Šta je novo?

4.000 stanova ide na doboš

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
4.000 stanova ide na dobošSVE više građana kasni sa otplatom stambenih kredita, pa će, prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, na doboš otići gotovo 4.000 stanova. Banke su odobrile 90.347 stambenih kredita iz svojih sredstava i uz pomoć subvencija države, vrednih 343,2 milijardi dinara.

Procenat građana koji ne mogu više da otplaćuju stambene zajmove sada iznosi 1,6 odsto. U poređenju sa kašnjenjem kreditnih rata firmi to još ne izgleda dramatično, ali tačno 3.938 porodica duguje više od 5,6 milijardi dinara i moraće da se iseli iz kupljenih stanova.


001-stanovi_620x0.jpgBankarska statistika je neumoljiva - 2.114 korisnika stambenih kredita u evrima kasni duže od 60 dana sa otplatom obaveza. Još 1.824 građana ne može da vraća stambeni zajam u švajcarskim francima.

Razlozi za prestanak otplate pozajmica su, gotovo po pravilu, gubitak posla, smanjene plate i, naravno, veliki skok mesečnih rata zbog rasta deviznog kursa.

- Najveći problem je kod građana koji su uzeli stambene kredite u "švajcarcima", jer su im se rate, zbog kursa, za poslednje četiri godine duplirale - ukazuju u jednoj od velikih banaka u Beogradu. - Problem je, međutim, i ako banka oduzme stan klijentu koji ne otplaćuje kredit. Jer, cene nekretnina su pale, kao i potražnja, pa banke nemaju kome da prodaju stanove ili to čine ispod cene. Klijenti u tom slučaju, i pored toga što ostanu bez nekretnine, i dalje duguju bankama deo kredita.

Ima banaka koje su spremne da se nagode sa potencijalnim kupcima tako što prihvataju bilo koju cenu za "stan sa doboša" samo da bi ga prodale. A mnogi bankari savetuju klijentima koji nisu u stanju da otplaćuju stambene kredite da sami prodaju stanove koje su kupili, jer tako mogu da postignu veću cenu.

Od trenutka kada se klijent evidentira da više ne otplaćuje rate pa do prodaje stana prođe i do tri godine. Banka mora da pokrene postupak pred sudom, a do sudske presude nekada prođe i više od godinu dana. Sama prodaja stana, takođe, traje dugo, jer je kupaca malo čak i za kvadrate koji se nude jeftinije nego što im je tržišna vrednost.

Banke na svojim sajtovima objavljuju spisak nekretnina koje su oduzele, ne bi li ih lakše prodale i namirile potraživanja. I to, međutim, malo pomaže. Nije samo besparica u pitanju, već nema dovoljno ni onih koji su spremni da reše svoj životni problem na tuđoj nevolji, odnosno kupovinom stana iz kojeg su zbog duga izbačeni prethodni vlasnici.


Izvor:
Novosti.rs

 
Top