2014. status kandidata za BiH

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
2014. status kandidata za BiH











Izvor:
B92.net








Sarajevo -- Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini Piter Sorensen smatra da bi u najpovoljnijem slučaju BiH mogla početkom 2014. da očekuje status kandidata.


19516788664fcefd07a1923720113843_368x205.jpg



On je rekao da bi BiH do kraja ove godine da aplicira za članstvo u EU.Sorensen je, učestvujući na tribini Centra za strateške studije u Vašingtonu, rekao da su to rokovi koji bi mogli da se postignu u idealnoj situaciji, ali je naglasio da je pred BiH mnoštvo reformi - od ustavnih do reforme pravosuđa.Visoki evropski zvaničnik je kazao da bi, nakon što Hrvatska sledeće godine postane članica EU, trebalo očekivati pauzu od šest do osam godina, dok sledeća država ne bude ušla u Uniju.

Sorensen je izrazio nadu da će BiH postati funkcionalna država u narednom periodu, istakavši da EU nije zaboravila tu zemlju.

Postoji napredak u BiH, ali je neophodno izvršiti promenu Ustava, da bi to postala funkcionalna država , ocenio je šef delegacije EU.

Na pitanje učesnika tribine kako će političke promene u Srbiji uticati na situaciju u BiH, Sorensen je odgovorio da je još suviše rano da se da ocena.

"Proces pomirenja je integralni deo procesa uključenja u Evropsku uniju, kao što je potrebno da postoje i dobrosusedski odnosi", odgovorio je Sorensen.

On je kazao da komentari da u Srebrenici nije počinjen genocid nisu od koristi, dodavši da za EU, nakon sudskih odluka, nema dileme da u Srebrenici jeste počinjen genocid.
 
Natrag
Top