Šta je novo?

A sad lepo vratite te stećke

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
A sad lepo vratite te stećke

Eparhija budimljansko-nikšićka SPS pozvala je Narodni muzej Crne Gore da vrati stećke koji su odneti sa nekoliko lokaliteta iz Banjana i preneseni na Cetinje.Eparhija budimljansko-nikšićka je navela da su na vandalski način oskrnavljena groblja u Počekovićima i Klenku i znatno oštećeni srednjevekovni nadgrobni spomenici, "koje vekovima niko nije oštetio ni premeštao, pa ni okupatorske sile u svojim naletima".

"Izražavamo najoštriji protest zbog nasilja izvršenog nad zaveštanjima naših predaka i skrnavljenja nadgrobnih spomenika, bez obzira što se to čini pod lažnim izgovorom zaštite i prezentacije kulturnog blaga", ističe se u saopštenju.

Nasilje, kako se navodi, koje je izvršeno nad nadgrobnicima u Banjanima sramotan je čin i nema nikakve veze sa UNESKO-vim projektom zajedničke nominacije stećaka - srednjovekovnih nadgrobnih spomenika, koju sprodvode Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija.

"Tim projektom nije predviđeno nikakvo dislociranje, a kamoli skrnavljenje nadgrobnih spomenika, što je u ovom slučaju na najgori način učinjeno. Naprotiv, jedan od ciljeva koje zagovara zajednička nominacija jeste zadržavanje autentičnog stanja u kome se stećci nalaze", navela je Eparhija budimljansko-nikšićka.

Ukazuje se da je skidanje nadgrobne ploče sa nečijeg groba očigledan primer zatiranja pamćenja, budući da se narušava celovitost grobnog obeležje, jer se spomenik izmešta iz svog prirodnog ambijenta, čime gubi svoju namenu.

Najgore je, ipak, što zemni ostaci - kosti ostaju bez svoga obeležja, navodi se u saopštenju.

Eparhija budimljansko-nikšićka smatra da je zaprepašćujuća činjenica da oni koji su profesionalno pozvani da čuvaju i njeguju kulturno blago Crne Gore krše norme ne samo svoje profesije, nego i etičke koje obavezuju svakog čovjeka.

Pozivamo upravu Narodnog muzeja Crne Gore da u što kraćem roku vrati odnesene stećke. Istovremeno, pozivamo vjerujući narod banjskog plemena da brani svoja groblja i grobna obeležja svojih predaka od skrnavljenja i nezapamćene pljačke narodnog blaga , navodi se u saopštenju.

Izvor:
Mondo.rs
 
Top