Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

7 činjenica o sladoledu koje niste znali

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
maja_jevtic

maja_jevtic

UREDNIK
#1
7 činjenica o sladoledu koje niste znali
Autor: novimagazin.rs/Foto: Profimedia.rs 02.07.2014. - 17:56

Kakvom kašikom degustatori probaju sladoled, gde je zapisan prvi recept ledene poslastice, kad je izmišljen keks kornet...

1273124-sladoled.jpgUživanje u sladoledu je zaista praznik za sva čula. Međutim, ako ste mislili da o sladoledu znate sve - prevarili ste se.


Evo nekoliko neverovatnih činjenica o omiljenoj ledenoj poslastici.


1. Keks kornet je napravljen 1904. godine i predstavljen na Svetskom sajmu u Sent Luisu. Kada je prodavcu sladoleda nestalo papirnih činija, trgovac Adu Dumar mu je predložio da poslasticu posluži u umotanim vaflima, koji su se prodavali na obližnjem štandu.

2. Prvi poznat recept za sladoled je zapisan u knjigu recepata ledi En Fanšo 1665. godine i imao je ukus vodice cveta pomorandže, cvet muskatnog oraščića i ambergrisa - specijalne materije koju izlučuju kitovi ulješure, piše novimagazin.rs.

3. Sladoled od čokolade je napravljen mnogo pre sladoleda od vanile, a prvi put je zabeležen u knjizi "Lo scalco alla moderna" koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

4. Sladoled od vanile je danas jedan od uobičajenih, ali nekada je bio veoma redak i egzotičan. Proizvodnja vanile za sladolede je usavršena tek sredinom 19. veka.

5. Profesionalni fotografi koji fotografišu hranu često koriste razne varijante krompir pirea da prikažu sladoled.

6. Jaka iznenadna glavobolja koja može da se javi kada jedemo sladoled, nastaje usled naglog hlađenja nervnih završetaka na nepcima, koji signaliziraju mozgu da telo gubi toplotu.

7. Profesionalni degustatori sladoleda ovu poslasticu probaju specijalnom zlatnom kašičicom koja im omogućava da osete pravi ukus sladoleda.


24sata.rs
 

Top