Šta je novo?

800.000 osoba sa invaliditetom

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]800.000 osoba sa invaliditetom[/h]B92


Beograd -- U Srbiji su danas organizovane brojne manifestacije na kojima je istaknuto da, prema nezvaničnim procenama, u Srbiji živi oko 800.000 invalida.


8459535434ed8fec8af514817363711_368x240.jpgIzvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović je napomenula da to potvrđuje podatak da je za pet godina primene Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom procesuirano manje od 30 slučajeva.

Ona je navela da 70 odsto osoba s invaliditetom živi u siromaštvu, 55 odsto ne učestvuje u društvenom životu, dok je 13 procenata zaposleno, od čega je samo jedan odsto u privredi i javnom sektoru. Prema podacima koje je iznela potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, od 2009, kada je usvojen Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, zaposleno je 9.000 pripadnika te populacije.

Kalanovićeva je, otvarajući Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje, izrazila uverenje da je Srbija primenom tog zakona unapredila elementarna prava osoba sa invaliditetom.

Povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom, zaštitnik građana je saopštio da o potrebama i položaju osoba sa invaliditetom država i društvo još ne vode dovoljno računa.

Kako je navedeno, broj pritužbi ombudsmanu koje se odnose na kršenje prava tih građana je udvostručen što pokazuje da društvo nije u dovoljnoj meri uklonilo prepreke za slobodno kretanje invalidnih osoba.

Istraživanje sajta poslovi.infostud.com o trenutnom položaju osoba sa invaliditetom na tržištu rada pokazalo je da više od polovine poslodavaca u Srbiji do sada nije angažovalo te osobe, dok ih svega 40 odsto kompanija zapošljava.

Povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom na Adi Ciganliji je održan skup "Promovisanje osoba sa invaliditetom kroz primere dobre prakse društveno odgovornih preduzeća i medija", na kome je bilo reči o uključivanju te populacije kroz sportske i kulturne manifestacije na tom beogradskom izletištu.

U opštini Zemun organizovana je prodajna izložba Društva za cerebralnu i dečju paralizu ''Stari zanati", na kojoj su članovi Društva izložili ručno izrađene predmete i majice oslikane u okviru radne terapije.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić posetiće sutra, povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom, novootvorene prostorije Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom u Beogradu. U beogradskoj Galeriji fresaka biće otvorena taktilna izložba "Raška škola arhitekture", koja predstavlja rezultate saradnje Narodnog muzeja sa švedskom nevladinom organizacijom "Kulturna baština bez granica" (ĆwB) i fondacijom "Stavros Niarćos", realizovana u okviru projekta "Taktilna galerija srednjovekovnih spomenika".

Opština Stari grad će Dan osoba sa invaliditetom obeležiti u Knez Mihailovoj ulici, ispred restorana "Ruski car", gde će na terenu za mali fudbal sportski treneri iz škola fudbala i rukometa pokazivati prve korake u tim sportovima.

Odgovarajućim programom 3. decembar biće obeležen i u Centru "Sava"i njemu će prisustvovati predsednik Savetodavnog tela osoba sa invaliditetom pri kabinetu gradonačelnika Beograda Darko Ivić.
 
Top