2011. čeka sve neurađeno iz 2010.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
2011. čeka sve neurađeno iz 2010.

28. decembar 2010. | 08:41 | Izvor: B92

Beograd -- Privredu Srbije očekuje izuzetno teška godina u kojoj će nas sačekati sve što nije rešeno u 2010, upozorava predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

fz0tcp.jpg


U zoni sive ekonomije i dalje se obrće oko desetak milijardi evra.

Smanjenje spoljotrgovinskog deficita i rast izvoza, prema rečima Bugarina - jedini su pozitivni rezultati u 2010. Rast je zabeležen u sektoru finansijskog posredovanja, telekomunikacija, saobraćaja kao i u sektoru prerađivačke industrije.

Srbija u novu godinu ulazi sa stopom nezaposlenosti od 26 odsto, 600 raskinutih privatizacionih ugovora i 200.000 ljudi koji nemaju tretman ni zaposlenih, ni nezaposlenih.

To je sve, kaže predsednik Privredne komore, razlog za veliku zabrinutost. Problemi srpske privrede iz 2010. nisu rešeni, pa će se preslikati i u narednoj godini.

"Sve ono što nije rešeno 2010. godine čeka nas u 2011. godini. Znate, još uvek jako visoka nelikvidnost srpskih kompanija, izuzetno nepristupačni krediti i visoke kamatne stope, nismo uspeli da dobijemo Srpsku razvojnu banku koja bi omogućila jedan ozbiljniji razvoj, nismo povećali nivo konkurentnosti srpskih kompanija, imamo obavezu vraćanja kredita, imamo nelikvidnost koja je generisana i sa jedne strane državnih javnih preduzeća sektora koji pripada državi, donekle generisan trgovačkim lancima", kaže on.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je za „Politiku“ da mora da se počne, u teškim uslovima, sa menjanjem koncepta ekonomskog razvoja, ma koliko to bilo bolno.

Ljajić je upozorio i da će stranke na vlasti doživeti debakl na izborima ukoliko se nešto dramatično ne promeni.

2010. kao tešku opisuje i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ali kaže da je godina imala i svojih pozitivnih strana, kao što je početak izgradnje jeftinih stanova.

"Što se tiče najnegativnijih događaja, to je i dalje posledica svetske ekonomske krize, i užasno teška ekonomska i socijalna situacija, veliki broj nezaposlenih i ogromno nezadovoljstvo koje je opravdano i koje vlada među našim građanima. Što se tiče najpozitivnijih stvari - ministarstvo, veliki broj inicijativa, otvaranje gradilišta za izgradnju 4.500 stanova", ocenio je Dulić.

Naredne godine trebalo bi da počne izgradnja 1.633 socijalna stana u 12 gradova Srbije, za čiju izgradnju je Razvojna banka Saveta Evrope izdvojila 32 miliona evra.
 
Natrag
Top