Šta je novo?

4.350 amnestiranih uskoro slobodno

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
4.350 amnestiranih uskoro slobodno

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dostavila predmete nadležnim sudovima sa imenima 4.350 osuđenika koji su obuhvaćeni zakonom o amnestiji.


17655005675072c04555221783606383_368x279.jpgOd toga će se na slobodi odmah naći njih 1.080. Ovim podacima obuhvaćene su sve kategorije amnestiranih osuđenika.

Amnestija obuhvata:

osuđene na kaznu zatvora do tri meseca, kojima se kazna ukida,
osuđene na zatvorske kazne od tri do šest meseci, kojima će kazna biti prepolovljena,
osuđene za teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva, kojima će kazna biti umanjena za 10%,
osuđenike starije od 70 godina, kojima se kazna umanjuje za četvrtinu


Od amnestije su izuzeti osuđeni za najteža krivična dela na kazne zatvora od 30 do 40 godina i ona se ne odnosi na krivična dela protiv čovečnosti, krivična dela protiv polne slobode, teže oblike nasilja u porodici, neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, osuđene za krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, davanje i primanje mita, krivična dela sa elementom organizovanog kriminala, kao ni one koji su osuđivani više od tri puta ili one koji su bili u bekstvu.

Iako su mediji poslednjih dana objavljivali da će se prvi amnestirani osuđenici na slobodi naći već u četvrtak, to nije tačno. Naime, svi srpski zatvori prikupili su podatke o tome koliko osuđenika je obuhvaćeno amnestijom. Oni te podatke dostavljaju nadležnoj Upravi, a ona nadležnim sudovima.

Svaki sud ima tri dana da analizira svaki pojedinačni slučaj i nakon većanja donese konačnu odluku. Ta odluka dostavlja se osuđenoj osobi i tužiocu, koji imaju rok od tri dana za žalbu. To znači da bi, u idealnim uslovima, prvi amnestirani osuđenici mogli da izađu na slobodu tek sledeće nedelje.

Najviše amnestiranih osuđenika je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici - 1.100, a na slobodi će se u prvoj grupi naći njih 230. U muškom zatvoru Zabela u Požarevcu biće 870 amnestiranih, a odmah će izaći njih 200, dok će se u Nišu na slobodi odmah naći 50 osuđenika od 680, koliko ih je obuhvaćeno amnestijom.

Međutim, ni ovi podaci nisu konačni. Zakonu o amnestiji ne podležu osobe koje su osuđene tri puta, bez obzira na krivična dela. U srpskim zatvorima ima osuđenika koji drugi put služe kaznu, a protiv njih se vodi krivični postupak. Pošto sudovi razmatraju svaki pojedinačni slučaj, ukoliko utvrde da postoji aktivan sudski predmet za osuđenika koji je drugi put u zatvoru, na njega se neće primeniti zakon o amnestiji.

I osuđenici prema kojima su primenjene takozvane alternativne sankcije obuhvaćeni su amnestijom i njih ima ukupno 560. Ovaj broj obuhvata i aktivne i neaktivne osuđenike, tj. one koji su već na izdržavanju kazne, ali i one koji je tek trebalo da odu na odsluženje, a pravosnažno su osuđeni.

Inače, amnestijom je obuhvaćeno i 120 nosača popularnih "narukvica", od ukupno 280 njih, koji je trenutno nose, ali i njih 30 koji je trebalo da dobiju narukvicu, ali su amnestirani, jer su kažnjeni kućnim zatvorom do tri meseca.

Zakon o amnestiji, koji obuhvata više od 3.600 zatvorenika, stupio je na snagu u subotu, 17. novembra.Izvor:
B92.net
 
Top