Šta je novo?

75 godina od napada Nemačke na Jugoslaviju

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
75 godina od napada Nemačke na Jugoslaviju
Beograd -- Pre 75 godina, u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, bez objave rata nacistička Nemačka napala je Kraljevinu Jugoslaviju.

IZVOR: TANJUG
21095553455704995be7119360357181_v4_big.jpg
Tim napadom Jugoslavija je uvučena u Drugi svetski rat, a u više vazdušnih napada na Beograd od 6.30 tog jutra pa tokom naredna dva dana učestvovalo je 484 nemačkih aviona, od čega 234 bombardera i približno 120 lovačkih aviona.

Precizan broj žrtava nikada nije utvrđen, najčešće se uzima da ih je bilo 2.274. Nemačke procene govorile su da je žrtava bombardovanja bilo između 1.500 i 1.700.

U Beogradu je u bombardovanju uništen i dobar deo stambenog fonda i infrastrukture, ali i brojni spomenici objekti kulture, među kojima i nacionalna biblioteka.

Požar u Narodnoj biblioteci, koja se tada nalazila na Kosančićevom vencu, odneo je oko 350.000 knjiga, uključujući i brojne rukopise i razne starine.

Aprilski napad na Jugoslaviju je bio odmazda za 27. mart 1941. kada su oboreni vlada i namesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Puč od 27. marta praktično je odredo sudbinu Jugoslavije i trasirao njen put ka bloku zemalja protivnica nacističke Nemačke.

Pučje izvršen u jedan sat po ponoći, 27. marta 1941. godine, a čim je informacija o prevratu dospela u narod, u Beogradu i drugim srpskim gradovima a ponegde i širom Jugoslavije (Dalmacija), izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču.

Veliki masovni bunt dvadesetsedmog marta upamćen je po parolama "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob". Britanski lider Vinston Čerčil izjavio je tada da je "Jugoslavija pronašla svoju dušu".

Pučem je, de fakto, poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (Nemačka, Italija i Japan) od 25. marta, a s druge strane, sasvim je izvesno da je nezadovoljstvo pristupanjem Trojnim paktu, bilo ogromno, te da je pučbio i izraz raspoloženja velikog dela naroda.

Centralna ličnost puša bio je vazduhoplovni general Dušan Simović, opšte je uverenje među stručnjacima da je presudan podsticaj državnom udaru u tako prelomnom trenutku imao pre svega London, a po svemu sudeći i Moskva, dok ostaje činjenica da su srpske opozicione stranke i patriotske grupe, kao i Srpska crkva, oduševljeno primile vest o državnom udaru.

Usledio je 6. aprila masovni brutalni napad Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, nakon kojeg je Jugoslavija rasparčana, a nacistički okupatori formirali su tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku, zatim veliku Albaniju, veliku Bugarsku...

Beogradsku vladu o času napada prethodno je obavestio, sasvim precizno, naš vojni ataše u Berlinu pukovnik Vladimir Vauhnik, vrhunski obaveštajac

Jugoslovenska vojska kapitulirala je 17. aprila.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
75 godina od bombardovanja Beograda
Beograd -- Komemorativnim svečanostima i polaganjem venaca danas će biti obeleženo 75 godina od bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941.

IZVOR: BETA

36930427956b26e2d56d6d986934314_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, arhiva
Bombardovanjem Beograda počeo je napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve bombardovanja Beograda biće obeležen na više mesta, a vence će položiti predstavnici gradskih vlasti, Vojske Srbije kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Na mestu gde je do bombardovanja bila zgrada Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac govoriće na obeležavanju Dana sećanja na stradanje te institucije u Drugom svetskom ratu.

Na Spomenik žrtvama bombardovanja Beograda u Karađorđevom parku venac će položiti zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, a u porti Vaznesenjske crkve gradski menadžer Goran Vesić.

U Aleji žrtava bombardovanja Beograda počast stradalima odaće predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i ; Vulin koji će položiti vence na spomen obeležje.

Na spomen-obeležje pilotima braniocima Beograda kod kod hotela "Jugoslavija" na Zemunskom keju vence će položiti član Gradskog veća Slobodan Šolević i predstavnici Vojske Srbije.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat počeo je bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine, a masovno bombardovanje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture.

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno su sahranjena 1.992 građanina, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Beograd kojeg su tadašnje jugoslovenske vlasti proglasile za otvoren grad, razoren je u napadu bombardera nacističke Nemačke, a tačan broj žrtava nije precizno utvrđen.

Procenjuje da je stradalo oko 4.000 građana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Po podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine poginulo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima oko 1,7 miliona ljudi.
 
Top