Šta je novo?

60.000 diploma ide u koš

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=2]60.000 diploma ide u koš
[/h]Novosti

Gotovo deset godina se čeka na izradu nacionalnog okvira kvalifikacija. Tržište rada ne prepoznaje nova zvanja, ljudi uzalud čekaju posao
POSLODAVCI na tržištu rada ”ne prepoznaju” oko 60.000 mladih koji čekaju posao, zbog toga što nemamo Nacionalni okvir kvalifikacija. Ovo su procene Konferencije univerziteta Srbije, koja traži hitno donošenje ovog dokumenta, koji treba da pobroji i analizira sve nivoe obrazovanja i opiše koja znanja i veštine donosi određena diploma.

NOK bi trebalo da klasifikuje i nova zvanja, koja dobijaju diplomci novih studijskih programa, uvedenih po ”bolonji”, kao i završavajući ogledna odeljenja srednjih škola.

- Veliki je problem što nemamo taj dokument, jer godinama unazad ne znamo kako da definišemo zvanja i nivoe obrazovanja - objašnjava Dragan Đukić, direktor sektora za zapošljavanje Nacionalne službe zapošljavanja. - Recimo, ne zna se da li je u nekoj struci pređašnji sedmi stepen sada ”bečelor” ili ”master”. Onda to komplikuje i konkurisanje za posao i biranje kandidata. Trudimo se da našim internim šifrarnikom nadomestimo ovaj nedostatak, ali to, naravno, nije rešenje.

Da NOK hitno treba da bude donet, jer se na njega čega od 2003. godine, slaže se i prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. On kaže kako smo jedina zemlja koja nema ovaj važni dokument.

- Država mora da zna koje kadrove školuje i za šta raspisuje konkurse. Ako je neko sajdžija ili fizičar, svejedno, mora da se zna šta je učio tokom školovanja i šta sve ume da radi - kaže prof. Kovačević. - A najvažnije je da taj dokument uskladimo sa evropskim, kako bi naši đaci, gde god da odu, mogli da pokažu šta su učili i za šta su kvalifikovani.

Iako se svi slažu da hitno treba doneti NOK, niko se ovim dokumentom ne bavi. Nacionalni savet za visoko obrazovanje napravio je svoj predlog još pre dve godine, ali se potom ispostavilo da nisu nadležni, pa se od njega odustalo.

- Država je zaboravila da zakonski uredi ko će se baviti Nacionalim okvirom kvalifikacija - naglašava prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. - Ništa se ne pomera, niko se ne bavi ovim dokumentom, jer ne znamo ko je za njega nadležan. Akademska zajednica želi da on bude napisan i usvojen što pre, ali dok država ne kaže zakonom ili uredbom ko će se njime baviti, nemoćni smo.

Situacija u kojoj se nalazi NOK, dodaje, gotovo je apsurdna. Kada Vlada i Skupština urade svoj posao, stručnjaci će se, kaže, ozbiljno pozabaviti ovime i napisati ovaj važni dokument.

1.500 ZVANJA NE ZNAČI TOLIKO I ZNANJA

POSTOJI 1.500 studijskih programa. Ne moramo da imamo toliko zvanja, ali treba da definišemo što ko ume da radi kada završi fakultet. Kada neka strana kompanija ovde raspiše konkurs, kandidatima su šanse male, jer treba da imaju diplomu i zvanja prema međunarodnim standardima. Ovako, strancima nije jasno šta oni znaju da rade - objašnjava prof. dr Branko Kovačević.

 
Top