5 ideja za uređenje enterijera vašeg doma, koje će vam zagrejati dušu ove zime

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
195

5 ideja za uređenje enterijera vašeg doma, koje će vam zagrejati dušu ove zime


topao-enterijer.jpg


Smena godišnjih doba je prilika da promenite stil enterijera vašeg doma. To, naravno, ne mora da bude ništa preterano, i mali detalji su sasvim dovoljni da donesu veliku promenu u ambijentu. U ovom tekstu, bavimo se upravo takvim sitnicama koje život znače. Daćemo vam 5 ideja za uređenje enterijera vašeg doma, koje će vam zagrejati dušu ove zime.

Sivo nebo, i vlažna zimska jutra možda još nisu u potpunosti nastupila, ali uskoro hoće. A to ipak, ne znači da treba da odustanete od stila. Promena godišnjeg doba je prilika da promenite stil enterijera vašeg doma, u kome će vam biti udobno i toplo, ne samo fizički, već i oko srca. Zato nećemo da gubimo vreme, krenimo u nove dekoraterske poduhvate. Dakle, šta je to što bismo mogli da promenimo...

#1. Boje i teksture

boje.jpg


Ako razmišljate o kupovini neke nove kućne potrepštine za zimski period, razmislite ponovo o šemi boja u enterijeru. Ova sezona zahteva bogate, zasićene boje kao što su tamno zelena, tonovi dragog kamenja, crvene i narandžaste. Slično tome, izbor tkanina odražava raskoš zime, pri čemu su somot, vuna, kašimir i veštačko krzno opcije izbora za kanalisanje topline i teksture u prostoriji.

#2. Zelenilo


zelenilo.jpg


Ako volite biljke, verovatno ih preko leta negujete na balkonu, a preko zime unosite u kuću, ili hodnik ispred stana, i vama nemamo šta novo da kažemo na ovu temu. Ali ako spadate u one koji nemaju „zeleni palac“, kako to kažu Englezi, razmislite o nekim izdržljivim sobnim biljkama bogatog lišća.

Postoje neke biljke koje je zaista teško ubiti, a pritom i pročišćavaju vazduh u vašem domu. Ili se potrudite da svake nedelje na pijaci kupite neko rezano cveće, koje će vam doneti sunčano raspoloženje i u najtmurnije uglove.

#3. Ponovo razmotrite i preuredite prostor u kome živite

spavaca-soba.jpg


Skoro svaka promena je dobra, a zima može da natera čak i one koji vole sneg, da ponekad počnu da sanjaju o egzotičnim mestima. Zato „bacite oko“ na svoj dnevni boravak, trpezariju i spavaće sobe, i razmislite da li postoji neki drugi način da se prostor rasporedi.

Možete li da preuredite deo za sedenje, da biste podstakli razgovor kada je porodica na okupu, ili da se okupite oko kamina (ukoliko ga imate)? Dodajte nove dekoracije na policama ili vitrini u trpezariji. Možda želite da preuredite svoju spavaću sobu zamenom uzglavlja za krevet, ili bar novom presvlakom na starom? Ponekad je za preuređenje prostora dovoljno svega nekoliko dodataka, koji će starom aranžmanu udahnuti novi život.

#4. Slojevitost


slojevitost.jpg


Kad pomenemo slojevitost, većina odmah pomisli na savete doktorke Nade Macure za oblačenje u prelaznim periodima. Dakle, slojevito, pa po potrebi možete i da skinete ono što vam je višak. Ali, kada je uređenje enterijera u pitanju, jedan od najbržih načina da ulepšate svoj dom je uvođenje novih slojeva. Stvari kao što su prostirke, jastuci, podne prostirke i teške zavese, unose element udobnosti u prostoriju, kao i preko potrebnu toplotu, koja će zagrejati kako vaše telo, tako i dušu.

#5. Osvetljenje


osvetljenje.jpg


Zimski dani su kraći od letnjih, pa još ako je i oblačno, imate utisak da ste stalno u mraku. Ali nemojte se obeshrabriti. Iskoristite nedostatak prirodnog svetla, kao priliku da stvorite atmosferu različitim vrstama osvetljenja.

Isprobajte sveće, lampe i sijalice toplijih tonova za gornje osvetljenje, da biste dali topliji ukupni izgled celoj prostoriji. Ako vaše lampe imaju izložene sijalice, možda bi trebalo da pokušate da ubacite i neke malo starinske, dekorativne. Nešto što će zagrejati, ali i prigušiti agresivno svetlo, a samim tim stvoriti toplu i romantičnu atmosferu.

I na kraju...

za-kraj.jpg


Nadamo se da smo vas inspirisali da počnete da razmišljate šta biste to novo mogli da unesete u enterijer svog doma, da biste malo zagrejali prostor. Kao što vidite, nije teško, a ne mora da bude ni skupo.

Novogodišnji i božićni praznici koji nam uskoro dolaze, prava su prilika za ovakve izmene i dekoracije. To je pravo vreme za uživanje u porodičnim okupljanjima, u toplom, prazničnom ambijentu. Pa čak i malo dobro poznatog „prazničnog kiča“, nikome neće naškoditi. Ubaciće vas u pravo raspoloženje, koje će vas držati do proleća.

Da li volite da menjate ambijent svog doma u skladu sa godišnjim dobima? Ili bar novogodišnje ukrašavanje? Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.

Fotografije: Unsplash.com
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Nekretnine Bre
 
Natrag
Top