Šta je novo?

23. godišnjica tragedije Hilsboro

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
23. godišnjica tragedije Hilsboro

Izvor. B92, Tanjug | MJ


Polufinalne utakmice engleskog FA kupa ovog vikenda na Vembliju počeće minutom ćutanja povodom obeležavanja 23 godine od tragedije na stadionu Hilsboro.

17284606634f84732c31e49180547815_orig.jpg

Liverpul i Everton sastaju se u subotu, a Totenhem i Čelsi u nedelju, igrači sve četiri ekipe nosiće crni flor oko ruke u znak sećanja na 96 navijača Liverpula koji su poginuli 15. aprila 1989. na stadionu Hilsboro u Šefildu.

"Poštujemo Liverpul ovog vikenda. Shvatamo da obeležavanje tragedije ima značaj za klub i navijače, ali i širi značaj za našu igru", rekao je portparol FA Skot Fild.

Subota će biti posebno emotivna za klub sa Enfilda, koji se dan pre godišnjice sastaje sa gradskim rivalom Evertonom. Liverpul je u ponovljenom susretu pobedio Notingem Forest, a potom je u finalu na starom Vembliju osvojio trofej FA kupa savladavši Everton rezultatom 3:2.

Kapiteni Liverpula i Evertona, Stiven Džerard i Fil Nevil, pre utakmice će uputiti reči podrške porodicama stradalih navijača i polaganjem cveća pored terena odati poštu žrtvama.

Tragedija na Hilsborou dogodila se kada su na već krcat deo stadiona pripadnici obezbeđenja i policija pustili još nekoliko hiljada navijača Liverpula. Lljudi u prvim redovima bili su prignječeni na zaštitnoj ogradi, a niko od nadležnih, čak ni većina navijača nije primećivala šta se dešava, sve dok nije bilo prekasno.

Otvorena su mala vrata na zaštitnoj ogradi, neki su bežali tako što su se popeli na žicu, a kada je ograda pukla bilo je jasno da ima žrtava i mnogo povređenih. Tragediju je cela Velika Britanija gledala u direktnom prenosu na BBC.
 
Top