Šta je novo?

500 plavih šlemova ide iz Srbije

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
500 plavih šlemova ide iz SrbijeIzvor:B92
Prema planu mirovnih operacija Vojske za 2012, broj mirovnjaka iz Srbije biće 7 puta veći. Troškove od milijardu dinara za misije podijelit Srbija i UN.

Ministarstvo obrane i Vojska Srbije uputiće sljedeće godine oko 500 svojih pripadnika u mirovne operacije UN i EU u svijetu. Mir na Bliskom istoku, u Ugandi i Somaliji, Kongu, Liberiji, Obali Bjelokosti, Libanonu i Cipru čuvaće sedam puta više srpski mirovnjaka nego u 2011. godine, pišu novosti.


Dio srpskog plavih kaciga biće u stalnoj pripravnosti da na poziv UN reagira u ugroženim područjima u svijetu. Ovo je predviđeno Godišnjim planom uporabe Vojske Srbije i drugih snaga obrane u multinacionalnim operacijama, koji će do kraja godine usvojiti Narodna skupština. Angažman naše vojske preko granica, prema radnoj verziji rasporeda, koštaće oko milijardu dinara.

To je za trećinu više nego što je predvidio ovogodišnji plan, koji je mirovnjacima namijenio nešto više od 642 milijuna dinara. "Adrese međunarodnih operacija već su poznate mirovnjacima iz Srbije, ali će stroj naših vojnika u svijetu biti neusporedivo duži nego što je to ove godine ", kažu u Ministarstvu obrane. Prema planu misija, srpske plavi šljemovi "premijerno" bi mogli stupiti u Ugandu (petočlani medicinski tim), te na Golanskoj visoravni na Bliskom istoku (vojni promatrači).

Poslednji koji su na zadatak otišli u bijeli svijet su dvojica riječnih časnika VS, koji su se od kraja listopada našli na francuskoj fregati "Floreal" u vodama Somalije. Srpska vod koji čuva mir na Cipru prva je naša kompletna jedinica koja, poslije dugo godina, s oružjem čuva mir u nekoj stranoj zemlji. Operacije u svijetu financirat solidarno Srbija i Ujedinjene nacije, koje će pokriti iznos od oko 600 milijuna dinara.

Najveći dio proračuna misija namijenjen plaćama i ostalim naknadama naših vojnika, dok će ostatak biti potrošen na nabavu i održavanje tehnike, troškove obuke, pripreme, zdravstvene usluge. Kao i do sada, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova biće angažirani u dvije mirovne misije - u Liberiji i na Haitiju.

U Africi se do sada šest policajaca mijenjalo svake godine, a isti mandat imao je i tim od pet policijskih službenika na Haitiju. Na terenu oni su zaduženi za obuku, nadgledanje i savjetovanje lokalnih policijskih jedinica.
 
Top