - kaže Zoran Gajić.

Od čega najviše prihodujete?
Prošle godine od izdavanja 15 ugostiteljskih objekata sa makiške strane jezera dobili smo oko 45 miliona dinara, a od naplate parkiranja oko 33 miliona. Izdajemo i oko 400 splav-kućica za po 5.500 dinara na godišnjem nivou, a zarađujemo i od marine, gde je zakup jednog mesta svega 1.400 dinara mesečno. Sa leve strane jezera iznajmljujemo još 26 lokala, po cenama koje je odobrila Skupština grada, i one su znatno manje nego na desnoj strani, oko 200-300 hiljada dinara na godišnjem nivou.

Zašto je cena zakupa lokala na makiškoj strani deset puta veća nego na levoj obali?

Prvo, nije dozvoljen pristup automobilima lokalima sa leve strane, što im prilično otežava poslovanje van sezone. Drugo, cenu zakupa lokala koja iznosi oko tri miliona godišnje na makiškoj strani određuje tržište, odnosno formiraju je sami zakupci međusobnim nadmetanjem na javnom pozivu. Ti lokali rade „punom parom" tokom cele godine, za razliku od objekata sa leve strane jezera.

Koliko zaposlenih opslužuje ovaj kompleks?

Imamo samo 28 stalno zaposlenih i oko 50 sezonskih radnika, koji održavaju oko 230 hektara zemljišta kojim raspolažemo. U ovaj broj ne ulazi spasilačka služba koja u sezoni broji 50 ljudi. Uz dobru organizaciju sve postižemo. Međutim, moram da priznam i da se posetioci Ade ponašaju odgovornije, jer kad dođu u čisto, tako uglavnom i ostave za sobom, što je pokazala i ova gužva za Prvi maj.
N. RESANOVIĆ
 
Top