Šta je novo?

83 slučaja trgovine ljudima

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]83 slučaja trgovine ljudima[/h]
B92


Beograd -- U Srbiji od početka godine otkrivena 83 slučaja trgovine ljudima, kaže načel*nik Odelje*nja za su*zbi*ja*nje pre*ko*gra*ničnog kri*mi*na*la Mitar Đurašković.

Prema njegovim rečima, 90 odsto žrtava su državljani Srbije.

Đurašković je novinarima na okruglom stolu o rezultatima i inicijativama za suzbijanje trgovine ljudima rekao da su zbog različitih okolnosti od 2004. domaći državljani u najvećem broju slučajeva žrtve trgovine ljudima.

"To znači da su žrtve najčešće vrbovane i eksploatisane u Srbiji, ali ima i nekoliko slučajeva u kojima su devojke odvedene u inostranstvo, kao i radne eksploatacije građevinskih radnika", rekao je Đurašković.

Prema njegovim rečima, najranjivije žrtve su mladi i deca koju trgovci ljudima seksualno iskorišćavaju, ili prisiljavaju na prosjačenje, krađe i druga nedela.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da će ta asocijacija, zajedno sa Društvom sudija Srbije, uskoro nadležnim državnim organima predložiti osnivanje fonda za kompenzaciju žrtvama trgovine ljudima, kao i drugih krivičnih dela sa elementima nasilja.

"Žrtva nije samo izvor saznanja o počiniocu krivičnog dela, nego ljudsko biće koje je povređeno i ima pravo na kompenzaciju", rekao je Ilić i dodao da bi kompenzacija za žrtve trebalo da bude obezbeđena od imovine oduzete od okrivljenih za organizovani kriminal.

 
Top