Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

2001 A Space Odyssey (1968) /prevod/

  • Začetnik teme Torrent Maniak
  • Datum pokretanja
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
2001 A Space Odyssey (1968)

Odiseja u svemiru 2001. (engl. 2001: A Space Odyssey) je film režisera Stenlija Kjubrika i knjiga pisca Artura Klarka. Nastali su u isto vreme, po motivima jedne od Klarkovih ranih priča „Stražar“ (engl. Sentinel). Naslov filma je 2001: Space Odyssey. Scenario su zajedno napisali Klark i Kjubrik, a Klark je kasnije često pričao da je autorstvo oba dela zajedničko.

2001: Odiseja u svemiru je blještavo, Oskarom nagrađeno postignuće Stenlija Kjubrika, snažna drama o sukobu čovjeka i mašine, zapanjujuća igra muzike i pokreta. Kjubrik je zajedno sa Arturom Č. Klarkom napisao scenario.

Film počinje sa epizodom iz praistorije. Čovekovi preci nailaze na čudan monolit. Zbog uticaja monolita pračovek gleda Mesec, shvata da kost mrtve životinje može da upotrebi kao oruđe, ali i kao veoma opasno oružje kojim će ubiti jednog svog srodnika. Nakon toga preskače milenijume (jednim od najnevjerojatnijih rezova ikada) do vremena kolonizacije svemira, da bi na kraju monolit astronauta Bonmana odveo u nepoznata svemirska prostranstva, možda čak i do besmrtnosti. Mnogo godina kasnije, sličan monolit je pronađen na Mesecu. Istovremeno, svemirski brod Otkriće (engl. Discovery) je na putu ka Jupiteru. Samo HAL 9000, inteligentni kompjuter koji upravlja brodom, zna šta je njegova prava misija.Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 

Prilozi

Poslednja izmena:
Top