Šta je novo?

80 % nezadovoljno zaštitom prava

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
80 % nezadovoljno zaštitom prava
Izvor:
B92.net


80% građana negativno ocenjuje zaštitu ljudskih prava i borbu protiv korupcije, pokazali su rezultati internet istraživanja Beogradskog centra za ljudska prava.Anketu na uzorku od 2.500 građana organizovali su Beogradski centar za ljudska prava i UNDP, a upitnik je 9. juna postavljen na veb stranici B92.

Ispitanici su odgovarali na 18 pitanja na koja je stiglo preko 2.500 odgovora, na osnovu čega je Beogradski centar za ljudska prava napravio analizu.

Jedan od zaključaka je da "reforme koje je Srbija na osnovu preporuka imala da sprovede u određenim oblastima ljudskih prava mogu da se ocene kao neuspešne, s obzirom na veliki broj negativnih odgovora".


10398310075053243b05396683522223_v4%20big.jpgVelika koncentracija negativnih odgovora zabeležena je i kada je reč o utisaku građana o efikasnosti borbe protiv korupcije (99 odsto), više od 90 odsto učesnika u anketi misli da država ne čini dovoljno na promovisanju ljudskih prava, a mišljenja o verskim slobodama su podeljena.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante izjavio je na konferenciji za novinare da do kraja ovoga meseca, kada će sajt biti zatvoren, očekuje 20 hiljada odgovora.

"Ovo je važan korak za Srbiju, i ona je bila među prvima u kojima se na ovaj način ocenjuju ljudska prava. Srbija je prošle godine učinila herojske korake, gospoda (poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub) Šabić i (zaštitnik gradjana Saša) Janković su se suprotstavili vladi kada je reč o pristupu ličnim podacima i pobedili", rekao je Infante.


Prema njegovim rečima, Srbija je proteklih godina učinila progres u odbrani ljudskih prava, ali i da, bez obzira na činjenicu da uzorak nije reprezentativan, dobijeni odgovori istraživnja - "Oceni svoja prava" jesu relevantni zbog veoma ubedljivog većinskog raspoloženja po nekim pitanjima.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je da je proteklih godina na polju poštovanja ljudskih prava "bilo nekih uspeha u moru stvari koje su izgledale neuspešno".

On je objasnio da je jedan od ciljeva istraživanja da se javnosti pokaže da neke reforme i poboljšanja jesu u interesu samih gradjana, a ne puko zadovoljavanje zahteva EU ili UN.

"Biće možda primedbi da odgovori koji su dobijeni na ovaj način nisu reprezentativni uzorak kakav se obično traži, ali to su odgovori zainteresovanih i motivisanih ljudi kojima je stalo do društvenog interesa, a ne samo do izražavanja sopstvenih frustracija", rekao je Dimitrijević.

Najviše pažnje novinara izazvao je podatak o ubedljivo negativnoj percepciji borbe protiv korupcije u Srbiji, a Dimitrijević je ocenio da takav stav verovatno proističe iz uverenja ispitanka da je korupcija neuverljiva i da reaguju na osnovu svog utiska ili iskustva.


"Gradjani imaju utisak da su to priče koje ne prate temeljnije akcije, a moguće je da misle i da se slučajevi korupcije biraju na osnovu toga ko je odgovoran za taj dogadjaj", rekao je Dimitrijević.

Infante je, objašnjavajući stav UN po tom pitanju, rekao da svetska organizacija temeljno radi sa državama regiona na iskorenjivanju korupcije, a vlastima i gradjanima poručio da je neophodna nulta tolerancija prema tom društvenom problemu, odnosno da se mora odbaciti utisak da je korupcija prihvatljiva.

Na konferenciji je govorio i direktor "Ebart" dokumentacije Velimir Ćurgus Kazimir čije je istraživanje o prisustvu izveštaja o ljudskim pravima u srpskim medijima, prema rečima organizatora, kompatibilan sa upitnikom na sajtu B92.

Churgus Kazimir je, na osnovu svakodnevnog monitoringa medija, objasnio da se, kada je reč o ljudskim pravima, prate pretežno tema o nasilju, korupciji, diskriminaciji, slobodi izražavanja, dostupnosti informacja od javnog značaja, radu pravosudnih organa i ratnim zločinima.

Predstavljanju analize upitnika "Oceni svoja ljudska prava" prisustvovali su i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i predsednik skupštinskog odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

Istraživanje na sajtu B92 sprovodi se u susret odgovorima na preporuke Saveta za ljudska prava UN, koji će zasedati u februaru 2013. godine i tom prilikom razmotriti drugi Univerzalni periodični pregled Srbije.


 
Top